6 krokov, ako sa prinútiť cvičiť, aj keď ste unavení

Cítite sa príliš unavení na to, aby ste sa prinútili k cvičeniu či akejkoľvek namáhavejšej aktivite? Nasledujte tieto kroky a hneď to pôjde ľahšie.

Žena pri televízore Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Choďte na to postupne

Prišli ste domov, sadli ste si na stoličku a už sa vám nechce ani pohnúť? Začnite najprv s prvým malým cieľom – zbaliť sa do posilňovne. Ak tento cieľ splníte, stanovte si ďalší – dostať sa do auta. Takýmto štýlom sa ani nenazdáte a odrazu budete cvičiť na stroji a vaše telo sa bude napĺňať stále väčšou a väčšou energiou.


Prečítajte si aj:

6 pravidiel, ktoré treba dodržiavať, aby bol tréning efektívny

2. Riešením je aj skupinové cvičenie

Ak potrebujete niekoho, kto vás bude pri cvičení ťahať dopredu a motivovať, najlepším riešením je pre vás skupinové cvičenie. Zapíšte sa na spoločný tréning a nechajte trénera, aby vás viedol. Jediné, čo musíte robiť, je riadiť sa pokynmi a počúvať hudbu.

3. Skúšajte nové veci

Váš tréning nemusí byť len o cvičení, pri ktorom robíte stále tie isté opakujúce sa cviky. Nebojte sa objavovať nové veci – napr. skúste skupinové cvičenie, novú posilňovňu alebo cvičte na strojoch, o ktorých ste predtým ani okom nezavadili. Štúdie veľakrát ukazujú, ak je telo posilňované stále novými spôsobmi, je to pre celý organizmus najviac prospešné.

4. Tri hlavné overené nástroje

Aby bol váš tréning úspešný, myslite na tieto tri hlavné veci: dýchanie, hudba a voda. V každom štádiu tréningu je dôležité myslieť na správne dýchanie, nezabúdať na pitie dostatočného množstva vody a dopriať si obľúbenú hudbu, ktorá vás pri cvičení naštartuje.

5. Myslite na svoje ciele

Niekedy, keď je človek unavený, aj zabúda na to, prečo vlastne chodí cvičiť a všetky jeho ciele idú do úzadia. Nezabúdajte na to a pripomínajte si ich vždy v tej chvíli, kedy vaše myšlienky kráčajú iným smerom. Snažíte sa schudnúť? Chcete si zlepšiť celkové zdravie? Nech sú vaše zámery akékoľvek, motivujte sa nimi a dosiahnite ich.

6. Skúste iné alternatívy

Ak ste vyskúšali všetky spôsoby ako sa prinútiť k cvičeniu, ale ani jeden nezabral, skúste rôzne alternatívy. Fyzicky účinné sú napr. domáce práce ako zametanie, vysávanie a utieranie prachu, ktoré môžu rozprúdiť vašu krv alebo krátke prechádzky, ktoré zdvihnú náladu a zlepšia obehový systém. Aj jógové cvičenia vám môžu napomôcť k relaxácií a k dodaniu novej energie.


Prečítajte si aj:

6 pravidiel, ktoré treba dodržiavať, aby bol tréning efektívny