7 dôvodov, prečo sa nevzdať čokolády
![Benefity čokolády Benefity čokolády](https://img.c.zdravie.sk/i/0/0/2018/08/dda0483f8741a30dc2405b732eff7733.jpg 630w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/150/2018/08/dda0483f8741a30dc2405b732eff7733.jpg 150w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/360/2018/08/dda0483f8741a30dc2405b732eff7733.jpg 360w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/600/2018/08/dda0483f8741a30dc2405b732eff7733.jpg 600w)
Zdroj: Shutterstock.com
1. Prospieva srdcu
Kakao je veľmi bohatým zdrojom mnohých základných minerálov, vrátane horčíka, medi, draslíka a železa. Väčšina z týchto minerálnych látok môže mať vplyv na zdravie a správnu funkciu ciev. Štúdie preukázali, že konzumácia tmavej čokolády pomáha zlepšiť krvný obeh rozšírených ciev, znižuje riziko srdcového zlyhania a zlepšuje krvný tlak.
2. Pomáha schudnúť
Kvalitná čokoláda nespôsobuje váhový prírastok, naopak môže pomôcť pri zhadzovaní kíl. Priberanie na váhe je spojené s problémami kontroly pri stravovaní a práve pravidelná konzumácia čokolády pomáha zlepšiť stravovacie návyky počas diéty.
Prečítajte si tiež:
Pochutnajte si na čokoláde! Kvalitná a v malom množstve telu prospieva
3. Znižuje riziko cukrovky
Konzumácia kvalitnej čokolády takisto zlepšuje zdravotný stav tkanív a znižuje oxidačný stres, spôsobený vysokou hladinu cukru v krvi. Môžu za to antioxidačné účinky zložiek kakaa, ktoré priaznivo ovplyvňujú inzulínovú rezistenciu, a tým znižujú riziko diabetu.
4. Vylepšuje pleť
Vyrážky a iné kožné problémy sú spôsobené tým, že pokožka produkuje príliš veľa mazu, ktorý možno pripísať hormonálnej nerovnováhe. Fenoly, flavonoidy a ostatné antioxidačné látky sú v kakau zastúpené viac ako u ostatných potravín bohatých na takéto fytochemické látky. Bolo zistené, že tieto zlúčeniny kakaa môžu chrániť pokožku a takisto bude vyzerať hladšie, mladšie a zdravšie.
![Tmavá čokoláda Tmavá čokoláda](https://img.c.zdravie.sk/i/0/0/2018/08/d02fb396f1e0cffa9c9afdb15195a93b.jpg 630w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/150/2018/08/d02fb396f1e0cffa9c9afdb15195a93b.jpg 150w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/360/2018/08/d02fb396f1e0cffa9c9afdb15195a93b.jpg 360w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/600/2018/08/d02fb396f1e0cffa9c9afdb15195a93b.jpg 600w)
Zdroj: Shutterstock.com
5. Zlepšuje náladu
Nachádza sa tu látka zvaná anandamid a tiež dve látky, ktoré majú podobné účinky N-oleoylethanolamine a N-linoleoylethanolamine. Anandamid je v skutočnosti mierne euforizačný. Zvyšovaním hladiny anandamidu sa môže pomôcť predísť úzkosti a depresii. Je tiež možné, že táto látka potláča bolesť.
6. Pomáha pri kašli
Tmavá čokoláda môže byť použitá ako prostriedok proti kašľu. Zlúčenina teobromín, obsiahnutá v čokoláde je schopná efektívne upokojiť pretrvávajúci kašeľ. Čiže čokoláda môže byť nápomocná pre ľudí trpiacich chronickým kašľom a dýchacími ťažkosťami.
7. Zlepšuje pamäť a pozornosť
Čokoláda je bohatá na flavonoidy, ktoré sú silnými antioxidačnými a protizápalovými látkami. Tie majú tiež veľmi pozitívny vplyv na neurologické zdravie, zlepšujú náladu, pamäť a pozornosť. Takisto ju môžete použiť ako náhradu kofeínu, pretože pomáha udržať bdelosť.
Prečítajte si aj tento článok:
Pochutnajte si na čokoláde! Kvalitná a v malom množstve telu prospieva