Cez leto chudnite radšej bez diéty: ako na to?

Cez leto máme tendenciu jesť viac a aj nezdravšie, chodíme na zmrzlinu či grilovačky, a ak náhodou chceme v tomto období držať diétu, bude to oveľa ťažšie. Preto sa nestresujte cez leto zbytočne diétami a riaďte sa radšej týmito siedmimi jednoduchými pravidlami.

letné chudnutie bez diéty

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Dajte si proteínový „snack“

Ak máte chuť niečo „zobkať“ a viete, že napríklad chipsy nie sú tým najlepším riešením a s jedným jablkom sa neuspokojíte, skúste skombinovať ovocie alebo zeleninu s proteínom. Dodá vám to vlákninu a bielkoviny, a tak budete sýtejší. Takýto „snack“ tiež reguluje hladinu cukru v krvi a inzulínu, ktorý otupuje hlad a udržuje energiu.

Proteínová zložka „snacku“ môže pozostávať napríklad z lyžice arašidového masla, z kúska syra, z 10 až 15 surových orechov, z dvoch alebo troch morčacích plátkov, alebo z vajíčka natvrdo.


Prečítajte si tiež:

Rysovačka do plaviek na poslednú chvíľu. Cvičte toto

2. Nedajte sa pomýliť hladom

Po 8 až 10 hodinách bez jedla a pitia je organizmus dehydrovaný a metabolizmus sa spomaľuje. Často sa v takýchto prípadoch stáva, že za domnelým hladom sa v skutočnosti skrýva smäd. Istá štúdia zistila, že ak vypijete o jednu až tri poháre vody denne viac, môže to následne pomôcť spotrebovať až o 205 kalórií menej. No vyhnite sa haseniu smädu vysoko kalorickými sladenými nápojmi. Ak vám nechutí obyčajná voda, stavte na bylinné čaje.

3. Nikdy nebuďte viac ako 5 hodín bez jedla

Menšie občerstvenie medzi hlavnými jedlami zabraňuje nekontrolovateľnému hladu, ktorý potom môže viesť k zlému výberu jedál alebo k priveľkým porciám. Tento krok tiež udržuje váš metabolizmus v plnej činnosti po celý deň. Takže ak máte obed na poludnie a večeru o 8, je dobré dať si ešte nejaké jedlo okolo 4.

4. Ak chcete „zhrešiť“, vyberte si len jedno jedlo

Najmä na dovolenkách sa to často stáva, zrazu vám padne zrak na stoly plné sendvičov, majonézových šalátov či koláčikov. Je ťažké odolať a najradšej by ste si dali z každého kúsok. No v tom prípade by ste prijali omnoho viac kalórií, ako ste schopní spáliť. Preto sa riaďte nasledovným pravidlom: Vždy si vyberte len jednu takúto kalorickú bombu a v ostatnom sa radšej obmedzte a zvoľte zdravšie a ľahšie alternatívy.

5. Nakladajte si každé jedlo na tanier

Nakladať si na tanier šalát je pre vás prirodzené, no skúste to tak robiť aj s potravinami, ako sú napríklad orechy, dipy či nátierky, aby ste mali predstavu, koľko toho naozaj zjete.

6. Ak ste na párty, rozhodnite sa, na čo máte najviac chuť

Jedným z najväčších problémov ľudí, najmä v lete, je bezmyšlienkovité pojedanie potravín. To môže viesť k nerovnováhe živín alebo k preťaženiu kalóriami. Takže ak na nejakej párty narazíte na celý rad potravín, skúste si najprv dopriať niečo zdravé a následne si vezmite to, na čo máte chuť najviac.

7. Stavte na nízkokalorické uhorky

Uhorky majú vysoký obsah vody a nízky obsah kalórií, nachádza sa tu tiež vitamín C a antioxidant quercetin, z ktorých oba prispievajú k zníženiu zápalu a opuchu. V kombinácii s vodou s citrónom vedia zadržať tekutiny v tele, preto sú vhodnou voľbou na jedlo pred náročnejším výletom alebo cestou.

Skúste toto: premiešajte plátky uhorky, postriekané ryžovým vínnym octom a extra panenským olivovým olejom, s lyžičkou sezamových semienok. Alebo si jednoducho čerstvo nakrájanú uhorku dajte do vody a máte celodenný detoxikačný nápoj.


Prečítajte si aj tento článok:

Rysovačka do plaviek na poslednú chvíľu. Cvičte toto

Salomka

Dodržte všetky tieto pravidlá a kúpte si v lekárni Lipoxal effect. pomože vám zahnať hlad, dodá energiu, prečistí organizmus a zároveň pomáha spaľovať tuky (Prečo by sme si v tom ťažkom boji trošku nepomohli?). Samozrejme bez cvičenia a zdravého stravovania to nepojde :-)

Erika32

Je leto, za každé sladké zhrešenie si zašportujte, teraz je to jednoduché - plávanie, bicykel, korčule alebo si len tak zabehať