Máte nadváhu? Zabudnite na behanie v lese a skákanie na hodinách fitness!

Nadváha je definovaná nadmerným množením tukového tkaniva vplyvom väčšieho príjmu energie, než je jej výdaj. Čím viac sú pomyselné nožnice medzi energetickým príjmom a výdajom roztvorené, tým je problém závažnejší. Najlepším riešením je spolu so zmenou jedálnička aj pohyb, nie však hocijaký.

Športovanie pri nadváhe Zdroj foto: Shutterstock.com

Hoci je určovanie stupňa obezity pomocou BMI (hmotnosť/druhá mocnina výšky v metroch) trochu zastarané a nepresné (hlavne v prípade detí, športovcov a seniorov), je zatiaľ tým najjednoduchším a najdostupnejším, čo máme k dispozícii. Body mass index do 25 vás môže nechať úplne v pokoji. Keď ale jeho hodnota prekročí hranicu 25, mali by ste zbystriť - máte nadváhu. BMI nad 30 už poukazuje na obezitu.

Prvou voľbou v boji proti nadváhe a obezite je zmena jedálnička a začlenenie pravidelného pohybu do denného programu - keďže však majú ľudia s viacerými kilogramami často zdravotné problémy, je pre nich vhodný len určitý pohyb, ktorý nebude zaťažovať kĺby, ale ani nepreťaží obehový systém.

Skúste tieto aktivity:

Chôdza s palicami

Kvôli nadváhe veľmi trpia kolená, členky, bedrá i chrbtica. Uľavte svojim kĺbom tým, že na svižnú prechádzku prizvete pár palíc, ktoré jednak kĺbom uľavia, ale aj efektívnejšie zapoja hornú polovicu tela, takže budete precvičovať viac svalových skupín a zároveň páliť viac kalórií. Chodievajte len tak rýchlo, aby ste nelapali po dychu!

Domáce cvičenie s činkami

Silový tréning by sa mal stať samozrejmosťou pre chudnutie alebo udržanie stabilnej hmotnosti. Nemusíte vyrážať do posilňovne, stačí, keď si zaobstaráte činky a budete cvičiť doma. Viac svalovej hmoty spotrebuje viac kalórií, upraví hormonálne fungovanie tela, ale tiež ho aj pekne vyformuje. Zdvíhajte činky, skúšajte drepy (spočiatku len do polovice rozsahu), posilňujte brucho, chrbát i ramená.

Prečítajte si tiež:

Ako cvičiť s kilami navyše?

Plávanie

Voda nadnáša, a to by ste mali využiť. Prekonajte svoj prípadný ostych z plaviek - pod vodou vás aj tak nikto neuvidí. Plávajte štýlom prsia (s ponorením hlavy pod vodu, aby ste nezaťažovali krčnú chrbticu), kopte nohami pri brehu, vyskúšajte lekciu vodného aerobiku - skrátka využite odpor vody ako stimul pre svaly i ako pomocníka pre kĺby.

Cyklistika

Bicykel už svojou konštrukciou neumožňuje preťažovanie kolien, pretože sa nikdy nedostanú do ostrého uhla. Začnite krátkymi trasami a postupne kilometre pridávajte, jazdite do kopcov, ale veľkým oblúkom sa vyhýbajte letným záhradkám s pivom! Pretože pri jazde na bicykli zaostáva horná polovica tela, urobte si po skončení niekoľko klikov.

Prirodzene sa hýbte

To je úplný základ - všade choďte pešo, často vstávajte z gauča a choďte sa napiť vody, pri práci na počítači sa naťahujte. Skrátka vyhľadávajte všetky možné príležitosti na rozhýbanie tela.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako cvičiť s kilami navyše?