Máme doma alkoholika. Ako si s ním poradiť?

Alkoholizmus je závislosť a taktiež aj choroba. Je to choroba celej rodiny, ktorá si nutne vyžaduje vhodnú a účinnú liečbu. Ako postupovať ak máte v rodine alkoholika?

Alkoholik Zdroj foto: Shutterstock.com

Alkoholik neničí len seba, ale aj svoju rodinu

Byť v jednej domácnosti s alkoholikom je veľmi náročné. Nie je to len problém jeho samotného, ale aj celej rodiny. Postihnutá je celá rodina. S alkoholizmom sa spája množstvo ďalších skutočností a problémov, znova spojených so všetkými členmi rodiny. Od zdravotných, osobných, rodinných, sociálnych až po ekonomické problémy, ktorým rodina čelí.

Členovia rodiny často trpia rovnako ako chorý alkoholik, bojujú s rôznymi osobnými problémami, hanbou, nepokojom v domácnosti, neurčitosťou, nejasnosťou, čo je, čo bolo a čo bude. Je to život v neustálom strese. V prípade neliečeného alkoholika alebo dokonca alkoholika, ktorý si ani nedokáže ešte stále priznať problém s alkoholom, je tlak na členov domácnosti obrovský a núti ich to prispôsobovať sa ochoreniu alkoholika, jeho správaniu, potrebám a snahe udržať rodinu pokope alebo nad vodou.

Tým sa členovia domácnosti môžu stať dokonca „spolu-závislými“ v zmysle prispôsobenia svojich životov, správania, a prežívania potrebám alkoholika. Už nežijú svoj život, nerozvíjajú sa, ale žijú život alkoholika, v jeho svete – to je spolu-závislosť. Hoci nepijú, musia žiť v tieni alkoholického člena domácnosti, ktorý sa stal postihnutým článkom, dieťaťom, ktoré potrebuje pomoc, dohľad, kontrolu a starostlivosť. Niektorí žijú v takýchto domácnostiach roky, snažia sa prežiť, skryť svoju hanbu, ale často vedie tento život tak či tak ku katastrofe rozpadu rodiny, lebo ochorenie sa rozrastá. Členovia rodiny potrebujú rovnakú pomoc ako alkoholik samotní. Mali by vedieť aspoň niekoľko skutočností, aby nežili v klame a ilúzii a neobetovali svoj život v záchrane niečoho, čo nemá možno šancu na záchranu.


Prečítajte si aj:

Zabudnite na alkohol a nájdite nový zmysel života

Alkoholik Zdroj foto: Shutterstock.com

Existujú 3 možnosti riešenia

Samozrejme, neexistujú rady, ktoré sú úplne pre všetkých, ale väčšinou sa „točia“ okolo 3 bodov/rád:

1. Odchod od alkoholika

V určitom bode zistíte, že musíte začať pozerať na vlastné dobro a záchranu. Väčšina ľudí však nevidí túto možnosť ako riešenie. V určitom bode sa však toto stane správnou voľbou. Nemusíte byť v tomto štádiu (odchodu), ale mali by ste minimálne vedieť, že toto JE možnosť a možno ju využijete jedného dňa pre seba (a pre svoje deti). Ak je alkoholik v domácnosti agresívny či násilný, a hoci vás (alebo deti) ešte neudrel, je čas na odchod. Možno odíde dočasne možno natrvalo, ale mali by ste odísť a predísť tak fyzickému ublíženiu zo strany alkoholika.

2. Zostať a nerobiť nič

Nanešťastie, mnohí sa rozhodnú s alkoholikom žiť. Je to ako keby pre nich jediná možnosť. Pravda je však taká, že problém nezmizne a celé to nevedie nikam, iba do zúfalstva a depresie.

3. Informovať sa, vzdelávať sa o alkoholizme a hľadať podporu

Ak žijete s alkoholikom, tak asi viete, že konfrontovanie alkoholika s jeho chorobou či problémami iba zriedkavo vyústia do okamžitej zmeny alebo dokonca k uvedomeniu si problému u alkoholika. Ak nie ste pripravení odísť alebo alkoholik neprichádza s riešeniami svojej závislosti, môže buď robiť nič alebo čakať, kedy vám alkoholizmus zničí rodinu. Alebo sa môžete informovať a vzdelávať o možnostiach liečby a hľadať vonkajšiu pomoc. Často aj člen rodiny (partner/ka) potrebujú pomoc, nakoľko sú tiež ovplyvnení závislosťou alkoholika.

