23 najlepších superpotravín pre deti

Je to zvláštne – deťom pomáhame, aby sa naučili chodiť, rozprávať, no kto učí svoje deti aj správne jesť? A nejde tu o to, či nôž drží v ľavej alebo v pravej ruke. Dôležité je, aby vedeli, ktoré potraviny sú pre nich tie najlepšie.

Dievčatko Zdroj foto: Shutterstock.com

V prvom rade, aby ste to dosiahli, treba sa vyzbrojiť dávkou trpezlivosti a pripraviť sa na kadejaké poznámky či otázky vášho okolia. Kašlite na rady svojich mám či nedajbože starých mám, ako plačúce dieťa najlepšie nakŕmite krupicovou kašou, doba je už predsa úplne niekde inde. Radšej sa zamerajte na nové potraviny, či presnejšie na tie zabudnuté, zato veľmi zdravé superpotraviny.

Viete, ktoré z nich by nemali rozhodne v jedálničku vášho dieťatka chýbať?

1. Kakao

Áno, aj detská strava môže byť maškrtou. Čisté 70 %-né kakao môžete pridať do jogurtu, alebo ho podávať s banánom či iným ovocím. Je to totiž vynikajúci antioxidant a tiež stimuluje krvný obeh, čím napomáha k zdravému vývinu mozgu.


Prečítajte si aj:

Horúce kakao vám zlepší náladu a potlačí depresívne myšlienky

2. Sladké zemiaky

Obsahujú draslík, železo, vlákninu, vitamín A, B6, C a D no a tiež magnézium. Sú vynikajúcou prevenciou srdcového infarktu v dospelosti.

3. Artičoky

Ako prevencia rakoviny, srdcových chorôb a vysokého krvného tlaku. Obsahujú vlákninu a antioxidanty, pomáhajú pri trávení a je to tiež prírodné diuretikum.

4. Ovsené vločky

Pomáhajú udržať energiu a pozornosť v škole. Vaše dieťa po nich tak rýchlo nevyhladne. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a pre vysoký obsah horčíka regulujú hladinu cukru v krvi.

5. Tekvica

Znižuje zápal a skvele vplýva na zdravé kĺby. Má vysoký obsah vlákniny, vitamínu A a C. Je vynikajúca pre zdravú pokožku.

6. Oriešky

Obsahujú zdravé tuky, antioxidant, vitamín E a omega-3 mastné kyseliny. Sú vhodné pre zdravú pokožku a proti zlému cholesterolu.

7. Špenát

Vďaka fytonutrientom znižuje šancu na rakovinové ochorenie. Má tiež vysoký obsah železa, vitamínu A a K, má vynikajúce protizápalové účinky.

8. Kiwi

Má vysoký obsah vitamínu C, posilňuje imunitný systém a je bohaté na vlákninu.

9. Vajíčka

Sú bohaté na bielkoviny, vitamín D, B12 a selén.

10. Hummus alebo cícer

Je to výborná kombinácia bielkovín, vlákniny a vápnika. Znižuje hladinu cholesterolu.

11. Semiačka

Semiačka – slnečnicové, tekvicové, chia – vynikajúci zdroj omega-3 kyselín. Znižuje zápal a cholesterol, tiež krvný tlak.

12. Sójové bôby

Majú vysoký obsah bielkovín, až 8 esenciálnych aminokyselín, zdroj omega-3, vápnika, železa a vlákniny.

13. Bobule

Bobule ako čučoriedky, jahody, maliny majú najviac antioxidantov, vysoký obsah vitamínov, protizápalové účinky. Bojovníci proti strate pamäte v staršom veku.

14. Quinoa

Je to výborný zdroj rastlinných bielkovín, má vysoký obsah vlákniny, horčíka, železa, dobrých tukov a je ľahko stráviteľná.

15. Avokádo

Je bohaté na vitamíny, draslík, vlákninu. Výborné proti cukrovke a zlému cholesterolu.

16. Paradajky

Chránia kožu pred škodlivým UV žiarením a znižujú cholesterol. Vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a draslíka.

17. Jogurt - najmä grécky

Je vynikajúcim zdrojom bielkovín a vápnika. Živé kultúry pomáhajú zachovávať zdravé črevá a tým posilňujú imunitu.

18. Škorica

Reguluje hladinu cukru v krvi, znižuje zlý cholesterol, má protiinfekčné vlastnosti a znižuje menštruačné bolesti u dievčat a žien.

19. Zelený čaj

Existuje aj variant pre malé deti, respektíve stačí, ak silný zelený čaj nahradíte bielym. Má tie isté účinky, no neobsahuje teín. Zelený alebo biely čaj je plný antioxidantov, je to jeden z najúčinnejších bojovníkov proti nádorovým ochoreniam. Udržuje imunitný systém silný.

20. Citrusy

Citrusy ako citrón, grapefruit, pomaranč sú bohaté na vitamín C a flavonoidy, ktoré majú protizápalové účinky. Napomáhajú tráveniu, sú zdravé pre pokožku a majú detoxikačné účinky.

21. Kokosový olej

Posilňuje imunitu, znižuje cholesterol, stabilizuje hladinu cukru v krvi.

22. Losos

Je bohatý obsah omega-3 mastné kyseliny a zabezpečuje zlepšenie krvného obehu, krvného tlaku a má protizápalové účinky.

23. Paprika

Papraika – zelená, červená, žltá, oranžová – je bohatá na vitamín C, znižuje zápal, pomáha pri artritíde a zlepšuje pleť.


Prečítajte si aj:

Horúce kakao vám zlepší náladu a potlačí depresívne myšlienky

endura

A nezabudnite dat decku vecerne kakavko aj s poriadnou kombinaciou teobrominu s kofeinom a nezabudnite sa cudovat preco potomok nechce zaspat. Takisto caj a skorica maju povzbudzujuce ucinky. To uz radsej karob cize rohovnik, ten neobsahuje latky drazdiace nervovy system.
Chytraci, to ste nedomysleli. Antioxidanty nie su vsetko. Deckam doporucovat alkaloidy a stimulanty nervovej sustavy.