Trojklanný nerv

Trojklanný nerv je zmiešaný nerv a skladá sa zo 4 častí. Senzitívna časť zabezpečuje vnímanie citlivosti kože tváre, motorické vlákna inervujú žuvacie svaly a svaly zabezpečujúce pohyb sánky do strán, senzorické zabezpečujú vnímanie chute a obsahuje aj vegetatívne vlákna.

trojklanny_nerv_bolest_7-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Príčiny vzniku

Bolesť alebo porucha funkcie sa vyskytujú ako dôsledok poškodenia myelínových pošiev. Vyvolávajúcim faktorom môže byť mechanické poškodenie (dlhodobý útlak nervu), úrazy, patologický proces v okolí alebo zmeny vyvolané starnutím. Medzi rizikové faktory patrí aj dlhodobé vystavenie vetru a chladu.


Prečítajte si tiež:

Takto sa vyšetrujú jednotlivé nervy

Príznaky

Senzitívne poruchy trojklanného nervu bez zistiteľnej príčiny sa častejšie vyskytujú u osôb vo veku nad 50 rokov. Bolesti sú záchvatovitého charakteru, vyskytujú sa jednostranne vždy v rovnakej oblasti, trvajú niekoľko sekúnd a ich intenzita je neznesiteľná. Bolestivé epizódy sú vyvolané žuvaním, rozprávaním, alebo dotykom na špecifické miesto na tvári či ústach. Záchvaty bolesti sú sprevádzané začervenaním alebo zblednutím, prípadne slzením oka. Poškodenie trojklanného nervu sa môže prejavovať kŕčom žuvacieho svalstva, alebo znížením sily žuvacích svalov.

Diagnostika

Je založená najmä na anamnéze, typickom charaktere a lokalizácií bolestí. Treba pátrať po základnom ochorení, ktoré môže vyvolávať bolestivosť ako ochorenia zubov, prínosových dutín, prípadne nádorových ochoreniach. Vhodná je počítačová tomografia (CT) mozgu na vylúčenie nádoru mozgu. trojklanny_nerv_diagnostika_7-3-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Liečba

U symptomatických foriem, kde je príčina vzniku obtiaží známa, musíme riešiť vyvolávajúcu príčinu. Keď príčina vzniku problémov nie je známa začína sa medikamentózna liečba analgetikami (liekmi na bolesť) alebo karbamazepínom. Pri pretrvávaní symptómov je možný neurochirurgický zákrok.


Prečítajte si aj tento článok:

Takto sa vyšetrujú jednotlivé nervy

Marcuss

Zdravím myslím, že to mám a nemôžem sa s pracovných dôvodov teraz dostaviť k zubárovi či lekárovi najmenej do piatku bolí ma ľavá časť sánky a bolest vystreľuje do ucha a spánku. Skúšal som Ibalgin, Novalgin, Naselgin aj Flector a nič nepomáha nevie dakto poradiť ako stlmiť bolesť lebo je to neznesiteľná skúšal som aj cesnak, klinčeky ale nič nezaberá som už zúfalý.

matway

Tak to budeš zúfalý ešte hodne dlho, ty totiž netrpíš podráždeným alebo cvaknutým trojklanným nervom....