Veľa športujete a stratil sa vám menštruačný cyklus? Pozor na ženskú športovú triádu!

Amenorea, čiže chorobný stav, pri ktorom chýba menštruačné krvácanie v reprodukčnom období ženy, no jeho príčinou nie je gravidita, často vzniká aj pri nadmernom cvičení. K chýbajúcej menštruácii sa časom môžu pridať aj problémy s v výživou organizmu a kosťami.

Strata menštruačného cyklu pri športovaní Zdroj foto: Shutterstock.com

V akých prípadoch sa vám môže stratiť menštruačný cyklus?

Menštruačný cyklus je úzko spätý s hladinou tuku v tele. Ak žena veľa cvičí a športuje, táto hladina klesá a menštruácia môže byť nepravidelná alebo v extrémnych prípadoch aj úplne absentovať. Takýto jav je bežný u žien, ktoré nadmerne cvičia a zároveň sú veľmi chudé. Takisto sa problém s menštruáciou vyskytuje aj v prípade, ak ženy začnú odrazu veľa cvičiť s cieľom schudnúť.

Za normálnych okolností sa celkový zdravotný stav športujúcich žien zlepšuje a aktívny pohyb by mal ich telu prospievať. Dobrá kondícia prináša so sebou i benefity ako zlepšovanie funkcií kardiovaskulárnej sústavy, lepšie prekrvenie celého tela, udržiavanie správnej telesnej hmotnosti, spevňovanie svalstva, zlepšovanie psychickej výkonnosti a posilnenie kostry. No ak je telesná záťaž dlhodobo neúmerná možnostiam organizmu, často je dôsledkom tzv. športová amenorea, ktorá môže viesť až k ženskej športovej triáde.


Prečítajte si tiež:

6 dôvodov, prečo vám mešká menštruácia, ale tehotenstvo to nie je

Čo je to ženská športová triáda?

Pôvodný názov pochádza z angličtiny - „The Female Athlete Triad" a ide o v našich končinách zatiaľ pomerne málo známu komplikáciu mnohých športovkýň. Podľa výskumov sa menštruácia vyskytuje len asi u 25 percent vrcholových športovkýň. Pozostáva z troch čiastkových porúch – chybnej výživy (podvýživy), vynechávajúcej menštruácie až úplnej absencie menštruačného cyklu a straty kostnej hmoty (osteoporózy).

Vyvíja sa nenápadne a postupne a príznaky spočiatku ťažšie pozorovať. Väčšinu postihnutých tvoria aktívne mladé športovkyne, najmä v disciplínach, ktoré vyžadujú nízku hmotnosť, atletickú postavu a niekedy extrémne vysoký fyzický výkon – behy, skoky, tanec, gymnastika či krasokorčuľovanie. Stále zvyšovanie výkonnosti a strata váhy spôsobujú vynechávanie menštruačného cyklu. Nakoniec môže nastať aj úplná strata menštruácie, trvajúca viac ako 6 mesiacov (amenorrhea).

Ak sa k tomu pridá ešte aj nedostatočná výživa, znižuje sa hladina ženských hormónov (najmä estrogénu) v organizme, čo má vplyv nielen na menštruačný cyklus, ale i na kvalitu kostnej hmoty. Takýmto ženám hrozí osteoporóza a zvyšuje sa lámavosť kostí. Takisto sa s poklesom hladiny estrogénu zhoršuje aj vstrebávanie minerálov do organizmu, najmä vápnika, takého dôležitého pre zdravie kostí.

Liečba a prevencia:

  • hormonálna terapia (gynekológ na základe vyšetrenia predpíše hormonálne prípravky)

  • dostatočná výživa a plnohodnotný jedálniček

  • zvýšenie príjmu vápnika (mlieko, syry, ryby, vajcia, hrášok, strukoviny)

  • zvýšenie príjmu vitamínu D (ryby, žĺtko, mlieko)

  • zvýšenie príjmu horčíka (orechy, banány, sezam, pšeničné klíčky) a draslíka (banány, marhule, zemiaky, špenát)

  • bylinky (alchemilka, šalvia)

  • oddych, relax, zredukovanie stresu


Prečítajte si aj tento článok:

6 dôvodov, prečo vám mešká menštruácia, ale tehotenstvo to nie je