Udržte svoje hormóny v rovnováhe aj vďaka týmto potravinám

Hormóny v organizme sú riadiacim systém celého nášho tela. Pokiaľ sa naruší ich rovnováha, môže dôjsť ku zvýšeniu rizika vzniku niektorých druhov rakoviny a chronických ochorení.

Zelené potraviny Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Brokolica

Brokolica a ďalšia kapustovitá zelenina (karfiol, ružičkový kel, kapusta)obsahujú vysoké množstvo fytonutrientov, ktoré pomáhajú rozkladať škodlivý a silný estrogén metabolit spôsobujúci rast nádoru – najmä v prsných bunkách. V roku 2008 vedci z Kalifornskej univerzity preukázali, že indol-3-karbinol obsiahnutý aj v brokolici zastaví rast buniek rakoviny prsníka a tiež pomôže zabrániť ich šíreniu.

Dávka: Dva a pol šálky brokolice týždenne je potrebné na to, aby ste znížili riziko vzniku niektorých druhov rakoviny (najmä rakoviny prsníka a prostaty).


Prečítajte si aj:

Brokolica patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Prečo je tomu tak?

2. Ľanové semienka

Ľanové semienka sú plné lignanov – fytoestrogénnych zložiek, pri ktorých bolo preukázané, že pomáhajú chrániť naše telo pred niektorými druhmi rakoviny (najmä rakoviny prsníka, prostaty a hrubého čreva).

Dávka: Pridávanie 2 až 3 lyžíc ľanových semienok do šalátov, ovsených vločiek či iných jedál denne môže znížiť riziko vzniku rakoviny a tiež zabezpečí prísun vlákniny a esenciálnych mastných kyselín.

3. Zelený čaj

Pri extrakte zo zeleného čaju bolo preukázané, že môže významne zvýšiť metabolizmus a urýchľuje spaľovanie tukov. Kofeín poskytuje energetickú podporu, ponúka upokojujúci účinok na celý ľudský organizmus a je užitočný pri odbúravaní brušného tuku.

Dávka: Ideálnym množstvom sú 4 šálky zeleného čaju denne.

Zelený čaj Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Červené víno

Antioxidačné polyfenoly nachádzajúce sa v koži a semenách hrozna podporujú zdravie vášho srdca, potláčajú zápaly v tele a pomáhajú zabraňovať niektorým druhom rakoviny. Červené víno je tiež dobré aj pri zažívacích problémoch.

Dávka: Optimálne množstvo predstavujú tak 2 až 3 poháre vína týždenne.

5. Avokádo

Avokáda sú bohaté na beta-sitosterol – prírodnú látku, ktorá výrazne znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Tieto prírodné látky pomáhajú vyrovnávať stresový hormón kortizol, čím môžu tiež obnovovať hladinu hormónu produkovaného nadobličkami.

Dávka: Ideálne je štvrtina avokáda v jednej dávke.

6. Extra panenský olivový olej

Mononenasýtené tuky obsiahnuté v olivovom oleji podporujú uvoľňovať hormón leptín – hormón na potlačovanie chuti k jedlu. Pri olivovom oleji bolo tiež preukázané, že zlepšuje citlivosť organizmu na inzulín.

Dávka: Vyhnite sa priemyselným tukom ako margarín a začnite pri príprave jedál používať olivový olej.

Olivový olej Zdroj foto: Shutterstock.com

7. Organické jablká

Jablká obsahujú quercetin, flavonoidy a prírodné antihistaminikum. Jedna fínska štúdia zistila na viac ako 10 000 dobrovoľníkoch, že jedno jablko denne znižuje riziko chronických ochorení spojených so starnutím, vrátane osteoporózy, srdcových ochorení a cukrovky 2.typu.

Dávka: Jedno jablko denne.

8. Proteínová srvátka

Srvátka na používa na podporu spaľovania tukov pričom zachováva svalové tkanivo, posilňuje imunitu a pomáha telu vyrovnávať sa s citlivosťou na inzulín. Je tiež výborným zdrojom tryptofánu, čím prispieva ku zvýšeniu hladiny serotonínu a bojuje so stresom.

Dávka: Výborný doplnok do smoothie alebo koktailu.

9. Škorica

Štúdia uverejnená v americkom časopise „Diabetes Care“ preukázala, že škorica podporuje svalové a pečeňové bunky pri tom, aby rýchlejšie a lepšie reagovali na inzulín. Dobrá reakcia buniek na inzulín znamená lepšiu rovnováhu hladiny cukru v krvi.

Dávka: Pridávajte si škoricu do teplých nápojov alebo jedla tak často, ako je to možné. Len polovica lyžičky denne po dobu 30 dní dokáže výrazne zlepšiť reakciu buniek na inzulín.

Škorica Zdroj foto: Shutterstock.com

10. Pohánka

Pohánka je výbornou alternatívou ku pšenici – jedna z najviac alergénnych potravín. Pohánka sa skladá z bezlepkových zŕn, ktoré sú vhodnou voľbou pre ľudí trpiacich na celiakiu či iné potravinové alergie. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a nízkemu glykemickému indexu sa pri konzumácií pohánky uvoľňuje z tela menej inzulínu ako pri konzumácií ryže, pšenice alebo kukurice.

Dávka: Skúste najbližšie nahradiť ryžu kúpenými alebo aj vlastnoručne pripravenými pohánkovými rezancami.


Prečítajte si aj:

Brokolica patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Prečo je tomu tak?