7 dôvodov, prečo sa nevzdať čokolády

Čokoláda má mnoho zdravotných výhod, je však potrebné mať na pamäti, že za to môže najmä kakao v nej obsiahnuté. Keď si teda nájdete čokoládu s vysokým podielom kakaa, nehrozí u vás napríklad ani riziko priberania ako u sladkých čokolád, práve naopak.

1. Prospieva srdcu

Kakao je veľmi bohatým zdrojom mnohých základných minerálov, vrátane horčíka, medi, draslíka a železa. Väčšina z týchto minerálnych látok môže mať vplyv na zdravie a správnu funkciu ciev. Štúdie preukázali, že konzumácia tmavej čokolády pomáha zlepšiť krvný obeh rozšírených ciev, znižuje riziko srdcového zlyhania a zlepšuje krvný tlak.

2. Pomáha schudnúť

Kvalitná čokoláda nespôsobuje váhový prírastok, naopak môže pomôcť pri zhadzovaní kíl. Priberanie na váhe je spojené s problémami kontroly pri stravovaní a práve pravidelná konzumácia čokolády pomáha zlepšiť stravovacie návyky počas diéty.


Prečítajte si tiež:

Pochutnajte si na čokoláde! Kvalitná a v malom množstve telu prospieva


3. Znižuje riziko cukrovky

Konzumácia kvalitnej čokolády takisto zlepšuje zdravotný stav tkanív a znižuje oxidačný stres, spôsobený vysokou hladinu cukru v krvi. Môžu za to antioxidačné účinky zložiek kakaa, ktoré priaznivo ovplyvňujú inzulínovú rezistenciu, a tým znižujú riziko diabetu.

4. Vylepšuje pleť

Vyrážky a iné kožné problémy sú spôsobené tým, že pokožka produkuje príliš veľa mazu, ktorý možno pripísať hormonálnej nerovnováhe. Fenoly, flavonoidy a ostatné antioxidačné látky sú v kakau zastúpené viac ako u ostatných potravín bohatých na takéto fytochemické látky. Bolo zistené, že tieto zlúčeniny kakaa môžu chrániť pokožku a takisto bude vyzerať hladšie, mladšie a zdravšie.

5. Zlepšuje náladu

Nachádza sa tu látka zvaná anandamid a tiež dve látky, ktoré majú podobné účinky N-oleoylethanolamine a N-linoleoylethanolamine. Anandamid je v skutočnosti mierne euforizačný. Zvyšovaním hladiny anandamidu sa môže pomôcť predísť úzkosti a depresii. Je tiež možné, že táto látka potláča bolesť.

6. Pomáha pri kašli

Tmavá čokoláda môže byť použitá ako prostriedok proti kašľu. Zlúčenina teobromín, obsiahnutá v čokoláde je schopná efektívne upokojiť pretrvávajúci kašeľ. Čiže čokoláda môže byť nápomocná pre ľudí trpiacich chronickým kašľom a dýchacími ťažkosťami.

7. Zlepšuje pamäť a pozornosť

Čokoláda je bohatá na flavonoidy, ktoré sú silnými antioxidačnými a protizápalovými látkami. Tie majú tiež veľmi pozitívny vplyv na neurologické zdravie, zlepšujú náladu, pamäť a pozornosť. Takisto ju môžete použiť ako náhradu kofeínu, pretože pomáha udržať bdelosť.


Prečítajte si aj tento článok:

Pochutnajte si na čokoláde! Kvalitná a v malom množstve telu prospieva