Opatrujem doma blízkeho - ako to zvládnuť?

V dnešnej rýchlej dobe je šťastie, ak má človek prácu. Bonus navyše je, ak je to práca, ktorá nás aj baví. Nikto nie je pripravený na to, že mu do tejto relatívnej pohody vkĺzne životná situácia, kedy bude musieť prehodnotiť, či si môže dovoliť ostať doma pri svojom bezvládnom príbuznom, ktorý je odkázaný na pomoc 24 hodín denne. Ako túto situáciu zvládnuť?

Opatrovanie Zdroj foto: Shutterstock.com

Jedno je isté, bez lásky človeka k človeku sa to nedá. Nezáleží na rodinnom príbuzenstve, najdôležitejšia je láska. Opatrovanie vyžaduje veľkú dávku ľudskosti, empatie, trpezlivosti, láskavosti, veľa fyzických a psychických síl.

Opatrovanie človeka, vyžadujúceho 24 hodinovú starostlivosť, vytvára situáciu, v ktorej opatrovateľ často podceňuje vlastné zdravie. Ani sa nenazdá a sám bude vyčerpaný, ba až vyhorený.


Prečítajte si aj:

Polohovanie imobilného pacienta - prevencia preležanín

Môžu sa objaviť nasledujúce príznaky:

  • strata energie a únava počas celého dňa je prejavom značného vyčerpania,
  • nechuť do akejkoľvek aktivity signalizuje nedostatok motivácie, stratu záujmu o to, čo sa deje okolo nás,
  • pocity nedocenenosti či sklamania sú už iba kúsok od frustrácie,
  • neviete udržať pozornosť, zabúdate, ťažko sa rozhodujete, jednoducho nezvládate situáciu,
  • napriek obetavosti a snahe pomáhať dochádza k podráždenosti a následne ku konfliktom s opatrovaným i s ostatnými členmi rodiny,
  • úplne najhoršie je, keď sa pridružia vlastné zdravotné problémy.

Situáciu treba prehodnotiť a začať sa starať aj o seba:

  • uvedomiť si hranice svojich vlastný síl,
  • nevyčítať si starostlivosť o seba. Čas, ktorý venujete sebe, vám následne pomôže lepšie sa postarať aj o svojho príbuzného,
  • z času na čas robiť aj také aktivity, ktoré nesúvisia s osobou, o ktorú sa staráme. (stretnutie s priateľmi, kaderníctvo, divadlo). Nie je to egoizmus, ale nevyhnutnosť.

Dôležité je chrániť aj seba a právo na svoj život, ktorý vám zostane, keď už váš blízky nebude potrebovať trvalú pomoc. Treba si čas a povinnosti rozdeliť aj medzi ostatných členov domácnosti. Byť pozitívne naladený. Nie je to jednoduché, ale nezabudnite, tešiť sa dá aj z maličkostí. Nájdite si čas aj pre seba a nevyčítajte si to.

Tento článok sa vás bytostne týka, lebo ste sa práve rozhodli postarať o bezvládneho príbuzného v domácom prostredí? Je to ťažké, ale ušľachtilé. Chorý a bezvládny človek je veľmi zraniteľný. Môžete však podporiť jeho dôstojnosť, dokonca mu vyčariť aj úsmev na tvári. Ste jeho anjelom strážnym.

Psychická pohoda a vyrovnanosť je v rovnakej miere dôležitá pre opatrovateľa aj pre opatrovaného.

Údajne sa pýtali starého pána, prečo sa tak obetavo stará o svoju manželku, ktorá trpí Alzhaimerovou chorobou. Veď ho už ani nepozná! A on na to : „To je jednoduché, ja poznám ju. Prežil som s ňou krásnych 55 rokov.“


Prečítajte si aj tento článok:

Polohovanie imobilného pacienta - prevencia preležanín