Benefity kakaového prášku

Mnoho ľudí túži po čokoláde, ale vyhýbajú sa jej kvôli domnienke, že je pre ich zdravie priam až škodlivá. Hoci existuje veľa čokoládových výrobkov, ktoré sú plné kalórií, samotný kakaový prášok však prináša aj niekoľko benefitov pre naše zdravie.

Kakaový prášok Zdroj foto: Shutterstock.com

Výživové hodnoty

2 polievkové lyžice kakaa obsahujú len 25 kalórií a 1,5 g tuku. Taktiež poskytuje telu 3,6 g vlákniny, 8% požadovanej dennej dávky železa a 14% dennej dávky horčíka.


Prečítajte si aj:

Ako čokoláda prospieva nášmu telu?

Kakao proti depresiám

Kakao obsahuje látku fenethylamín, čo je tzv. „neurotransmiter“ nachádzajúci sa v mozgu, ktorý podporuje dobrú náladu a pôsobí ako prírodné antidepresívum. Vedci z Michiganskej univerzity dokázali, že kakao má tiež schopnosť zvyšovať endorfíny – hormóny šťastia v tele. Tieto hormóny sa uvoľňujú aj po cvičení, smiechu, sexe alebo po výhre v lotérií.

Kakao plné antioxidantov

Kakao je jednou z potravín s najvyšším obsahom polyfenolov – skupiny antioxidantov, medzi ktoré patria aj flavonoidy. Kakao obsahuje približne 43,6 mg flavonoidov na 1 gram. Vo všeobecnosti platí, že 1 šálka kakaového prášku obsahuje viac flavonoidov ako pohár červeného vína alebo šálka zeleného čaju.

Ako podpora vášho myslenia

Podľa Americkej asociácie pre rozvoj vedy môže pitie horúcej čokolády podporovať správne myslenie. Flavonoidy zvyšujú prietok krvi a kyslíka do mozgu, čím sa znižuje riziko výskytu demencie, ktorá vzniká práve v dôsledku zníženého prietoku krvi do mozgu.

Výborný zdroj minerálnych látok

1 lyžica nesladeného kakaového prášku obsahuje 3 až 9% odporúčanej dennej dávky železa, mangánu, horčíka a zinku. Železo pomáha pri tvorbe červených krviniek a je nevyhnutný pre zabezpečenie silného imunitného systému. Mangán je súčasťou enzýmov, ktoré sú dôležité pre tvorbu chrupavky a kostí. Horčík pomáha vyrábať energiu a udržiavať zdravý srdcový rytmus. Zinok je zase nevyhnutný pre výrobu a vývoj nových buniek, vrátanie buniek imunitného systému.

Na čo si dať pozor?

Kakao obsahuje kofeín, a preto môže ľuďom citlivým na túto látku spôsobovať problémy, ako napr. nespavosť. Kvôli vysokému množstvo štaveľanov (oxalátov) tiež nie je vhodný pre ľudí, ktorí sú náchylní na výskyt obličkových kameňov.

Horúce kakao Zdroj foto: Shutterstock.com

Pripravte si zdravú domácu horúcu čokoládu

Potrebujete:

  • približne 250 g horúcej vody (alebo kokosového mlieka)
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • 1 lyžica želatínového prášku
  • ½ lyžičky škorice (voliteľné)
  • 1 lyžica masla alebo kokosového oleja
  • 1 lyžica javorového sirupu (podľa chuti)
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné)

Postup: Všetky ingrediencie zmixujte dokopy v mixéri a máte hotový chutný nápoj.


Prečítajte si aj:

Ako čokoláda prospieva nášmu telu?