Základné pravidlá pri kombinovaní liekov

Voľne predajné lieky nie sú bez rizika a vedľajších účinkov, na čo netreba zabúdať pri ich užívaní. Každý liek obsahuje príbalové informácie pre pacienta, ktoré by si mal každý vo svojom záujme prečítať. Dôležité je nekombinovať lieky s rôznymi názvami a rovnakou účinnou dávkou, kedy môže dôjsť nevedome k predávkovaniu.

kombinovanie liekov

Zdroj foto: Shutterstock.com

Dôležitá je hlavne indikácia lieku na dané ochorenie, dávkovanie, a to jeho maximálna jednorázová a denná dávka, spôsob užívania (pred jedlom/po jedle) jeho kontraindikácie pri niektorých ochoreniach a interakcie s inými liekmi. Najčastejšie používané lieky sú lieky proti bolesti a na zníženie teploty (analgetiká, antipyretiká).

Kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin)

Bez konzultácie s lekárom sa nesmie užívať dlhšie ako 3-5 dní. Jednorázovo môže pacient užiť 1-2 tabletky a maximálna denná dávka je 8 tabliet v časovom odstupe 4-8 hodín. Nesmie sa podávať deťom pod 12 rokov a v poslednom trimestri gravidity. Kyselina acetylsalicylová bráni zhlukovaniu krvných doštičiek, a preto sa nesmie užívať pri vredoch a krvácavých ochoreniach. Zvýšená opatrnosť je dôležitá pri súčasnom užívaní liekov na riedenie krvi. Zvyšuje účinok inzulínu a môže spôsobiť hypoglykémiu.

Paracetamol (Paralen, Panadol, Medipyrin, Coldrex, Theraflu)

Jednorázová dávka je jeden až dve 500 mg tabletky, užívanie v minimálnom časovom odstupe 4 hodiny a maximálne 8 tabliet denne. Prekročenie maximálnej dennej dávky môže mať za následok poškodenie pečene a pri predávkovaní je nutné vyhľadať lekára.

Ibuprofen (Ibalgin, Brufen, Nurofen)

Jednorázová dávka nesmie prekročiť 800mg a denná dávka nesmie prekročiť 6 tabliet denne. Ibuprofen sa nesmie užívať pri poruchách krvotvorby, pri aktívnom krvácaní, pri vredoch. Môže znížiť účinok liekov na vysoký krvný tlak.

Diklofenak (Voltaren, Diclobene, Veral)

Denná dávka je 1 tabletka denne a len osobám nad 18 rokov. Nesmie sa užívať pri poruchách krvotvorby, vredoch, v treťom trimestri gravidity.

Všetky analgetiká pri dlhodobom užívaní môžu spôsobiť poškodenie obličiek. Kvapky do nosa sa nesmú užívať dlhšie ako 7 dní, pri dlhšom užívaní môže vzniknúť závislosť alebo zápal sliznice nosa.


Prečítajte si aj tento článok:

Voľnopredajné lieky a potravinové doplnky