Pri bezlepkovej diéte je dôležité stále sa informovať o novinkách v tejto oblasti potravín. No neplatí to len pri diéte, v poslednom čase pribúda ľudí, ktorí sa sami dobrovoľne rozhodli nejesť lepok v rámci zdravšieho stravovania. Posúďte sami, výrobkov bez lepku je naozaj veľa.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Potraviny bez lepku sa môžu používať v bezlepkovej diéte a nepoškodzujú črevný epitel tenkého čreva, pretože nevyvolávajú škodlivú alergickú reakciu na glutén.
Bezlepkové potraviny:
-
Všetky druhy ovocia a zeleniny a šťavy či mušty z nich
- Bylinkové čaje, minerálne vody
- Vajcia
- Všetky druhy mäsa: bravčové, hydina, hovädzie, teľacie, divina, ryby
- Ryža, ryžová múka, ryžové otruby
- Amarant, amarantová múka, amarantové cestoviny
-
Zemiaky, zemiakový škrob, Solamyl
- Kukurica, kukuričná múka, kukuričný škrob, neupravené kukuričné pukance, Maizena
- Strukoviny - fazuľa, šošovica, hrach, cícer
-
Sója, sójová múka
- Pohánka, pohánková múka, pohánkové pukance
- Proso, múka z prosa, prosové pukance
-
Orechy, semienka, kokos
-
Rastlinné tuky, oleje, margaríny a živočíšne tuky, maslo, bravčová masť
- Výrobky označené ako bezlepkové
- Výrobky vhodné u diéty celiatikov
Pri bezlepkovej diéte je dôležité neustále sa informovať o používaní nových bezlepkových potravín. Tak sa môžete dozvedieť o výskyte lepku v potravinách, kde by ste to vôbec nečakali. Taktiež zistíte, že si môžete spestriť jedálničiek o nové výrobky bez lepku.
Vedeli ste?
Bezlepková pohánka zvyšuje pevnosť ciev
Je na Vás, ako budete k diéte pristupovať. Mnohé potraviny, ktoré sú pripravované kombináciou bezlepkových súčastí (zeleniny), ale nie sú označené symbolom pre bezlepkovú stravu, no vy to môžete používať, pretože poznáte všetky bezlepkové zložky.
Je nevhodné diagnózu ignorovať a jesť všetku potravu. Naopak, je vhodné popri bezlepkovej strave používať aj šetriacu diétu, nakoľko zlepší celkový zdravotný stav.
Ide o vylúčenie síce bezlepkových, no dráždiacich zložiek potravy, ako sú:
- Čierna káva
- Ostré korenie
- Tučné jedlá
Je ľahšie stravovať sa zeleninovými jedlami, ale aj slovenská kuchyňa sa môže ľuďom s celiakiou hodiť, nakoľko skoro všetky tradičné slovenské pokrmy sa môžu pripravovať zo špeciálnej múky bez lepku.
Buďťe informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.
Literatúra:
- Celiakia choroba a základ výživy.
- Autor: K. Rimárová, E. Majorová, V. Lovayová
- 2011, Združenie rodičov a priateľov detí a mladistvých s celiakiou Košice, Nadácia
- UPJŠ Košice, Nestlé Slovensko s.r.o.