Hlien je pre naše telo nevyhnutný, ale niekedy otravný. Ako ho zredukovať?

Táto telesná tekutina podobne, ako tie ostatné, nie je zrovna obľúbenou témou na konverzáciu. Napriek tomu v našom tele plní veľmi dôležitú funkciu - slúži mu ako lubrikant.

Hlien Zdroj foto: Shutterstock.com

Aj keď je ten zelený, nechutný hlien poriadne otravný, keď z nás počas choroby vyteká po litroch, verte či nie, on nám s ňou vlastne pomáha bojovať. Obsahuje enzýmy, proteíny a iné pre telo prospešné látky.


Prečítajte si aj tento článok:

Dosť bolo hlienov! Dávajte si pozor na tieto potraviny.

Tvorba hlienu

Ľudské telo tvorí hlien neustále - aj keď o tom väčšinu času ani nevieme, pretože je ho veľmi málo a okamžite skĺzava späť do hrdla.

Keď ale prechladneme či ochorieme, hlien zhustne a zlepkavie. Vtedy pociťujeme neustále nutkanie vysmrkať ho. Zmeniť svoju konzistenciu môže aj vtedy, keď na nás „zaútočí“ alergia. Dokonca existujú konkrétne potraviny, ktoré podporujú produkciu väčšieho množstva hlienu v našom tele.

Jedlo, podporujúce tvorbu hlienu

Ako už bolo spomenuté, existujú potraviny, ktoré po konzumácii spustia reakciu, podobnú nádche. Dôsledkom je, že naše telo produkuje nadmerné množstvo hlienu.

Vedci objavili, že sú to najmä štyri potraviny, ktoré spôsobujú zvýšenú tvorbu hlienu. Ak ho chcete minimalizovať, mali by ste sa vyhýbať týmto jedlám:

  • mlieko a mliečne produkty,
  • červené mäso s vysokým obsahom tuku,
  • alkohol,
  • lepok,
  • rafinovaný (biely) cukor.

Táto šťava pomôže zredukovať nadmerné množstvo hlienu:

Vzdali ste sa všetkých „hlien produkujúcich“ potravín a stále ho máte plné hrdlo? Môže to byť známka alergie na nejaké iné jedlo z vášho jedálničku.

Každopádne, ak nič iné nepomôže, vyskúšajte túto šťavu - redukuje nadmernú produkciu hlienu v organizme a pomáha zbaviť sa prechladnutia.

Je to jednoduché - umyte, očistite, pokrájajte tieto ingrediencie a hoďte ich do mixéru:

  • 8 mrkiev
  • 2 zelené jablká
  • kúsok čerstvého zázvoru

Šťava takisto pomáha proti zápalom dutín. V liečbe môžu ďalej pomôcť aj probiotiká alebo kvasené jedlo.


Prečítajte si aj tento článok:

Dosť bolo hlienov! Dávajte si pozor na tieto potraviny.