4x ÁNO pre petržlenovú vňať

Petržlenová vňať pôvodom zo Stredomoria môže dodať telu celý rad vitamínov – ako vitamín A, K, V, tiamín, riboflavín i mnoho ďalších. Je tiež dobrým zdrojom železa, horčíka, draslíka i ďalších minerálnych látok.

Petržlenová vňať Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Petržlen ako diuretikum

Už po mnohé storočia sa petržlen používa aj ako diuretikum, ktoré pomáha pri riadení rozličných ochorení, ako sú napr. rôzne infekcie močových ciest. Edém je zdravotný stav, kedy si pacient v tele udržiava väčšie množstvo tekutín ako je normálne, v dôsledku čoho sa telo „nafukuje“. V takomto prípade môže pomôcť niekoľko lyžičiek petržlenovej šťavy alebo čaj z vyluhovaných petržlenových listov, ktorý je výborný aj ako očistný prostriedok pre ľudský organizmus.


Prečítajte si aj:

Zeler ako zelenina, korenie i liek v jednom

2. Podporí zdravie srdca

Pridávanie petržlenu do jedla pomáha pri zlepšovaní fungovania srdca, keďže bylina obsahuje vysoké množstvo kyseliny listovej. Táto kyselina zabraňuje srdcovým ťažkostiam, pretože riadi a kontroluje úroveň homocysteínu. Petržlenová vňať obsahuje i dostatok draslíka, čím sa taktiež podporuje správna činnosť srdca.

3. Petržlenová vňať proti cukrovke

Výskum vykonaný v tureckom Istanbule ukázal na „diabetických“ potkanoch, že zvýšenie konzumácie petržlenu a petržlenovej vňati spôsobilo zníženie hladiny cukru v krvi po dobu jedného mesiaca. Na základe výskumu sa došlo k celkovému záveru, že diabetici si do svojej stravy mali zakomponovať viac petržlenovej vňate, aby si tak udržiavali stabilnú hladinu glukózy v krvi.

Petržlenová vňať Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Účinný aj pri osteoporóze

Osteoporóza vzniká v dôsledku zníženej hladiny vápnika v kostiach a tiež kvôli aminokyseline zvanej homocysteín. Táto aminokyselina sa môže redukovať zvýšenou konzumáciou kyseliny listovej, ktorá sa vo veľkom množstve nachádza práve v petržlene. Ten pomáha pri udržiavaní zdravia kostí a je jedným z najlepších zdrojov vápnika.

Kedy si dať pozor na konzumáciu petržlenu?

Riskantné pre tehotné ženy

Spotreba veľkého množstva petržlenu či petržlenovej vňate môže vyvolať kontrakcie maternice počas tehotenstva v akejkoľvek fáze. Veľký objem tejto zeleniny môže byť riskantný aj pre dojčiace ženy.

Nevhodné pre ľudí s obličkovými kameňmi

Hoci sa petržlenová vňať považuje za diuretikum a môže pomáhať pri niektorých infekciách močových ciest, v prípade obličkových kameňov môže jej nadmerná konzumácia uškodiť.


Prečítajte si aj:

Zeler ako zelenina, korenie i liek v jednom

RNG

Surove vnate obsahuju aj vela vitaminu C a rozne enzymi na cistenie tela. Vnat z koriandra(cilantro) je aj vyborny chelator , vcitane ortuti.
Moja zena z nich robi natierku/pastu, s kokosovym olejom, orieskami, cesnakom ciernym korenim a solou.Mnam!