Detské choroby nás ohrozujú aj v dospelosti

Zatiaľ čo niektoré choroby si odtrpíme v detstve a raz a navždy sa ich zbavíme, sú aj také, ktoré sa síce častejšie vyskytujú u detí, ale môžu sa „nalepiť“ aj na dospelých.
ovcie kiahne

ovcie kiahne, pacient, doktorka | Zdroj: Shutterstock.com

Hyperaktivita

Ak neustále zabúdate na dôležité veci, všade chodíte neskoro, ste zmätoční a máte problém s pozornosťou, príčinou môže byť aj hyperaktivita (ADHD). A pravdepodobne ste týmto syndrómom trpeli celý život. Niektoré deti s hyperaktivitou sú schopné prekonávať jej príznaky a stať sa snaživými žiakmi, zatiaľ čo iní s ňou bojujú menej úspešne až do dospelosti. Dôležité však je, aby bola táto porucha diagnostikovaná včas, pretože mnohí lekári u dospelých jedincov už nepočítajú s hyperaktivitou, ale zamieňajú si ju napríklad aj s depresiou.

Hlavné znaky: nepokoj, problémy so sústredením a dokončením úloh či s pamätaním si podrobností.

Ako ju liečiť: ak máte podozrenie, že môžete trpieť hyperaktivitou, vyhľadajte odborníka, aby dôkladne zhodnotil váš stav. Môže vás naučiť techniku „self-managementu“ alebo vám predpíše vhodné lieky. Dôležitý je aj dostatok pohybu a zdravý jedálniček.


Prečítajte si o hyperaktivite viac:

Hyperaktivita - malý či veľký problém?


Alergie

Ak ste sa alergiám úspešne vyhýbali až doteraz, môžete byť spokojní, pretože alergie sú jedným z najčastejších chronických ochorení. Alergické reakcie sa objavujú prakticky na čokoľvek – zvieratá, lieky či latex. Ale v prípade, ak sa u vás vyskytne alergia až v neskoršom veku, najčastejšie ide o peľové a iné späté s prírodou. Rizikovým faktorom býva práve presťahovanie sa na iné miesto, kde sa vyskytujú iné alergény a u vás sa rozvinie nová, doposiaľ netušená alergia.

Hlavné znaky: príznaky nachladnutia, ktoré sa nezlepšia po niekoľkých dňoch, svrbenie v krku, v nose alebo svrbenie očí.

Ako ju liečiť: alergológ vám predpíše lieky ako je antihistaminikum alebo nazálne steroidy, ktoré môžu pomôcť udržať príznaky pod kontrolou.

Astma

Aj keď je známe, že táto choroba sa prejaví už v detstve, existujú ľudia, u ktorých sa objaví až na dôchodku. Astma spôsobuje napuchnutie dýchacích ciest a kŕč. Príznaky sa môžu prejaviť počas fyzickej námahy, ale bývajú spôsobené aj alergickou reakciou na niečo, čo je v ovzduší okolo vás (plesne, peľ, znečistenie, dym). Ak máte záchvat, nepredpokladajte, že je to jednorazová záležitosť.

Akonáhle váš imunitný systém produkuje chemické látky, ktoré spôsobujú kŕčový stav bronchiálnej trubice, ste vždy v nebezpečenstve.

Hlavné znaky: pískanie, dýchavičnosť, bolesť na hrudníku alebo zvieranie, konštantný kašeľ.

Ako ju liečiť: držte sa od vecí, ktoré vám privolávajú astmu. Lekár vám môže predpísať lieky, aby bol váš zdravotný stav pod kontrolou.

Kiahne

Aj starší ľudia, ktorí si neprešli počas detstva ovčími kiahňami, alebo neboli zaočkovaní, sú rizikovou skupinou. Ak sa ovčie kiahne vyskytnú u dospelých ľudí, môžu viesť k veľkým problémom, ako je napríklad bakteriálny zápal pľúc alebo dokonca sepsa.

Hlavné znaky: svrbivé vyrážky, ktoré sa premenia na pľuzgiere, vysoká horúčka, únava, strata chuti do jedla, bolesť hlavy.

Ako ich liečiť: ak ste nemali ovčie kiahne ako dieťa, dajte sa u svojho lekára zaočkovať. No ak sa už objavili škvrny, použite calamine vodičku a kúpeľ s ovsenými vločkami, aby ste zmiernili svrbenie. No určite navštívte lekára, ktorý vám predpíše antivirotiká.

Diabetes 1. typu

Diabetom 1. typu sa kedysi vyskytoval najmä u detí a mladých ľudí, ale dnes už rastie počet ľudí, ktorým je diagnostikovaný už ako dospelým. Pacienti s týmto autoimunitným ochorením nemôžu produkovať inzulín, hormón, ktorý umožňuje využívať a ukladať glukózu.

Nikto presne nevie, prečo vaše telo začalo napádať a ničiť bunky produkujúce inzulín v pankrease, hoci nemáte na to genetické predispozície.

Hlavné znaky: silný smäd, časté močenie, zvýšená chuť do jedla, ospalosť, zmeny videnia, náhla strata hmotnosti, páchnuci dych, ťažké dýchanie, rany, ktoré sa dlho liečia.

Ako ho liečiť: navštívte svojho lekára alebo endokrinológa krvných testov. Ak sa potvrdí diabetes 1. typu, budete musieť pozorne sledovať hladinu cukru v krvi a dávať si inzulínové injekcie alebo inzulínovú pumpu.

Čierny kašeľ

Čierny kašeľ je najviac nebezpečný pre deti. Avšak tento násilný a neovládateľný kašeľ môže tiež napadnúť aj dospelých. Nakaziť sa môžete od infikovanej osoby v prípade, že kašle alebo kýcha blízko vás.

Lekári prestávali deti očkovať proti čiernemu kašľu akonáhle prišli do puberty. Donedávna si mysleli, že v dospelosti je organizmus imúnny voči čiernemu kašľu. Zistilo sa však, že aj dospelí sa môžu nakaziť čiernym kašľom.

Dnes už sa odporúča vakcína, ktorá chráni proti čiernemu kašľu, rovnako ako proti tetanu a záškrtu až 10 rokov. Ak ste tehotná, nechajte sa zaočkovať počas svojho tretieho trimestra, aby ste ochránili svoje dieťa.

Hlavné znaky: príznaky prechladnutia, zápchy, horúčky, kýchanie, o týždeň alebo dva neskôr nasleduje silný kašeľ.

Ako ho liečiť: čo najskoršie zahájte liečbu antibiotikami, mali by zaúčinkovať za pár týždňov.


Prečítajte si aj tento článok:

Hyperaktivita - malý či veľký problém?