10 potravín, ktoré vás zbavia bolesti

Bolesť sa obvykle rieši predpisom liekov proti bolesti, napríklad ibuprofénom. Avšak, mnohé z nich majú nepriaznivé vedľajšie účinky a nie sú bezpečné pre tehotné ženy. Našťastie, existujú aj prírodné alternatívy, ako sa zbaviť bolesti.

Potraviny proti bolesti Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Zázvor

Zázvor sa používa najmä na utíšenie bolesti žalúdka. No z histórie je známe, že napríklad v Číne ho aplikovali aj ako obklad na zmiernenie príznakov artritídy. Nedávne štúdie preukázali i jeho efektívnosť pri liečbe osteoartrózy (bolesti, zápaly). Jeho účinky sú takisto porovnateľné s účinkami analgetickej liečby pomocou kyseliny mefenamovej pri bolestivej menštruácii.

2. Čerešne

Na základe výskumu na potkanoch sa zistilo, že čerešne majú vysoké analgetické účinky. Sú schopné redukovať zápal a bolesť pri poranení mäkkých tkanív, typických najmä u aktívnych športovcov.

3. Rybí olej

Štúdie ukázali, že omega-3 mastné kyseliny, konkrétne v rybom oleji, majú protizápalové účinky, eliminujúce bolesť. Rybí olej je vhodnou alternatívou k nesteroidným antiflogistikám, používaným na bolesti krku a chrbta. Je účinný aj pri zmierňovaní bolestivej menštruácie, podobne ako zázvor.

4. Chili papričky (kapsaicín)

Kapsaicín môže slúžiť ako účinné analgetikum, keď sa aplikuje priamo na kožu ako obklad. Znižuje chronické neuropatické bolesti.

5. Kurkuma

Kurkuma je populárnym korením pri varení, no okrem toho má analgetické vlastnosti. Mnoho nedávnych štúdií odhalilo, že zlepšuje mobilitu a znižuje bolesti u pacientov s osteoartrózou.


Prečítajte si tiež:

Naozaj potrebujete ibuprofén? Sú aj iné riešenia.

6. Zeler

Zeler je bohatý na apigenín, o ktorom sa zistilo, že má veľmi silné protizápalové účinky. Štúdia ukázala, že spomaľuje vývoj gastritídy, zmierňuje zápal a bolesti.

7. Jablčný ocot

Okrem toho, že ho využijete ako zálievku, rovnako ho môžete použiť pri liečbe pálenia záhy. Obsahuje zložku so schopnosťou eliminovať nevoľnosť a bolesti žalúdka u pacientov s Gastroezofágovou refluxovou chorobou alebo refluxnou chorobou pažeráka.

8. Fazuľa a hrášok

Nedostatok draslíka často vyvoláva bolesti a kŕče v končatinách. Možno ste si mysleli, že najväčším zdrojom tejto minerálnej látky sú banány. V skutočnosti ale vedú fazuľa a hrach, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie obsahujú 1300 mg draslíka na 100 g hmotnosti.

9. Ľanové semiačka

Ľanový olej zo semiačok má protizápalové, analgetické a antipyretické vlastnosti a jeho účinky sa dajú porovnať s účinkami aspirínu.

10. Horká tekvica

Používa sa v tradičnej medicíne po celej Ázii. Dôvodom sú silné protizápalové účinky a zmierňovanie bolesti.

Určite sa však pri pretrvávajúcej bolesti najprv poraďte so svojím lekárom, predtým, ako začnete užívať niektorú z týchto potravín ako prírodné liečivo.


Prečítajte si aj tento článok:

Naozaj potrebujete ibuprofén? Sú aj iné riešenia.

Ivica1111

Super clanok, len by ste uz mali niekde napisat ze vsetkeho vela skodi a nie vzdy toho vsetkeho treba sprasit kilaa za den. Mozno by to aj moji postarsi clenovia rodiny konecne pochopili a netlacili to furt do seba a zajedali klobasou v domnienke ze to urcite pomoze. Internet je velmi silna zbran pre samoliecitelov, ktori uveria uplne všetkému co, kto, kde a kedy napise.