5 čudných dôvodov, ktoré u vás môžu zvýšiť riziko srdcových ochorení

Srdcové choroby sa nevyskytujú výlučne len u ťažkých fajčiarov alebo u ľudí, ktorí trpia nadváhou. Môžu postihnúť aj doposiaľ zdravých jedincov. Ktoré faktory sú považované za rizikové?

Stav srdca Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Vypijete denne viac ako 2 diétne sódy

Vedci nedávno zistili, že zdravé ženy po menopauze, ktoré pijú denne viac ako 2 diétne nápoje, majú o 30% väčšiu pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych ochorení a o 50% väčšiu pravdepodobnosť úmrtia v dôsledku týchto chorôb.


Prečítajte si aj:

Aké mladé je naše srdce?

2. Máte 4 a viac detí

Jedna štúdia ukázala, že ženy, ktoré porodili 4 alebo viac detí, majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku aterosklerózy. Jedná sa o ochorenie tepien, pri ktorom sa do poškodenej cievnej steny ukladajú tukové látky (najmä cholesterol). Priesvit cievy sa tým zužuje a tým sa obmedzuje prietok krvi. Ak aj vy patríte medzi viacpočetné matky, nezabúdajte si pravidelne monitorovať krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

3. Príliš sa vyhýbate slnku

Príliš častý pobyt na slnku môže spôsobovať predčasné starnutie, či dokonca aj rakovinu kože. Avšak nedostatok slnka tiež vedie ku absencií vitamínu D, čím trpí aj vaše srdce. Jedna štúdia zistila, že ľudia s malým množstvom vitamínu D mali až o 32% vyššiu pravdepodobnosť vzniku ischemického ochorenia srdca. Vitamín D taktiež pomáha regulovať imunitný systém, vďaka čomu znižuje riziko výskytu arteriálneho zápalu.

Srdce Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Žijete sám/sama

Vedci z Oxfordskej univerzity vykonali výskum na viac ako 700 tisíc ženách a dospeli k záveru, že ženy žijúce spoločne v domácnosti so svojim partnerom mali o 28% menšiu pravdepodobnosť , že zomrú na ochorenie srdca ako tie, ktoré žili samé. Dôvodom je aj to, že samota môže veľmi ľahko viesť ku depresiám, ktoré sú jedným z hlavných rizikových faktorov vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Nemáte partnera ani nikoho iného, s ktorým by ste chceli žiť? Zaobstarajte si tak aspoň chlpatého domáceho miláčika, ktorý vám bude robiť spoločnosť.

5. S vašim šéfom to nie je jednoduché

Jedna švédska štúdia zistila, že ak je váš nadriadený nevďačný, manipulatívny a pôsobí na vás negatívnym dojmom, je tu o 40% vyššia pravdepodobnosť vzniku infarktu. Čím dlhšie budete trpieť takéhoto šéfa, tým horší účinok to bude mať na vaše zdravie. Popremýšľajte nad tým, či vám za to vša práca skutočne stojí a ak nie, nebojte sa začať na novom mieste.


Prečítajte si aj:

Aké mladé je naše srdce?