Flavonoidy

Štúdie ukázali, že flavonoidy sú významnými prírodnými látkami, ktoré majú preukázateľný protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok. Chránia bunky pred škodlivými látkami, pochádzajúcimi z vonkajšieho i vnútorného prostredia.

Čo sú to flavonoidy?

Sú najrozsiahlejšou skupinou rastlinných antioxidantov. Zahŕňajú vyše 5 000 rôznych derivátov a ich zoznam stále narastá. Fenolové látky rozšírené v rastlinnej ríši tvoria veľmi pestrú a rozsiahlu skupinu polyfenolových zlúčenín. Nachádzajú sa takmer vo všetkých rastlinných bunkách, a keďže vlastne ide o farbivá, rastlinám dodávajú charakteristické zafarbenie. Niektorí odborníci ich zaraďujú do skupiny vitamínov P, pretože majú spoločnú vlastnosť – zvyšujú pružnosť cievnych kapilár. V rastlinách sa často nachádzajú aj spolu s vitamínom C a chránia ho pred oxidáciou. Okrem antioxidačných vlastností, pôsobia antibakteriálne a podporujú produkciu hormónov.

Zistilo sa, že zvýšený príjem flavonoidov znižuje riziko ochorenia srdca a ciev.


Pozrite si tiež:

Pozor, toto má vplyv na vaše srdce a cievy!


V akých potravinách ich nájdete?

K ďalším významným benefitom, veľmi podobne ako pri mnohých ďalších antioxidantoch, patrí ich protinádorový účinok a pozitívny vplyv na dobre fungujúcu imunitu.

Nájdeme ich v citrusových plodoch, v jablkách, v bobuľovom ovocí, hrozne, paradajkách, v cibuli, v hubách a vo všetkých druhoch zeleniny, ako aj v nápojoch, napríklad v čaji, v pive, v bielom a najmä v červenom víne a v ovocných džúsoch.

Medzi najznámejšie patria quercetín, rutín, samozrejme „slávny“ resveratrol z bobúľ červeného hrozna, ktorému Francúzi vďačia za svoj „francúzsky paradox“, a tiež pyknogenol. Posledný menovaný sa získava z kôry prímorskej borovice a radíme ho medzi skutočne silné antioxidanty; má dokonca 20-krát silnejšie antioxidačné účinky než vitamín C.

Podobné látky sa nachádzajú aj v medicínskych hubách (hliva, šii take), v rakytníku, v zelenom a čiernom čaji či v kakaových bôboch, olivovom oleji a červenom víne.


Kde nájdete antioxidanty?

drfyto

Vážená pani doktorka, prosím špecifikujte pyknogenol, ktorý ste v tomto článku zaradili medzi flavonoidy. V rastlinnej ríši nie je známy žiaden sekundárny metabolit s týmto názvom. Naopak, v komerčnej praxi sa tento názov ponáša na pycnogenol, doplnok výživy, sľubujúci vedecky neoverené zdravotné benefity.