Poľská kuchyňa

Poľská kuchyňa je podobná stredoeurópskym a škandinávskym kuchyniam. Tiež sa jej pripisuje vplyv židovskej, francúzskej, tureckej i talianskej kuchyne. Vďaka talianskej kuchyni konzumujú viac zeleniny, ktorú pripravujú nasurovo, ale aj dusenú a varenú. Typická je úprava zeleniny na „poľský spôsob“ - uvarená zelenina sa poleje roztopeným maslom a opraženou strúhankou.

Poľská kuchyňa Zdroj foto: Shutterstock.com

Popis poľskej kuchyne

Medzi špeciality poľskej kuchyne patria výdatné jedlá ako národné jedlo bigos (jedlo pripravené z mäsa a kapusty) a pirohy. Najčastejšie suroviny sú zemiaky, kyslá kapusta, mäso, mliečne výrobky (bryndza, smotana) a ryby (sladkovodné i morské). Konzumujú veľa bravčového mäsa, ktoré sa pripravuje podobne ako v českej či slovenskej kuchyni.

Polievky

Poliaci obľubujú polievky ako barszcz, ktorá je podobná ruskému a ukrajinskému boršču. Rozdiel je iba v tom, že na jeho prípravu sa používa šťava z kvasenej červenej repy a pridávajú sa cestoviny plnené hubami.

Chlodnik - studená polievka zo smotany a zeleniny

Flak - držková polievka

Krupnik - polievka s mäsom, zemiakmi a krúpami


Prečítajte si tiež:

Ruská a ukrajinská kuchyňa

Predjedlá

Obľúbené sú prejedlá ako údený losos, údený úhor, rôzne druhy aspikov. Z teplých predjediel sú obľúbené držky a smažené huby.

Hlavné jedlá

Medzi najčastejšie hlavné jedla patria:

Kotliet schabowy - bravčová kotleta vypražená ako rezeň

Golabki - kapustový list plnený mletým mäsom zavinutý do tvaru spiaceho holuba

Zraz - mäsové závitky

Prílohy, šaláty a dezerty

Medzi prílohami sú na prvom mieste zemiakové knedle - kluska a bagel - pečivo v tvare prstenca.

Gazdinky pripravujú aj veľké množstvo šalátov, ako napríklad surówka - kapusta, mrkva, baklažán a jablka. A tiež mizéria, ktorú pripravujú sa z čerstvých uhoriek a kyslého mlieka.

Ak koláč, tak serník - tvarohový múčnik, racuchy - lievance, kysel - ovocný rôsol. Obľúbené sú krówki - mäkké karamelové cukríky.

Nápoje

Z alkoholických nápojov dávajú prednosť buď čistej vodke alebo ochutenej kontušovke (med a korenie), prípadne zubrowke s aromatickou bylinou a medovine.


Prečítajte si aj o tejto kuchyni:

Ruská a ukrajinská kuchyňa