Čo sa deje s vašou vagínou, keď nemáte dlhodobo sex?

Nie každá žena má pravidelnú sexuálnu aktivitu. Môže to vyplývať z toho, že nie je vo vzťahu, alebo si dobrovoľne odopiera sex s rôznych dôvodov. Pri jeho nedostatku dochádza k zníženiu túžby, čo vedie k tzv. „suchému obdobiu“.

sex zdroj: Shutterstock.com

Čo sa deje s vašou vagínou keď nemáte dlhodobo sex?

Zdravý a šťastný sexuálny život má nespočetné množstvo výhod: okrem toho, že je to zábava, pravidelný (dobrý) sex posilňuje imunitný systém, odbúrava stres, znižuje krvný tlak a riziko infarktu. A nie v poslednom rade, keď dosiahnete orgazmus, uvoľní sa v tele hormón nazývaný oxytocín, ktorý vyčarí úsmev na vašej tvári a posilní puto medzi partnermi.

1. Môžete očakávať menšiu bolesť

Ak ste nemali dlhodobo sex nikým, pri prvej príležitosti sa nebudete cítiť úplne komfortne. Nepríjemný vedľajší účinok vášho „celibátu“ môže byť bolestivý pohlavný styk. Je to ako keď necvičíte pravidelne a vyjdete z cviku. To isté sa stane aj s vašou vagínou, pretože vaše vaginálne svalstvo nie je zvyknuté mať sex.

Riziko nepríjemného pocitu je viac pravdepodobné, ak si držíte chlapov od tela kvôli škaredému rozchodu. Podvedomie takisto ovplyvňuje váš milostný život.

Ideálnym riešením na to, aby ste predišli takejto situácii je buď použitie lubrikačného gélu, alebo dlhá predohra. Komunikácia medzi partnermi v takejto intímnej chvíli tiež pomáha na uvoľnenie. Ak vás to ale začne bolieť, určite to celé prerušte. Nemusíte sa kvôli partnerovi obetovať a skúsite to opäť neskôr. Sex je predsa o pôžitku na oboch stranách.


Prečítajte si tiež:

Vaginálny orgazmus – poznáme jeho tajomstvá

2. Hrozí vám vaginizmus

Pri väčšine problémov v tejto oblasti pomáha spomínaná predohra alebo lubrikačný gél, ale čo ak vám to nezaberá a stále pociťujete bolesť? V tomto prípade môžete mať vaginizmus, keď svaly pošvy sú stiahnuté tak, že pohlavný styk je nemožný. Tento stav vzniká najmä ako následok traumatizujúcich zážitkov.

Ak máte podozrenie, že máte vaginizmus, obráťte sa ihneď na vášho gynekológa alebo sexuológa. Odborníci vám naordinujú špeciálne cviky alebo nasadia tzv. dilatátory, vďaka ktorým sa postupne rozťahujú pošvové svaly.

3. Pokles sexuálnej túžby

Možno si pomyslíte, že keď nebudete plná túžby, práve v tom kritickom období, keď nemáte partnera, tak budete spokojnejšia. Opak je však pravdou. Počas sex-pauzy si odopierate všetky zdravotné benefity, ktoré vám prinášajú intímne chvíle. Aby ste získali naspäť dravosť a túhu, odborníci odporúčajú pravidelnú masturbáciu. Endorfíny sú pre váš organizmus a telo prospešné, buď to dosiahnete vďaka partnerovi, alebo vďaka sebe. A ak by ste nevedeli, kto často praktizuje autoerotiku, je výkonnejší v posteli.

4. Vek vôbec nie je podstatný

Nemyslite si, že sex nie je dôležitý po prekročení istého veku. Ani po tom, ako budete mať s partnerom spolu rodinu, nezanedbávajte ho. Hladina estrogénu v tele počas menopauzy klesá a jej nedostatok spôsobuje suchosť pošvy. Počas sexu sa ale do tela uvoľňuje estrogén, čo má priaznivé účinky nielen na vašu pokožku, ale aj na vaše ženské orgány. Tým obídete aj vznik vaginálnej atrofie.

Prečítajte si aj tento článok:

Vaginálny orgazmus – poznáme jeho tajomstvá

cholesterol

Ano suhlasim , ale to by na Slovensku museli existovat aj normalne zeny , a take tu treba hladat mikroskopom.

BJ_2

Konecne mozno tym prostitukam (ehm, zenam "modernej" generacie som chcel povedat), docvakne, ze mozno fajcit vtaky po diskotekach uz od 16tich, nebude najlepsi napad... a ze mozno panbozko to myslel s tym az po svatbe (a s jednym na cely zivot) vazne... ale ktovie, ci im tie muzske spermie uz nezalepili mozog prilis, aby im to docvaklo.