Nemôžete v lete vydržať v byte? Takto ho schladíte i bez klímy.

Keď teploty atakujú tridsiatky a ani v noci to nie je o nič lepšie, pobyt vnútri sa stáva peklom. Ako si uľahčiť situáciu a ochladiť si svoj príbytok?

Schladenie bytu bez klímy Zdroj foto: Shutterstock.com

Vlhká plachta na okno

Zaveste do okna vlhkú plachtu alebo zvlhčite sieťku proti hmyzu, takisto môžete namočiť aj záclony.

Egyptská metóda

V noci použite ako prikrývku vlhkú plachtu alebo osušku, pod ktorú podložíte suchý uterák. Dobré je tiež spať vo vlhkom tričku a s čerstvo umytými vlasmi.

Zmrazte si pyžamo

Pred spaním si môžete na polhodinu posteľnú plachtu, prikrývku a pyžamo vložiť do mrazničky.

Zmeňte materiál posteľnej bielizne

Cez leto používajte satén, hodváb, bavlnu a ľan. Cez deň neprehadzujte cez posteľ deky ani prikrývky. Nechajte ju radšej neprikrytú, nech vychladne a vyvetrá sa. Existujú aj vankúše s výplňou zo špaldy a pohánky, ktoré pohlcujú pot a odvádzajú prebytočné teplo.


Prečítajte si tiež:

Schlaďte sa v horúčavách tými správnymi potravinami

Ľad pred ventilátorom

Postavte pred ventilátor misku s ľadom alebo fľaše so zmrazenou vodou. Voda sa začne vyparovať a vzduch z ventilátora bude chladnejší. Pre extra chladivý efekt skúste zmrazenú slanú vodu, pretože soľ znižuje teplotu, pri ktorej mrzne voda.

Nasmerovanie ventilátoru

Otočte ventilátor smerom von, aby ste tak horúci vzduch dostali z domu. Ak máte stropný ventilátor, nasmerujte ho tak, aby sa otáčal v opačnom smere.

Opačný termofor

Naplňte termofor studenou vodou a nechajte zamrznúť v mrazničke, ak nemáte termofor, postačí aj PET fľaša, zabalená uteráka.

Pozor na domáce spotrebiče!

Vypnite alebo úplne odpojte domáce spotrebiče. Televízory, počítače, práčky či sušičky produkujú teplo, aj keď ich práve nemáte zapnuté.

Majte zhasnuté

Zhasínajte všade, kde je to možné. Žiarovky totiž produkujú okrem svetla aj značnú dávku tepla.

Rastliny tiež ochladia byt

Dočasne môžete skúsiť odložiť koberce a prikrývky. A namiesto nich byt zaplňte rastlinami.

Svetlé plochy

Tmavé steny, závesy a nábytok, čalúnené pohovky a husté koberce pohlcujú teplo a zvyšujú teplotu v byte. Potrebujete reflexné plochy, ktoré odrazia svetlo a teplo. Skúste aspoň biele poťahy, návliečky či obrusy.

Cez deň majte zatiahnuté

Zatiahnite cez deň žalúzie a závesy a hneď budete mať v izbách o niekoľko stupňov menej než je vonku. Pre ešte lepší efekt si môžete povesiť tmavé závesy, ktoré každé ráno namočíte v studenej vode.

Vetrajte v noci

Využite na vetranie až neskoršie večerné a nočné hodiny. Okrem okna otvorte aj dvierka na skriniach a skrinkách, aby sa z nich dostalo teplo von.


Prečítajte si aj tento článok:

Schlaďte sa v horúčavách tými správnymi potravinami

0vecka

WTF?? lad? tiez ma to raz napadlo ale ma to jeden hacik a to ten ze ten lad teba najprv zamrazit...a teda to teplo + vykon chladnicky sa dostane do bytu ale povedzme ze kuchyna je daleko od splane alebo kupime lad v samoske... pocital niekto o kolko schladi miestnost kilo ladu? ja som si to raz pocital vyslo mi asi 5°C. To neni zle akurat ze to by sa ten lad musel roztopit okamzite a museli by sme zavriet vsetky okna a aj ak by to dlhsie ako polhodku nevydrzalo.

zamrazene pyzamo alebo cojviem co je za 10minut ronvako horuce ako keby nebolo zamrazene... tie vlhke prikrivky by mohli pomoct ale je to dost neprakticke .. vecsinou sa clovek chce zabalit a spat ako keby som sa prave postal sa mi tiez nechce