5 dôvodov, prečo konzumovať vlašské orechy každý deň

Orechy patria medzi obľúbené plodiny, ktorými možno ochutiť zdravý šalát alebo si ich nasypať do misky k dobrému filmu. Pozrite sa, prečo by práve tie vlašské mali byť súčasťou vášho jedálnička.

Orechy Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Znižujú hladinu cholesterolu

Hrsť vlašských orechov dokáže účinne znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu a dokonca aj zlepšiť stav krvných ciev v bunkách. Jedna štúdia ukázala, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali orechy na olovrant, mali oveľa lepšiu hladinu cholesterolu v krvi ako ostatní. Vlašské orechy okrem toho obsahujú značné množstvo mononenasýtených tukov, vrátane omega-3 mastných kyselín, dôležitých pre správnu ochranu srdca. Vďaka ich konzumácií podporíte nielen zdravie svojho srdca, ale aj chudnutie v páse.


Prečítajte si aj:

Týchto 6 druhov orechov by ste mali zaradiť do svojho jedálnička

2. Môžu zlepšiť vašu pamäť

Jedna štúdia v roku 2012 zistila, že konzumácia vlašských orechov, ako súčasť stredomorskej stravy, je spojená s lepšou pamäťou a výkonnejšími mozgovými funkciami. Antioxidanty v orechoch dokážu znížiť riziko neurodegeneratívnych ochorení, vrátane Alzheimerovej choroby.

3. Znižujú zápal v tele

Spomedzi omega-3 mastných kyselín sú kyselina DHA, EPA a kyselina ALA (alfa-linolénová) najsilnejšími „bojovníkmi“ proti akýmkoľvek zápalom. Vlašské orechy sú jedným z najbohatších zdrojov kyseliny ALA, vďaka čomu sú účinné v prípade, ak vaše telo trápi silný zápal.

Orechy Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Zmierňujú príznaky PMS

Len 20 gramov orechov (asi 15 kúskov) obsahuje takmer 50% odporúčanej dennej dávky mangánu a asi 11% horčíka. Pri oboch látkach sa odkázalo, že dokážu zmierniť príznaky PMS ako sú zmeny nálad, nespavosť, žalúdočné ťažkosti a podobne.

5. Dokážu znížiť krvný tlak

V štúdiách o tom, ako ľudia reagujú na stresové situácie, sa ukázalo, že konzumácia orechov dokáže znížiť krvný tlak v oboch prípadoch – aj keď je človek pod stresom, aj keď pod stresom nie je. Dôvodom sú pozitívne účinky oleja z vlašských orechov, ktorý je konzistenčne veľmi podobný ľanovému oleju.


Prečítajte si aj:

Týchto 6 druhov orechov by ste mali zaradiť do svojho jedálnička