Granátové jablko - benefity

Granátové jablká obsahujú množstvo prospešných látok, a preto patria medzi najzdravšie ovocie na svete. Aké zdravotné výhody poskytujú nášmu telu?

Granátové jablko Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Je plné výživných látok

Granátové jablko je červené a okrúhle, a vyzerá trochu ako obyčajné červené jablko so stopkou v tvare kvetiny. Toto ovocie obsahuje stovky jedlých semien nazývaných „arils“, ktoré sú bohaté na vlákninu, vitamíny, minerálne látky a bioaktívne rastlinné látky. V jednej šálke semienok sa nachádza 7 gramov vlákniny, 3 gramy bielkovín, až 30% odporúčanej dennej dávky vitamínu C a 36% odporúčanej dennej dávky vitamínu K. Na druhej strane obsahuje táto šálka 24 gramov cukru a 144 kalórií.


Prečítajte si aj:

Čo dodržiavať pri životospráve v ayurvéde?

2. Pomáha v boji proti rakovine prostaty

Rakovina prostatyje najčastejším typom rakoviny vyskytujúcim sa u mužského pohlavia. Mnohé laboratórne štúdie ukázali, že extrakt z granátového jablka môže spomaliť reprodukciu nádorových buniek a dokonca indukovať apoptózu (bunkovú smrť) v nádoroch. Jedna štúdia tiež zistila, že 237 ml semien granátových jabĺk za deň môže predĺžiť čas zdvojnásobovania sa PSA - prostatický špecifický antigén rakoviny prostaty.

3. Znižuje krvný tlak

Vysoký krvný tlak (hypertenzia) je jedným z hlavných spúšťačov infarktu alebo mozgovej mŕtvice. V jednej štúdii sa ľudom s vysokým krvným tlakom dávalo denne 150 ml semien granátového jablka. Po dvoch týždňoch sa ukázalo, že títo respondenti mali výrazne nižší krvný tlak ako pred začiatkom štúdie.

4. Pomáha v boji proti artritíde a bolesti kĺbov

Artritída je veľmi častým problémom najmä v západných krajinách. Existuje mnoho rôznych druhov, ale väčšina sa týka istej formy zápalu v kĺboch. Laboratórne štúdie ukázali, že extrakt z granátového jablka môže blokovať enzýmy spôsobujúce poškodzovanie kĺbov u ľudí s osteoartritídou. Môžu za to rastlinné látky obsiahnuté v granátovom jablku, ktoré sa vyznačujú protizápalovými účinkami.

5. Na liečbu erektilnej dysfunkcie

Oxidačné poškodenie môže ovplyvniť prietok krvi vo všetkých oblastiach ľudského tela, vrátane erektilného tkaniva. Šťava z granátových jabĺk sa preukázala ako účinná pri zvyšovaní prietoku krvi a znižovaní príznakov erektilnej dysfunkcie.

6. Proti srdcovým ochoreniam

Pravidelná konzumácia šťavy z granátového jablka pomáha udržiavať plynulý prietok krvi a vďaka tomu sa znižuje riziko vzniku infarktu alebo mŕtvice. Antioxidanty obsiahnuté v tomto ovocí pomáhajú udržiavať nízku hladinu zlého cholesterolu v krvi.

7. Na upokojenie žalúdka

Kôra a listy granátového jablka sa používajú na upokojenie žalúdka, na hnačku alebo iné zažívacie problémy. Najmä pitie čaju z listov tohto ovocia vie najlepšie pomôcť. Ak sa u vás vyskytujú pravidelné problémy s trávením, kúpte si v obchode niekoľko granátových jabĺk a zakomponujte ich do svojho jedálnička.

8. Zlepšuje športový výkon

Granátové jablko je bohaté na diétne dusičnany, pri ktorých bolo preukázané, že zlepšujú výkon športovcov. Jedna štúdia zistila, že už jeden gram semienok granátového jablka konzumovaných 30 minút pred cvičením zlepšil výkon a efektivitu pri cvičení.

Ak ste si kúpili granátové jablko, ale neviete, ako ho správne otvoriť, tu je návod:


Prečítajte si aj:

Čo dodržiavať pri životospráve v ayurvéde?