8 účinných rád, ako sa zbaviť pigmentových škvŕn

Sú fľaky na vašej tvári a iných častiach tela problémom, ktorý chcete vyriešiť? Existuje niekoľko prírodných rád, ktoré vám s tým môžu bez problémov pomôcť. Nie je ťažké mať krásnu pleť, je len potrebné, aby ste svoju starostlivosť o pleť nezanedbávali.
Zdroj: Shutterstock.com

Viete, aké sú príčiny pigmentácie pokožky?

  • Opaľovanie (teplo) – jedna z najčastejších príčin pigmentácie (UV žiarenie)
  • Zranenie – niekedy sa vytvorí rana, ktorá sa nejaký čas hojí a počas toho je na koži mierny zápal (ten sa môže neskôr vyvinúť v pigmentáciu)
  • Lieky – pigmentové škvrny môžu byť ako vedľajší efekt používanie niektorých liekov
  • Choroby – niektoré ochorenia môžu spôsobiť zafarbenie kože. Napr. pri žltačke nadobúda koža žltkastý nádych alebo pri cyanóze sa sfarbuje do modra, kvôli nedostatočnej cirkulácií kyslíka v krvi
  • Stres – alebo emocionálny nátlak môžu mať vplyv na tvorbu melanínu

Prečítajte si: Ochrana kože na tanieri

Ako sa ich zbaviť?

Prinášame vám niekoľko jednoduchých tipov, ktoré pomôžu znížiť pigmentáciu kože a dosiahnuť zdravo – vyzerajúcu pleť.

1. Zemiaky

Ukázalo sa, že zemiaky sú veľmi dobrým bojovníkom proti tmavým škvrnám na pokožke. Môžete vyskúšať pravidelné trenie pokožky plátkami zemiakov.   

2. Citrón

Citrón je prírodným bielidlom a organickým medom, ktorý obsahuje hydratačné účinky. Vďaka tomu je toto ovocie najlepším liekom na pigmentáciu.

Ako použiť?

Vytlačte misky niekoľko citrónov (podľa potreby) a zmiešajte ho s 1 alebo 2 čajovými lyžičkami medu. Pripravenú zmes naneste na pigmentovú škvrnu na vašom tele. V prípade, že máte príliš citlivú pleť, mali by ste sa tejto zmesi vyhnúť.  

Citróny ako prevencia proti rakovine

3. Červená cibuľa

Najlepším prostriedkom na pigmentáciu, tmavé škvrny a pehy.

Ako použiť?

Prekrojte cibuľu a natrite si ju na potrebné miesta. Alternatívne môžete cibuľu nastrúhať a použiť získanú šťavu. Nechajte to na pokožke pôsobiť 10 minút a potom dôkladne opláchnite.  

Beta karotén - pripraví pokožku na slnečné lúče

4. Uhorková šťava

Ako použiť?

Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu uhorkovej šťavy, 1 lyžicu medu a 2 lyžice citrónovej šťavy. Pripravenú zmes naneste rovno na tvár alebo iné časti tela s pigmentom. Môžete nechať pôsobiť podľa potreby, no nie dlhšie ako 30 minút.  

5. Aloe vera

Upokojujúce a liečivé vlastnosti aloe vera ponúkajú riešenia pre celý rad kožných problémov. Účinne liečia pigmentové fľaky alebo bez problémov vyčistia tmavé škvrny.

Ako použiť?

Naneste gél z aloe vera pol hodinu pred spaním každý večer. Vyskúšajte pri tom užívať aj vitamín E, vďaka ktorému môžete zvýšiť účinnosť.  

6.  Ocot

Ocot ma vynikajúce zosvetľovacie a sťahujúce vlastnosti, vďaka čomu je to jeden z najlepších spôsobov ako sa zbaviť tmavých škvŕn.

Ako použiť?

Zmiešajte ocot s rovnakým množstvom vody a oplachujte si tým pravidelne miesta s pigmentom.   

7. Avokádo

Vďaka obsahu enzýmov slúži aj táto potravina na znižovanie pigmentácie.

Ako použiť?

Rozmixujte ovocie tak, aby ste dostali hustú kašu, ktorú môžete následne aplikovať na postihnuté miesto. Poprípade môžete ovocie len rozrezať a vytlačiť šťavu na pigmentovú škvrnu, ktorú chcete odstrániť. Pri avokáde však treba byť opatrný, keďže viacero ľudí sa už sťažovalo na alergickú reakciu.

Avokádo plné zdravých tukov pomáha i pri chudnutí

8. Kokosové mlieko

Čerstvé kokosové mlieko je výborným liekom proti akémukoľvek zafarbeniu pokožky a vďaka obsahu proteínov vytvára hladkú a pružnú pokožku.

Jogurt pre krásnu pokožku