Máte novú lásku? Takto prežijete prvú spoločnú dovolenku bez ujmy

Všetci sme to zažili: Pozeráte si Facebook, keď tu zrazu spomedzi obrázkov jedla a domácich maznáčikov vyskočí záber vašej starej známej, užívajúcej si slnečnú pláž niekde v Lisabone spolu s jej novým partnerom. Pritom sú spolu tak možno dva dni.

Dovolenka_s_partnerom Zdroj foto: Shutterstock.com

Ležia obklopení tyrkysovou vodou a mrakmi ako cukrová vata, filtrom zámerne prifarbenými na ružovo. Nie je sa prečo čudovať, že si na zdieľanie vybrala akurát tento moment.

Je však viac ako pravdepodobné, že ešte pár hodín pred tým niekde v apartmáne prešli nepríjemnou výmenou názorov. Pravdou je, že nezáleží na tom, ako moc sociálne siete prikrášľujú našu realitu. Dovolenka s našou drahou polovičkou môže byť náročné sústo, najmä pre čerstvé páry. Napriek tomu, ako veľmi radi ľudia cestujú, dovolenka môže byť veľmi únavnou záležitosťou. Meškanie letov, nepohodlie, nedorozumenia či nespokojnosť s ubytovaním - je toho veľa, čo sa môže pokaziť a práve to v nás produkuje veľa stresu. A keď sme v strese, nie sme to my.

Už ste za dovolenku so svojou drahou polovičkou zaplatili a teraz ste dostali strach? Nie je treba stresovať. Pribaľte do kufra nasledujúce overené triky, aby ste si svoj prvý spoločný pobyt užili čo najviac.

Stavte na vaše silné stránky

Je dôležité, aby ste si ešte pred odletom so svojim partnerom rozdelili úlohy. Ak je jedna osoba napríklad lepším komunikátorom, môže prevziať zodpovednosť za všetky vybavovačky. Druhej osobe ide lepšie plánovanie? Môže vymýšľať aktivity, ktorých sa počas vašich dní zúčastníte či vyberať reštaurácie, kde si spoločne dáte večeru. Tým, že sa budete takto vzájomne dopĺňať, vytvoríte dojem, že sa obaja partneri rovnocenne podieľajú na úspechu vašej spoločnej dovolenky a vyhnete sa zbytočným konfliktom. Nie ste si istí, v čom vlastne vynikáte? Aby nevznikol chaos, skúste si za to s partnerom na chvíľu sadnúť, spísať, čo komu ide najlepšie a rozdeliť si svoje úlohy.

Naplánujte si aktivity

Ak nás dielo Muži sú z Marsu, ženy z Venuše niečo naučilo, potom je to fakt, že ženy a muži sú úplne odlišné stvorenia, ktoré nie vždy hovoria rovnakým jazykom. Dokonca aj páry, ktoré sú zdanlivo úplne zohrané, môžu mať totálne odlišný pohľad na kvalitne strávený čas či zaujímavý výlet. Aj keď je byť tvrdohlavým prirodzene zakódované v našej DNA, skúste si spoločne vytvoriť krátky zoznam aktivít ešte pred tým, ako sa celí natešení začnete baliť. Spýtajte sa jeden druhého, ktorých päť vecí by ste na vašej dovolenke najradšej zažili a porovnajte si svoje návrhy. Kým nakupovanie v Ríme môže byť číslo jeden na jej zozname, on zrejme skôr uprednostní napríklad objavovanie tajomných zákutí Kolosea. Ak je váš zoznam nezlúčiteľne odlišný, skúste zvážiť, že by ste sa na jedno poobedie rozdelili a každý išli si každý svojou cestou. Naplánujte si svoje dni tak, aby ste postupne vystriedali preferencie oboch partnerov. A čo je najdôležitejšie, skúste byť otvorení novým možnostiam. Poobedie na rybách v oceáne nemusí na prvé počutie znieť ako ideálna predstava dňa, ale ak to raz vyskúšate, môžete byť prekvapení, ako ste si tento čas strávený spolu naozaj užili.


