Ako nájsť zmysel života?

Tiež sa čudujete, prečo veci, ktoré vás bavili a zaujímali sa vám teraz zdajú nudné a nebavia vás? Určite niekedy pred časom bolo veľa vecí, ktoré vás napĺňali a dávali vám radosť do života. Prečo sa cítite unudení, bez radosti zo života?

Žena medituje Zdroj foto: Shutterstock.com

Mať radosť zo života, mať zmysel života je často teoretická a filozofická otázka. Pravdou je však aj to, že je to veľmi ľudská otázka a dotýka sa každého z nás. Ľudia so zmyslom života ako keby lietali, darí sa im, pracujú, idú vpred, stále sa niečomu venujú. Druhá strana tejto mince hovorí o nedostatku zmyslu života, nude alebo neprítomnosti radosti zo života. Žiť život bez zmyslu, cieľov, radosti a hodnôt vytvára veľmi veľký stres a doslova utrpenie. Je to ako psychická životná zápcha.

Zmysel života je u každého odlišný, odlišný zo dňa na deň, z hodiny na hodinu. Znamená to, že to, čo je dôležité, nie je zmysel života ako taký, ale osobitný zmysel života daného človeka v danom momente.

Hľadanie osobného zmyslu života

Je hlavnou motiváciou v živote človeka, preto je pochopiteľné, že v prípade jej absencie ako keby sme boli vypnutí od života. Nastupuje otázka: čo mám robiť, čomu sa mám venovať, aký je zmysel môjho života tu a teraz? Už len samotné konštatovanie tohto neľútostného stavu, že vás nič nebaví, je poukazom na to, aký je dôležitý váš osobitý zmysel života, aby ste mohli vôbec fungovať, mať radosť zo života.

Kdesi hlboko v konštatovaní, že vás nič nebaví je akoby skryté hľadanie, ktoré nemá aktuálne svoj cieľ. Cítite sa frustrovaní, ako bežec, ktorý stratí cestu. Pobehuje hore dole, je nervózny, naštvaný, smutný, v panike - čo robiť? Zmysel života je preto ako krv v žilách samotného života. Dáva mu energiu, dáva životu zmysel, dáva hodnoty, podľa ktorých môžete hodnotiť život, znova vás zapája do života a dáva kontrolu nad udalosťami v živote. A pochopiteľne, dáva vám pocit sebahodnoty. Otázkou je, čo robiť v takejto situácii?

Ako nájsť v živote zmysel a znova sa naštartovať?

Dôležité je možno zistiť, čo sa stalo, že ste stratili zmysel života a nič vás nebaví? Mnohokrát preskúmanie tohto dôvodu pomôže pochopiť seba a znova začať. Dôvodov môže byť veľmi veľa a treba sa prepracovať najskôr cez ne. Ďalšou otázkou je: Chcem s tým niečo robiť?

Potreba zmeny

V tejto situácii je tiež dôležitý obrat pohľadu na situáciu. Možno práve kríza spojená s tým, že vás nič nebaví, je síce veľmi nepríjemný stav, ale možno vás vyzýva k tomu, aby ste si uvedomili potrebu zmeny. Kríza v tomto zmysle nie je konečná, ale začiatok niečoho nového. To, že ste stále zaujatí starým videním sveta a jeho zmyslom, je to, že si neuvedomujete vlastné potreby - potreby zmeny.

Chce to zmenu, musíte sa postaviť alebo posadiť a začať uvažovať, čo potrebujete, na čo máte chuť. Je to ako hľadanie nových jedál, keď ste presýtení tými, ktoré už poznáte. Máte to možno na jazyku, ale neviete, čo tá chuť presne je. Preto skúšajte. muz_dvere_4-1-2016 Zdroj foto: Shutterstock.com

Čítajte viac:


Kroky

  1. ukľudnenie sa v tomto stave, oddych

  2. uvedomenie si, že treba počkať na to, že kríza tu je a odíde

  3. možno chvíľu nebudete mať nič, čo by vás bavilo a nejde to teraz

  4. nebrať to ako finálnu fázu, ale čakať akoby na „vytrávenie“

  5. hľadanie a pozeranie okolo seba, čo vás osloví a zaujme

Riešenie a prístup

Niekedy je potrebné polamentovať si nad týmto stavom, poľutovať sa, máte na to právo. Ale je tiež vaším rozhodnutím, či budete stále plakať a sťažovať sa alebo sa postavíte a začnete niečo robiť. Niekomu pomáha dokonca to, že začne upratovať, iný sa začne venovať zdravej či chutnej strave, iný umeniu, ďalší športu. Môžete začať s niečím úplne novým v živote, nájsť si nejakú aktivitu a vyskúšať to. Niekedy to možno nejde hneď v prvom momente, ale treba tomu dať čas.

Taký je život...

To, že nemáte zmysel života teraz, že nemáte nič, čo by vás bavilo neznamená, že to tak bude aj zajtra. Alebo to, že ste málo hľadali. V zmysel života v živote človeka a jeho nájdenie spočíva v jeho hľadaní. Ak máte naozaj vážny problém v nájdení radosti a zmyslu vášho života a neviete sa naštartovať, je asi namieste si pomôcť a vyhľadať napríklad pomoc psychológa či psychoterapeuta a začať spoločne. Kto hľadá, nájde.

Literatúra:

  1. AGGARWAL, A.: The Importance of “Meaning” in Life [online]. In all-about-psychology.com. Dostupné na internete: http://www.all-about-psychology.com/the-importance-of-meaning-in-life.html

  2. Life is boring? Really? [online]. In professional-counselling.com. Dostupné na internete: http://www.professional-counselling.com/bored-with-life.html

sparta1

idealne sa akurat obesit a mat pokoj. tento svet nie je pre slabych jedincov..ludstvo by sa malo vratit k spartanskym tradiciam a kazde dieta ktore nie je 100% zdrave, silne, pekne a od kvalitnych dokonalych rodicov by sa malo zhodit zo skaly.. usetrilo by sa tak vela nasledneho zbytocneho trapenia nedostatocne schopnych existencii. navyse taky kvalitny zuslachtovany genom by vytvoril casom dokonalu ludsku superrasu v ktorej by prakticky neexistovali choroby, fyzicke ani psychicke a ludia by boli ovela stastnejsi a mali vsetko co chceli

marion78

zaujimave,mozno to znie kruto,ale mam naozaj pocit v dnesnej dobe a mozno nielen v dnesnej,ze to je pravda..priroda je priroda,silnejsi prezije

Mesačný princ

Neviem, neviem šuhajkovia či práve takáto selekcia povedia k niečomu takému. Skôr môžeme vyhynúť ako v tomto filme.

Ale áno, ,,silnejší,, prežije....no vždy je to na úkor niečoho :D

www.prehrajto.cz