7 ayurvédskych zásad pre lepšie trávenie

Jedlo dodáva energiu a dobrú náladu. Ale ak nejete správnym spôsobom vhodné potraviny, môžu vás potrápiť tráviace ťažkosti. Nasledujúce ayurvédske odporúčania vám pomôžu vyhnúť alebo sa zbaviť takýchto problémov.

Tipy pre lepšie trávenie Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Začnite ráno s pohárom vody

Vypite pohár teplej vody hneď ráno, aby sa váš tráviaci systém rozbehol už na začiatku dňa.

2. Jedzte čerstvo uvarené jedlo

Čerstvé potraviny majú viac živín a aj lepšiu chuť. Nevarte veľké množstvo jedla na niekoľko dní dopredu, namiesto toho sa rozhodnite pre jednoduché čerstvo pripravované pokrmy. Navyše, teplé jedlo je pre trávenie najlepšie.

3. Držte sa pravidelnosti

Snažte sa jesť každý deň v približne rovnakých časoch.

4. Nejedzte, ak ste preplnení

Niekedy po ťažkom dni v práci si mnohí radi doprajete nejakú tú pochúťku. Endorfíny vám síce stúpnuť môžu, ale nemali by ste jesť, pokiaľ ste ešte poriadne nestrávili prechádzajúce jedlo, cítite sa plní a v podstate jete len z pahltnosti.

5. Urobte si čas

Je dôležité, aby ste dôkladne prežuli jedlo a jedli miernym tempom. Potom si ešte niekoľko minút poseďte, aby váš tráviaci systém mohol dokončiť svoju prácu.

6. Buďte opatrní s potravinami, ktoré nafukujú

Pokiaľ máte často pocit plnosti po jedle, skúste nasledujúce opatrenia: vypustite brokolicu, kapustu a fazuľu z jedálnička alebo pridávajte do jedla viac korenín (čierne korenie, kardamon, rasca) a namiesto surovej zeleniny konzumujte dusenú.

7. Cvičte jogové pozície, ktoré zlepšujú trávenie

Joga má niekoľko pozícií, ktoré sa zameriavajú na tráviace orgány. Zahrňte ich do svojho cvičebného plánu a vaše tráviace problémy sa eliminujú.


Pozrite si konkrétne jogové pozície na zlepšenie trávenia:

Joga na tráviace ťažkosti