Prečo jesť cesnak surový

Cesnak jedlo nielen dochucuje, ale má aj niekoľko zdravotných výhod. Pre plné využitie týchto benefitov je však lepšie, ak budete jesť cesnak surový, pretože varenie môže znížiť množstvo obsiahnutých chemických látok.

surový cesnak

Zdroj foto: Shutterstock.com

Môže znížiť riziko rakoviny

Istá štúdia dokázala, že ľudia, ktorí konzumujú surový cesnak aspoň dvakrát týždenne, majú nižší výskyt rakoviny pľúc ako tí, ktorí konzumujú takýto cesnak menej často. Okrem toho sa zistilo, že cesnak môže byť prospešný aj pre prevenciu alebo liečbu rakoviny hrubého čreva a pankreasu.

Znižuje hladinu cholesterolu

Podľa ďalšej štúdie ľuďom, ktorí konzumovali 10 gramov surového cesnaku každý deň po dobu dvoch mesiacov, sa výrazne znížila hladinu cholesterolu v krvi. V inom výskume sa zase zistilo, že spotrebou surového cesnaku sa zvýšila hladina „dobrého cholesterolu“ HDL a zároveň sa znížila hodnota celkového cholesterolu. No rozdiel nebol dostatočne veľký na to, aby sa odporučilo užívanie cesnaku ako jedinej metódy na jeho zníženie.

Má protizápalový účinok

Ak trpíte zápalmi, aj v tomto prípade môže pomôcť konzumácia surového cesnaku. V istom výskume sa zistilo, že práve cesnak v surovom stave má najsilnejšie protizápalové účinky, pretože v takomto cesnaku je vyššia hladina účinnej látky zvanej alicín.

Zlepšuje citlivosť na inzulín

Pokles citlivosti na inzulín zvyšuje riziko cukrovky 2. typu. Konzumácia surového cesnaku môže pomôcť zlepšiť túto citlivosť, a tým znižuje riziko cukrovky. Avšak štúdia, v ktorej sa tieto poznatky zistili, využila krysy, takže ďalším výskumom je potrebné zistiť, či rovnaká výhoda existuje aj u ľudí.

Dávajte si pozor na konzumáciu a množstvo cesnaku v prípade, ak beriete lieky. Niektoré s ním totižto môžu zle reagovať!


Prečítajte si aj tento článok o cesnaku:

Toto všetko sa ukrýva v strúčiku cesnaku