Mango vám zrýchli metabolizmus

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie môžeme konzumovať ovocie a zeleninu neobmedzene. Získame cenné vitamíny, minerály a antioxidanty. Ovocie sa neodporúča jesť po jedle, jeho trávenie potom prichádza na rad oveľa neskôr. Citrusové ovocie by sme mali jesť v lete, pretože ochladzuje. Vhodným typom na takéto osvieženie je aj mango.

mango

Zdroj foto: Shutterstock.com

Spoznajte výhody manga

Liečivé účinky manga sú široké a na ľudské telo pôsobí v mnohých oblastiach. Mango obsahuje vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Ďalej sa tu nachádzajú vitamíny A, B, C, E a K, betakarotén, kyselina listová a kyselina pantoténová. Okrem toho je mango bohaté na železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď, selén a sodík.


Prečítajte si tiež:

Poznáte hurmikaki? Toto exotické ovocie je vitamínová bomba!

Zdravotné vplyvy

Mango sa odporúča najmä tým, čo majú problém s trávením, lebo obsahujú špeciálne enzýmy, ktoré napomáhajú lepšiemu tráveniu. Urýchľuje metabolizmus. Mangu sa pripisuje schopnosť eliminovať vysoké hladiny LDL cholesterolu. Pravidelná konzumácia manga preventívne pôsobí proti vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Významné sú aj jeho detoxikačné schopnosti, výrazné protizápalové účinky a upokojuje nervový systém. V neposlednom rade priaznivo pôsobí na vlasy a nechty a odporúča sa aj na starnúcu pleť. Mango sa tiež odporúča ako prostriedok znižovania hmotnosti.

Príprava manga na konzumáciu

Šupka zdravého manga je žltočervená a pod ňou sa ukrýva žltooranžová dužina, ktorá obklopuje väčšie ploché jadro. Zrelé mango by malo byť mäkšie a malo by príjemne voňať.

Ako si ho pripraviť na konzumáciu? Samozrejme nejde o nič zložité. Umyté a dozreté mango si ľahko ošúpete, ak použijete tento super trik, ktorý umožní rýchle zbavenie šupky. Mango si rozrežte na polovičku, priložte rozrezanou časťou na vnútorný kraj pohára, potiahnite a plod prepadne do pohára. Rovnako môžete očistiť kiwi, prípadne žltý melón, ibaže na melón potrebujete väčší pohár. Mango môžete konzumovať samostatne ako ovocie, ako doplnok do ovocných štiav, do osviežujúcich šalátov, do omáčok, do kaše, do zmrzliny, do koláčov a tiež do ryži a do prípravy cestovín, prípadne ho môžeme použiť ako marinádu na mäso. Mango chutí vynikajúce, je to chuť pripomínajúca niečo medzi banánom, jahodou a broskyňou.

Indické čatní z manga (omáčka na dochutenie pokrmov)

Potrebujete: 60 g cukru, 40 g čerstvého zázvoru, 80 ml jablčného octu, 400 g dobre vyzretého manga.

Ako na to?

Ako prvé povarte 40 ml vody s cukrom, pridajte zázvor nakrájaný na kocky a ocot. Miešajte, až pokiaľ sa zmes nesfarbí do žlta a začne hustnúť. Potom pridajte nadrobno nakrájané mango a odstavte. Čatní môžete pridať ku kuraciemu mäsu, prípadne použiť ako marinádu pred grilovaním bieleho mäsa. Prípadne si ho pripraviť do zásoby, ešte za tepla ho preložte do sklenených pohárov. Na prípravu čatní môžete použiť aj iné, najmä sezónne ovocie ( jablkovo-hruškové, broskyňové, marhuľové, prípadne z miešaného ovocia).


Prečítajte si aj tento článok:

Poznáte hurmikaki? Toto exotické ovocie je vitamínová bomba!