Ako pripraviť zemiaky čo najzdravšie?

Existuje veľa mylných predstáv o zemiakoch - sú nezdravé a plné prázdnych kalórií. No pravdou je, že škroby obsiahnuté v zemiakoch môžu byť pri správnej úprave prospešné pre zdravie DNA.

Príprava zemiakov Zdroj foto: Shutterstock.com

Dôležitá je farba i veľkosť

Pri nákupe zemiakov si treba všímať aj ich farbu, pretože čím je sýtejšia, tým viac fytonutrientov (rastlinné zložky, ktoré majú antibakteriálne a protizápalové účinky, plnia funkciu antioxidantov, starajú sa o srdcovo-cievny systém, sliznice a imunitný systém) a karoténov obsahujú (vhodné sú odrody ako Yukon Gold alebo Purple Majesty. Ďalej voľte radšej zemiaky, ktoré sú menšie, organicky pestované, a čo je najdôležitejšie, bez známok klíčenia alebo zelene. Zemiaky je najlepšie konzumovať s potravinami bohatými na tuk, pretože fytonutrienty, obsiahnuté v zemiakoch, sú rozpustné práve v tuku.


Prečítajte si tiež:

Zemiaky ako vitamínová bomba?

Energetická hodnota

100-150 gramov varených alebo pečených zemiakov má len asi 120 kcal. Avšak rovnaké množstvo zemiakov pri fritovaní má energetickú hodnotu až 400 kcal. Takže pre vaše zdravie je lepšie zemiaky pripravovať varením, dusením alebo pečením pri nižšej teplote. Týmto spôsobom sa vyhnete väčšine akrylamidu - toxickému vedľajšiemu produktu pri fritovaní alebo horení, ktorý robí hranolky nežiaducimi pre zdravie DNA.

Príprava zemiakov

Najlepšie je zemiaky len umyť a uvariť ešte v šupke, získate z nich potom o 20 percent viac vitamínu C a šupka zabráni úniku fytoživín do vody. Vodu po varení zemiakov nemusíte vylievať, je plná fytonutrientov a môže poslúžiť ako základ pre polievku.

Pri príprave zemiakov je dôležité, aby ste odstránili klíčky (takéto zemiaky majú množstvo obranných fytochemikálii zvaných glykoalkaloidy - alfa-solanín, alfa-chaconín, sevenfold nežiaducich pre zdravie) a akékoľvek časti zemiakov, ktoré sú zelené (takéto zemiaky sú prezreté a začína sa produkovať chlorofyl).


Prečítajte si aj tento článok o zemiakoch:

Zemiaky ako vitamínová bomba?