Čím sa vyznačuje francúzska kuchyňa?

Francúzska kuchyňa je úžasne rozmanitá a považovaná za najoriginálnejšiu kuchyňu pokiaľ ide o chuť, pestrosť, zloženie stravy, vysokú úroveň prípravy, estetický vzhľad a spôsobom servírovania.

Potraviny Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo robí francúzsku kuchyňu originálnou?

Je to predovšetkým rozmanitosťou tým, čo si v krajine dochovajú a dopestujú. Známy je chov hovädzieho dobytka a hydiny. Majú dostatok diviny, bohatý rybolov a lesy plné húb. Vyrábajú výborné zrejúce syry a pestujú rôznorodú zeleninu. Kuchyni prospieva i jemné maslo, olivový olej, víno, pivo, pálenka, gaštany, jablka, pomaranče a citróny.


Prečítajte si aj:

­Oplatí sa jesť syry? Viete, čo všetko obsahujú?

Korenie je typickým znakom francúzskej kuchyne

Domácim i exotickým korením tzv. „fines herbes“ – čerstvé a sušené byliny. Z dovážaný korenín je to biele a čierne korenie, nové korenie, sladká paprika, zázvor, kari korenie, muškátový oriešok, kajenské korenie, provensalska zmes (bylinky), rôzne druhy chilli, klinčeky a škorica. Z domácich korenín je to bobkový list. Tymian s cesnakom a petržlenová vňaťou tvorí tzv. „bouquet garni“ – kytica byliniek zviazaná niťou, ktorú s obľubou dávajú do polievok, do vývarov, do dusených pokrmov, ktorú pred servírovaním odstránia.

Hovorí sa, že voňavé bylinky ich naučili používať tallinskí kuchári: estragón, ­petržlenová vňať a pažítka, trebuľka, rascové a feniklové lístky len čerstvé, majorán, materina dúška, rozmarín, kôpor, bazalka, šalvia, saturejka, mäta, v južnej časti pamajorán (oreganum), yzop a ďalšie aromatické byliny. Okrem cesnaku sa hodne využíva ­cibuľa. Neodmysliteľnou súčasťou francúzskej kuchyne je šafran, jalovec, fenikel, aníz, chren, mandle a rôzne druhy orechov. Výborné uplatnenie vo francúzskej v kuchyni majú vinné a ovocné octy ochutené citrónovou kôrou, prípadne iným korením. A samozrejme typické francúzske horčice.

Bylinky Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo tvorí francúzsku kuchyňu?

Roštenky na cibuli a na cesnaku, v obľube je hydina na rôzny spôsob. Viac než hydina, teší sa obľube králik. Vo Francúzskej kuchyni je hodne rýb a zverina. Svetoznáme sú ich omáčky podávané k mäsu, rybám, zelenine a rôzne upravené bylinné maslo. Zelenina je vo Francúzku súčasťou takmer každého slaného jedla. V obľube majú zeleninové šaláty pripravené z čerstvej, varenej, či z dusenej zeleniny. Uprednostňujú artičoky, špargľu, hrášok, karotku, fazuľu, paradajky, papriku, hlávkový šalát, ­špenát, šťaveľ, zeler a listový zeler, repu, uhorky, tekvice, čerstvú i kyslú kapustu a ďalšiu zeleninu podľa sezóny. Pre francúzsku kuchyňu je typické pridávať do jedla víno, koňak a ­pivo. Alkohol sa pridáva do omáčok, na pečenie a flambovanie.

Šalát Zdroj foto: Shutterstock.com

Vo francúzskej kuchyni nesmie chýbať syr, ktorý sa servíruje ako predjedlo, dezert a tiež sa pridáva do omáčok a polievok. Najznámejším syrom je rokfort, pokladaný za kráľa syrov. Známy je tiež camembert, ale i ďalšie vynikajúce syry. Hlavnou prílohou k jedlu býva ľahký krehký biely chlieb, zemiaky, ryža, ale menej cestoviny. Pre francúzsku kuchyňu sú typické vaječné jedlá – nadýchané omelety pripravené na sladko i na slano. Pokiaľ ide o múčniky nesmú chýbať palacinky s rôznymi plnkami, zmrzlina a soufle – jemné nákypy. Francúzi gurmáni pokiaľ ide o kávu, pripravovanú ju v prekvapkávači.

Francúzska kuchyňa dala svetu množstvo špecialít, ktoré sú dnes súčasťou reštauračných jedálnych lístkov po celom svete. Jedlá sú lahodné, nezaťažujú organizmus a sú najbližšie zásadám racionálnej výživy.


Prečítajte si aj:

­Oplatí sa jesť syry? Viete, čo všetko obsahujú?