6 vecí, ktoré majú vplyv na vašu imunitu

Imunitný systém bude pracovať správnym spôsobom len vtedy, ak bude mať k dispozícii potrebné látky. Existuje celý rad spôsobov, ako zvýšiť jeho činnosť. No závisí i na pohlaví, potravinách, spánku či sexe.

Imunitný systém Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Pohlavie

Na autoimunitné ochorenie, ako je napríklad lupus, reumatoidná artritída či psoriáza, trpí viac žien než mužov. Zodpovedné sú za to pravdepodobne ženské pohlavné hormóny (estrogén). Bunky imunitného systému tela majú receptory na pohlavné bunky, ktoré sa viažu na estrogén, čo môže vyvolať zápal, spôsobujúci preťaženie imunitného systému. Ženy tiež mávajú viac B lymfocitov, ktoré tvoria vlastné protilátky, napádajúce telu vlastné tkanivo. Dobrou správou je aspoň to, že príznaky autoimunitného ochorenia môžu byť u žien miernejšie ako u mužov.

2. Tráviaci systém

Asi 70 percent buniek, ktoré tvoria imunitný systém, sa nachádza v sliznici tráviaceho traktu. Čiže práve tráviaci systém pomáha telu zbaviť sa toxínov, preto je dôležité jesť „čisto“, čo znamená zamerať sa na potraviny s nízkym obsahom spracovaného cukru a vysokým obsahom vlákniny. To pomáha podporovať rast zdravej mikroflóry. Prospešné sú aj probiotiká, najmä niektoré kmene baktérii, napríklad Lactobacillus GG.

3. Sex, stres a spánok

Sex: Istý výskum zistil, že vysokoškoláci, ktorí mali sex raz alebo dvakrát týždenne, mali o 30 percent viac imunoglobulínu A - krvného proteínu, ktorý pomáha v boji proti nachladnutiu, než tí, ktorí sex nemali, alebo ho mali častejšie.

Stres: Okrem iného, znižuje schopnosť tela zvládať zápal, takže choroba môže trvať dlhšie. Ak ste chronicky v strese, vaše telo produkuje nadmerné množstvo kortizolu, čo môže mať negatívny vplyv na imunitný systém.

Spánok: Ak pravidelne spíte menej ako šesť hodín, máte väčšiu pravdepodobnosť, že ochoriete. Je to preto, že T-lymfocyty bojujú s vírusmi v krvnom obehu počas spánku.


Prečítajte si tiež:

Posilnite na jeseň svoju imunitu pomocou týchto tipov!

4. Potraviny

Cesnak: Jeho konzumácia vás dokáže uchrániť od prechladnutia a chrípky, ale aj znížiť riziko rakoviny hrubého čreva.

Alkohol: Podľa istého výskumu, jeden pohárik alkoholického nápoja denne napomáha imunitnému systému. Ak to však preženiete, klesne vám počas niekoľkých hodín hladina bielych krviniek, bojujúcich proti ochoreniam.

Jablká: Ovocie je bohaté na rozpustnú vlákninu, čo je látka, zlepšujúca imunitu a podľa výskumov tiež dokáže znížiť riziko ochorenia o 50 percent.

Kuracie polievka: Obsahuje karnozínu, čo je zlúčenina aminokyselín, ktoré pomáhajú telu bojovať s chrípkou už v ranných štádiách. Navyše má mierne protizápalový účinok.

5. Očkovanie

Ak sa rozhodnete dať zaočkovať proti chrípke, myslite na to, že ideálny čas je v dopoludňajších hodinách. Hladiny protilátok budú v takomto prípade omnoho vyššie a s dlhšou dobou účinnosti.

6. Imunoterapia

Preukázala sa i pri liečbe foriem melanómu, lymfómu a rakoviny pľúc. Imunoterapia využíva vlastný imunitný systém v boji proti chorobám. Ide o povzbudenie imunitného systému, aby dokázal mobilizovať určité bunky, rozpoznať a zaútočiť na niečo, čo tam nepatrí. Táto liečba však zatiaľ nefunguje u všetkých pacientov a jeho výskumy sú stále vo vývine.


Prečítajte si aj tento článok:

Posilnite na jeseň svoju imunitu pomocou týchto tipov!

leusa009

Mna trebárs velmi prekvapilo zistenie, ze aj kolagen ma vplyv na imunitu. Od prečítania tejto info som pátrala po kvalitnom kolagéne a našla som si na nete milión kolagénv a aj 100% prírodný morský kolagén collalloc, ktorý som si vybrala kvôli širokému spektru pôsobenia od zlepšenia kvality vlasov, nechtov cez výživu kĺbov až po posilennie imunity takže základný doplnok stravy (:

KatKirt

U mna prekvapivo velmi dobre na imunitu zabral wobenzym. Na zaklade doporuceni ci uz tu alebo aj od znamych som vyskusala a nadmieru spokojna.