Tipy na zdravo vyzerajúce vlasy každý deň

Vaše vlasy vám dajú zabrať na dennom poriadku a každé ráno riešite ten istý problém: čo s nimi? Poradíme vám, ako dosiahnuť čo najlesklejšie a zdravé vlasy za krátky čas vďaka pravidelnej starostlivosti.
Zdravé vlasy

zdravé vlasy vďaka jablčnému octu | Zdroj: Shutterstock.com

Vlasy sa skladajú z dlhých proteínových vlákien, ktoré keď sú vystavené slnečným lúčom, teplu alebo iným znečisteniam v prírode, strácajú lesk a zničia sa.

Proteíny verzus silikóny a tvrdá voda

Ochranné produkty, obsahujúce proteíny, zlepšia vlasovú štruktúru, a vrátia vlasom zdravý lesk. Nepoužívajte príliš často suché šampóny, nie sú ideálnym riešením pre zdravie vašich vlasov, aj keď im dodajú lesk na pár hodín.

Väčšina vlasových produktov obsahuje silikóny so špecifickými vlastnosťami, ktoré nie je až také ľahké nahradiť. Vytvárajú na vlasoch tzv. vodotesný film, chránia pred teplom a slnečným žiarením. Nájdete ich v šampónoch, ale aj v kondicionéroch. Dodajú vašim vlasom lesk a dokážu upraviť aj rozštiepené končeky.

Avšak na druhej strane aj veľa silikónu škodí vašej korune krásy. Ich pravidelné používanie postupne uzavrie vytvorený vodotesný film a vlasy vysuší. Všetko je potrebné používať len s mierou.

Taktiež vašim vlasom neprospieva ani tvrdá voda. Vysušuje ich, lebo obsahuje nadmerné množstvo vápnika a horčíka. Na trhu existujú rôzne filtre, ktoré vyriešia tento problém.

Prinášame vám tipy, vďaka ktorým budete mať zdravšie vlasy plné lesku:

Vlasové kúry na mesačnej báze

I keď je váš každodenný šampón vhodný na to, aby vám zmyl všetky nečistoty, na niektoré veci treba použiť špeciálne produkty, ako napríklad peelingové šampóny, ktorými dostanete nadbytočný silikón z vašich vlasov. Skúsiť môžete aj špeciálne sulfátové šampóny alebo hĺbkové čistiace šampóny. Tieto výrobky je potrebné aplikovať na celú dĺžku vlasov, nielen na korienky. Ak si pravidelne farbíte vlasy, dbajte na to, aby bol čistiaci prípravok určený aj na takéto vlasy.

Vlasové kúry na týždennej báze

Predstavte si zavápnenú a znečistenú sprchovú hlavicu. To isté sa stáva z času na čas aj s vašou pokožkou na hlave (samozrejme myslíme to obrazne), ak si nebudete dávať pozor na tvrdú vodu a škodlivé minerály. Vonkajšia vrstva vašich vlasov, obsahujúca oleje, ak je poškodená, spôsobuje nezdravé a suché vlasy. Starostlivosť o vlasy je v tomto prípade veľmi dôležité a odporúčame vám namiesto drahých kozmetických produktov vyskúšať prírodnú kozmetiku.

Jablčný ocot je skvelým vlasovým kondicionérom, ktorý dodá lesk, jemnosť a hydratáciu. Pomiešajte rovnaké množstvo octu a vody, aplikujte na šampónom umyté vlasy, vmasírujte aj do pokožky a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Na záver stačí len dôkladne opláchnuť.


Prečítajte si aj tento článok:

6 tipov, ako sa starať o vlasy v lete