Uhorky osviežia dych, podporia trávenie a pomôžu vášmu mozgu

Uhorka patrí medzi zeleninu, ktorá sa často objavuje na našom tanieri ako príloha alebo je tiež obľúbenou súčasťou zeleninových šalátov. Obsahuje až 95% vody, čím sa prirodzene zaraďuje medzi nízko-kalorické plodiny.

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Má antioxidančné vlastnosti

Uhorky obsahujú početné antioxidanty, vrátane známeho beta-karoténu a vitamínu C, ktorý je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a tvorbu bielych krviniek. Významnou skupinou sú i antioxidačné flavonoidy, ako je napr. kamferolem, ktorý pomáha v boji proti rakovine a znižuje riziko chronických ochorení, vrátane ochorení srdca. 

Zelenina - pre zdravie a chudnutie

2. Znižuje riziko rakoviny

Medzi látky nachádzajúce sa v uhorkách patria i polyfenoly (nazývané i lignany), ktoré sú dôležité pre znižovanie riziko rakoviny prsníka, maternice, vaječníkov a prostaty.

3. Chráni váš mozog

Uhorky obsahujú protizápalové flavonoly, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri zdravom fungovaní mozgu. Okrem zlepšovania pamäte, chránia i nervové bunky, ktoré sa s pribúdajúcim vekom narúšajú.

4. Osvieži váš dych

Jedenie uhorky dokáže pomôcť pri uvoľňovaní prebytočného tepla v žalúdku, ktoré predstavuje primárnu príčinu zapáchajúceho dychu. Tiež môžete vyskúšať i jednoduchú metódu, pri ktorej si priložíte jeden plátok uhorky na zatvorené ústa a necháte pôsobiť. Štúdia ukázali, že tento spôsob môže pri pravidelnom aplikovaní poraziť nepríjemný zápach z úst.    

5. Bojuje proti stresu

Uhorky obsahujú celý rad vitamínov B – napr. vitamín B1, vitamín B5 (kyselina pantoténová) dôležitý pre metabolické spracovanie prijatých živín, a vitamín B7 (biotín). Vitamíny typu B sú známe tým, že pomáhajú zmierňovať pocity úzkosti a niektoré z nich bojujú aj proti škodlivým účinkom stresu. 

6. Podporuje vaše trávenie

Uhorky sú bohaté na vodu a vlákninu – dva najzákladnejšie prvky potrebné pre zdravé trávenie. Ak bojujete so žalúdočnými šťavami, mali by ste vedieť, že pitná voda dokáže potlačiť akútne príznaky vyvolané odlivom kyseliny tým, že dočasne zvýši hladinu pH. Šupka uhorky obsahuje nerozpustnú vlákninu, ktorá pomáha udržiavať zdravú stolicu.

7. Bohatá na draslík

Uhorky dokážu zabezpečiť správnu rovnováhu draslíka vo vnútri i mimo svojich buniek, čo má zásadný význam pre celý ľudský organizmus. Tento minerálny prvok je dôležitý najmä pri udržiavaní rovnováhy vody a acidobázickej rovnováhy.

Ako si spraviť osviežujúce uhorkové smoothie?

Suroviny:

  • 1 uhorka
  • 2 šálky mladých špenátových listov (baby špenát)
  • 2 hrušky (podľa chuti)
  • ½ šálky vody
  • 1 lyžica ľanového oleja (dobrovoľné)
  • Ľad podľa potreby

Postup:

Všetky ingrediencie zmixovať dokopy a hotovo – zdravý nápoj je na svete!


Nezabudnite si prečítať: Zelenina - pre zdravie a chudnutie