Prečítajte si aj:

Ako si správne naplánovať dovolenku, radí psychológ

Porozprávajte sa o peniazoch

Rozhovor o financiách nie je nikdy príjemný, už vôbec nie vtedy, ak je váš vzťah ešte len v začiatkoch. Lenže je dvakrát tak potrebný. Peniaze môžu mať obrovský vplyv na všetky páry a rozhodne dokážu ovplyvniť kvalitu vašej vzájomnej dovolenky. Ak ona očakáva prázdniny v stane na pláži pri táboráku a on päťhviezdičkový luxus alebo naopak, veští to problémy. Vyhnite sa podobným situáciám tým, že sa o financiách, ktoré dokážete za dovolenku obetovať, otvorene porozprávate. Ak si jeden z vás nemôže dovoliť toľko, čo ten druhý, nehanbite sa za to. Staviť na úprimnosť - povedzte partnerovi, že máte na vaše spoločné zážitky obaja vyhradení odlišný rozpočet, ale napriek tomu by ste s ním toto leto skutočne chceli cestovať a skúste spolu prísť na riešenie.

Zdieľajte očakávania v oblasti sexu

Dovolenky sú nám často prezentované v podobe dokonalých bielych pláží a miešaných drinkov ešte pred obedom. Pravdou však je, že v sebe skrývajú aj nie až tak sexy stránku. Páry sa často hádajú kvôli nesplneným očakávaniam v otázke sexuálnych zážitkov. Mnoho z nich počas dovolenky očakávalo vášnivý sex, ale ten sa nekonal. Ak patríte medzi ľudí, ktorí si erotiku na dovolenke užívajú viac, ako normálne, pretože sa cítite zrelaxovaní, povedzte o tom partnerovi s predstihom. Buďte úprimní ohľadom vašich očakávaní. Ale dajte si pozor, aby ste na svoju polovičku netlačili až príliš. Ak sa niektorí z vás bude ohľadom svojho výkonu cítiť až príliš pod tlakom, zvyšuje sa šanca, že sa domov nevrátite v najlepšej nálade.

Vyrovnajte sa so spúšťačmi stresu

Aj keď sa možno považujete za veľmi vyrovnanú a pokojnú osobu, cestovanie má zázračnú schopnosť s touto vašou vyrovnanosťou poriadne zatočiť. Je veľmi dôležité spolu pred dovolenkou komunikovať. Pripraviť sa na to, ako zvládnete zmeškanie letu, zlý stav hotelu či krádež. Snažte sa predstaviť si situácie, v ktorých váš stresový level stúpa na maximum a navzájom sa o nich porozprávať. Ženy majú vo zvyku riešiť krízové momenty nahlas. Sťažujú sa alebo o probléme otvorene hovoria. Muži sú v tomto smere odlišní - niektorí sú zúriví a hluční, iní zasa pasívni a tichí. Zväčša na seba berú úlohu osoby, ktorá by mala situáciu vyriešiť, a to ich dokáže vystresovať ešte viac. Keď vás vaša spoločná dovolenka vystaví kríze, neviňte za ňu partnera. Zachovajte pokoj, nadýchnite sa a užívajte si prítomný moment.

Odhláste sa zo sociálnych sietí

Stisnite ,,log out“ a neklikajte na ,,sign in“ do konca vašej dovolenky. Naväzujte spojenie so svojim novým partnerom offline, bez informovania okolitého sveta. Netreba sa báť - obrázky obedov vašich priateľov a ich domáci maznáčikovia tam stále budú, keď opäť pristanete doma.


Prečítajte si aj užitočné rady, ako naplánovať svoju dovolenku:

Ako si správne naplánovať dovolenku, radí psychológ