Dobré sú pre tieto prípady skupiny anonymných alkoholikov, kde vám môžu pomôcť zmeniť vaše myslenie – informovať vás o tejto chorobe, ako sa máte nastaviť, čo očakávať, prípadne, čo robiť. Môžu vám pomôcť začať si robiť svoj „biznis“, odlúčiť sa a žiť si život bez závislosti na triezvosti alkoholika (tzn.alkoholika a jeho excesov). Pomôžu vám aj s hľadaním možností, ako lepšie riešiť a pristupovať ku chorému alkoholikovi. Tzn., ukážu vám, čo môžete, musíte a máte robiť.

V tomto bode, kde sa rozhodnete ostať s alkoholikom a budete využívať pomoc skupiny anonymných alkoholikov (ako členovi rodiny), môže táto práca trvať roky. Je dôležité zvážiť, či odídete a zachovávate si zdravie, alebo zostanete a budete podporovať člena rodiny. Akokoľvek sa rozhodnete, jedno je isté – nežite život v zapieraní seba a neočakávajte, že problém sa vyrieši sám bez činov.

Alkoholik Zdroj foto: Shutterstock.com

Zopár ďalších užitočných informácií

1. Nemôžete zachrániť alkoholika. Táto snaha a nádeje je typická pre členov rodiny alkoholika. Ochorenie nie je racionálne, nedá sa vyriešiť uvažovaním, nemôže to zmeniť. To, čo je bolestivé je fakt, že alkoholik vašu lásku k nemu zneužije proti vám. Problémoví alkoholici sú majstri manipulácie, priživujú sa na zhovievavosti iných pre seba. Rodina sa často pomôcť alkoholikovi, snaží sa znížiť dôsledky alkoholizmu na alkoholika, ale tým len zabraňujú možnosti toho, aby alkoholik zažíval skutočné dopady svojho problémového pitia. Nie je ľahké pripustiť si, že alkoholikovi nepomôžeme. Ani najlepšie úsilie bojovať voči tejto chorobe nie je dostatočné.

2. Podporte seba. Vybavte sa potrebnými nástrojmi/informáciami voči dopadu alkoholizmu na vás. Môžete sa zúčastniť pre tieto informácie tzv. otvorených skupín Anonymných alkoholikov (skupina pre pomoc abstinujúcim alkoholikom).

3. Postarajte sa o seba: byť s alkoholikom je mentálne vyčerpávajúce. Nájdite si čas pre seba.

4. Ponúknite alkoholikovi stretnutia anonymných alkoholikov (náročné...).

5. Neviňte seba z alkoholizmu člena rodiny alebo jeho problémov. Mnohí členovia rodiny seba obviňujú z toho, že sú zodpovední za alkoholizmus člena rodiny. Faktorov alkoholizmu je veľa, hlavne genetika.

6. Nepočúvajte, čo alkoholik hovorí. Nenaleťte mu na jeho sľuby. Pozorujte, čo robí. Zapamätajte si, že sú to majstri v manipulácii. Sledujte, či chce pomoc naozaj.

7. Majte radi alkoholika, ale majte ho od tela. Zachovajte si zdravú vzdialenosť od aktívneho alkoholika. Neustále vystavenie členov rodiny chorobe alkoholizmu dostáva členov rodiny do emocionálneho víru a chaosu.

8. Nemoralizujte alkoholika. Nerobte alkoholikovi kázania, vedia, že to je zlé a nikoho to ešte nezmenilo.


Prečítajte si aj:

Zabudnite na alkohol a nájdite nový zmysel života

Použitá literatúra:

  • ROTGERS F., DAVIS, B., A.: Treating Alcohol Problems. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc. 2006, 173 s.
daad

"Je cas odist od alkohlika..."

Este mi povedz mudrlant, kam, ked na byvanie nemas peniaze....Tomuto problemu celi vacsina ludi, kam s detmi. Ale ani ako jednotlivec nemas kam. Ked uz si tak zniceny, ze si nevies najst pracu, kam pojdes??? Nie kazdy ma dva byty, malokto... skoro nikto.

Kam... ?

Hnev možno vyliať kdekoľvek...
Ide však aj o to nestratiť silu ustáť každodennosť. Väčšinou je blízky alkoholika predsa hlavou rodiny, živiteľom tak či tak...
Nájomné byty?
Obecné úrady spravujú aj byty 2. kategórie...
Naozaj, treba si práve preto, že okrem seba ste zodpovední aj za deti, zvážiť sily, ktoré ubudnú pre ďalšie opakované zlo.
Raz tak či tak vždy príde prelom...
Netreba doplácať v násobkoch.
Držím palce.