Oleje z orechov

Oleje z orechov sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na ľudský organizmus. Sú plné výživných látok a vitamínov, potrebných pre zdravý organizmus. Ktoré oleje by ste mali poznať i vy?

Oleje z orechov Zdroj foto: Shutterstock.com

Olej z para orechov

Vďaka vysokému obsahu vitamínu B1 je vhodný pre tých, ktorí trpia nervovou poruchou – ako môže byť depresia, podráždenosť, strata pamäti alebo zlá koncentrácia. Okrem toho obsahuje aj selén, pomáhajúci blokovať voľné radikály a zároveň posilňujúci imunitný systém.

Para orechy, nazývané niekedy aj brazílske gaštany, sú známe pre svoju schopnosť potlačiť chuť na cigarety, a tým pomôcť prestať fajčiť. Sú dobré pre zdravie pokožky, vlasov i nechtov a znižujú riziko výskytu žlčových kameňov.


Prečítajte si aj:

Týchto 6 druhov orechov by ste mali zaradiť do svojho jedálnička


Olej z vlašských orechov

Tento olej obsahuje mnoho tzv. zdravých tukov a je výborným zdrojom bielkovín, vitamínu E, vitamínov skupiny B, soli kyseliny listovej a minerálov – selén, fosfor, horčík a sodík. Výborne pôsobí pri odbúravaní vysokej hladiny cholesterolu, znižuje vysoký krvný tlak a je prevenciou proti rakovine hrubého čreva.

Okrem toho má pre naše zdravie mnoho ďalších benefitov:

  • podporuje imunitu a rast buniek
  • zabezpečuje mladistvý vzhľad – pevné vlasy a nechty
  • odstraňuje zápchu a plynatosť
  • lieči kožné ochorenia (lupienka, ekzém, vyrážky, akné)
  • eliminuje stres
  • vhodný pre diabetikov aj celiatikov

Olej z vlašských orechov Zdroj foto: Shutterstock.com

Olej z lieskových orechov

Tento olej sa vyznačuje svojou schopnosťou chrániť organizmus pred chorobami. Je to vďaka špeciálnej kombinácií proteínov, sacharidov, vitamínov, minerálov (vápnik, zinok, draslík, železo) a látky beta-sitosterol. Je výborným zdrojom vitamínu E, ktorý je nevyhnutný pre zdravé srdce a svaly a pre normálne fungovanie reprodukčného systému. Okrem toho dokáže vitamín E zabraňovať vzniku a šíreniu onkologických ochorení, ako sú rakovina prsníka a prostaty.

Olej z lieskových orieškov je výživný pre zrelú a suchú pleť, dokáže ju spevniť a dodať jej dostatočnú hydratáciu. Je výborný pre tehotné ženy na masáž bruška a pŕs proti striám.

Arašidový olej

Arašidový olej je rastlinným olejom, ktorý patrí medzi tie najzdravšie. Vyznačuje sa nízkym obsahom cholesterolu, nasýtených a nenasýtených tukov. Je výborným zdrojom antioxidantov, vitamínu E a fytosterolov. Priaznivo vplýva na srdcovo-cievny systém, zabraňuje vzniku a rozvoju trombózy, chráni cievy a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Tento olej má široké využitie v kuchyni – je vhodný na vyprážanie vo vyšších teplotách. V oblasti kozmetiky sa používa ako prísada do mnohých pleťových vôd a hydratačných krémov.

Arašidový olej Zdroj foto: Shutterstock.com

Mandľový olej

Mandľový olej je jedným z najcennejších rastlinných olejov a obsahuje mnoho vitamínov - A, E, F a minerálnych látok – draslík, vápnik, horčík, fosfor a kyselina olejová. Svojim zložením nespôsobuje žiadne alergické reakcie, rýchlo sa vstrebáva, neupcháva póry a nezanecháva pocit mastnoty. Aj z tohto dôvodu sa odporúča na suchú pleť so sklonom ku začervenaniu, svrbeniu, olupovaniu a praskaniu. Je tiež dobrou prevenciou proti tvorbe nových vrások.

Mandľový olej má silné utišujúce a proti vrbivé účinky, vďaka čomu sa používa pri liečbe rôznych kožných ochorení ako sú napríklad ekzémy, lupienky, aknózna pleť a pri opuchoch.

Pistáciový olej

Vedci preukázali, že by sme mali konzumovať minimálne dvakrát denne jednu čajovú lyžičku tohto oleja a mohli by sme tak znížiť hladinu cholesterolu až o 10%. Pitie oleja pomáha pri znižovaní rizika výskytu srdečných ochorení a pri udržiavaní normálneho krvného tlaku. V ľudovom liečiteľstve sa používa ako liek na pečeňové cysty, abscesy, pomliaždeniny a na rany. Vďaka svojmu zloženiu je užitočný aj proti kašľu, tuberkulóze a dokáže zmierniť stres či úzkosť.

V kuchyni sa môže používať na korenie alebo zjemnenie šalátov a ľahkých pokrmov.


Prečítajte si aj:

Týchto 6 druhov orechov by ste mali zaradiť do svojho jedálnička