Myslite na svoj nos skôr, ako na ňom zasvieti červená kontrolka!

Umyli ste si ráno zuby? Vypláchli ústa? A čo nos? Hovorí sa tomu hygiena nosa a toto pravidelné otužovanie sliznice má tiež vplyv na to, koľkokrát túto zimnú sezónu vy alebo vaše deti ochoriete.

zena_smrkanie Zdroj foto: Oscillo

Nos je jednou zo vstupných brán infekcií dýchacieho systému. Nosy prežívajú ťažké chvíle najmä v zimnom období, keď suché vykúrené priestory narúšajú ich slizničnú imunitu a dobrú kondíciu. Ak je narušená prirodzená obranyschopnosť nosovej sliznice, častejšie tam vznikajú zápaly v podobe nádchy, zápalu prínosových dutín, nosohltana a podobne.

Náš nos nie je len estetický výčnelok, jeho sliznica má mnoho funkcií. Hlien produkuje aj vtedy, keď sme zdraví, pretože jeho úlohou je zachytávať prach, baktérie či častice chemických látok vdychovaných spoločne so vzduchom. Ak je už sliznica zapálená, začne z pohárikovitých buniek a žliazok vylučovať sekrét vo zvýšenej miere – z nosa nám vyteká vodnatý hlien, strácame čuch. Riasinky sliznice sú oslabené, škodlivá mikroflóra sa začína množiť. Znakom bakteriálnej infekcie je po úvodnej vodnatej nádche žltozelená farba nosného hlienu.

Prechladnutie je najčastejšou vírusovou infekciou dýchacích ciest. Priemerná dĺžka prechladnutia je týždeň, mierne prechladnutie môže trvať aj dva alebo tri dni. Nádcha, ktorú charakterizujú najmä nosové príznaky, je len jedným z príznakov prechladnutia, ktoré znamená celkové ochorenie týkajúce sa celého organizmu. Samotná nádcha znamená vlastne len podráždenie a zápal vnútri nosa s príznakmi upchatého nosa, červenej svrbiacej sliznice, ale predovšetkým riedkeho výtoku a kvapkania z nosa. Existuje mnoho typov nádchy, infekčnú spôsobujú vírusy a baktérie.

Vyplachovanie nosa slanou vodou nie je ničím novým pod slnkom. Aj nemeckí a americkí vedci štúdiami potvrdili, že vdychovanie slanej vody môže prispieť k zastaveniu šírenia kvapôčkovej infekcie. Pravidelné „zavodňovanie“ nášho nosa je prevencia nielen rôznych viróz, ale aj potenciálneho vzniku veľmi bolestivého bakteriálneho zápalu vedľajších nosových dutín. Pripraviť v predstihu sa môžete aj užitím známeho prírodného lieku v dávkovaní 1tubička týždenne. Výrazne tak znížite pravdepodobnosť vzniku a rozvoja prechladnutia alebo nejakého chrípke podobného ochorenia. Vyhnete sa zbytočnému používaniu nosových kvapiek na zmiernenie opuchu sliznice, ktoré fungujú na princípe zužovania ciev a obmedzovania prekrvenia sliznice v nose. Hovorí sa tomu vazokonstrikčný účinok. Pri používaní dlhšom ako týždeň však tento druh kvapiek (tzv. dekongestív) vedie ku chronickému návyku. Slaná voda a prírodné lieky však nijaký návyk nespôsobujú.

Správajte sa preto preventívne! Myslite na svoj nos skôr, ako na ňom zasvieti červená kontrolka! Hapčí!