Druhy kozmetických štetcov, ich funkcia a starostlivosť o ne

Štetcov na líčenie je také obrovské množstvo, že je úplne pochopitelné, ak v nich máte chaos. Možno aj viete povedať, ktorý na čo slúži, ale ako ho správne použiť, to už je iná debata.

Štetce Zdroj foto: Shutterstock.com

Štetce na tvár, oči, obočie. Je ich toľko a všetky sú viac či menej nezbytné na vytvorenie dokonalého make-upu. Preto sme pre vás vytvorili krátky prehľad s potrebnými informáciami o tých najdôležitejších.


Prečítajte si aj:

Iba 3 kroky k dokonalej pokožke na jeseň

1. Kozmetický štetec na tvár „fan brush“

Je multifunkčný, napriek tomu má ale niekoľko hlavných využití: môžete ním oprášiť opadané očné tiene, zbaviť sa prebytočného púdru, naniesť lícenku, bronzer či highlighter do okolia lícnych kostí a podobne.

2. Štetec na obočie

Je potrebný na nanášanie púdru do okolia obočia - správny štetec na obočie by mal vyť skoseného tvaru, aby zvládol aj tie najmenšie detaily.

3. Štetec na púder

Tento štetec môžeme považovať za najväčšiu nezbytnosť spomedzi všetkých menovaných štetcov a nemal by chýbať v kozmetickej taštičke nijakej ženy. Už z názvu vyplýva, že sa používa na aplikáciu všetkých druhov púdru.

4. Štetec na oči

Jeho úloha takisto vyplýva už z názvu - používa sa na nanášanie očného tieňu na viečka.

5. Štetec na pery

Aplikuje sa ním rúž. Takisto býva skosený, aby ste dosiahli dokonalosť aj v tých najužších častiach pier a dokonale kopírovali ich tvar.

6. Štetec Kabuki

S jeho veľkosťou, okrúhlym tvarom a extrémne jemnými štetinkami je vhodný na aplikáciu akéhokoľvek púdrového kozmetického prípravku - lícenky, highlighteru, bronzeru či púdru samotného.

7. Skosený štetec na oči

Môžete ním nanášať púdrové alebo gélové očné tiene a vytvárať ním perfektné, detailné kreácie.

8. Štetec na očné tiene

Takisto slúži na precíznu aplikáciu očného tieňu.

9. Skosený štetec na tvár

Predstavuje najľahší spôsob, akým zadefinovať jednotlivé časti vašej tváre - stačí iba naniesť trochu bronzeru na líčka za pomoci jeho jemných, huňatých štetiniek. Výborný je aj na aplikáciu highlighteru či lícenky.

10. Štetec na korektor

Je pevný a rovný, na koncoch trochu načuchorený - perfektný spôsob, ako aplikovať korektor.

11. Rozotierací štetec

Výborný napríklad na dotvorenie efektu dymových očí.

12. Štetec na obočie s hrebienkom

Tento všestranný štetec je takisto veľmi dôležitý - po aplikácii maskary či ceruzky na obočie môžete hrebienkom vyčesať nežiadúce zvyšky a štetcom doviesť celkový look k dokonalosti.

13. Krycia hubka

Áno, nie je to tak úplne štetec, ale je nevyhnutná na vytvorenie dokonalého make-upu rovnako, ako ktorýkoľvek jej štetinatý príbuzný. Najlepšie sa používa s tekutými kozmetickými prípravkami ako krycí krém či korektor a zanecháva pleť jemnú a dokonalú.

Starostlivosť o štetce - čistenie

Čistenie štetcov je veľmi dôležité. Vždy, keď sa štetec dotýka vašej tváre, riskujete šírenie choroboplodných zárodkov a baktérií, ktoré môžu viesť k vyrážkam a iným kožným problémom. Práve čistenie tomuto šíreniu zabraňuje, chráni vašu pokožku a peňaženku, pretože si nemusíte pravidelne kupovať do výbavy nové a nové.

Čistenie štetcov je podobný proces ako umývanie vlasov - čistite ich pravidelne a raz do týždňa si nájdite čas na poriadnu kúpeľ.

Na menšie čistenie poslúži čistiaci sprej na denné použitie, ktorý jednoducho nastriekate na štetec po každom použití. Zabije to baktérie a zaberie to minimum času.

Dôkladné čistenie je zdĺhavejšie.

Budete potrebovať:

  • malú misku
  • jemný alebo detský šampón
  • umývadlo
  • handričku, ktorá nepúšťa vlákna

Postup

  1. Ako prvý krok prepláchnite štetce pod vlažnou vodou, aby sa vymyl prebytočný make-up. Dávajte pozor na časť, kde štetinky prechádzajú do držiaku - časom sa môže stať, že lepidlo prestane držať a štetec sa rozpojí, preto túto oblasť namáčajte čo najmenej.

  2. Naplňte misku vlažnou vodou a pridajte do nej trochu šampónu - následne vložte štetinky štetca do misky, pritlačte ich ku dni misky a krúžte ním. Ak je to potrebné, na lepšie vymytie nečistôt použite dlaň alebo prsty.

  3. Všetky štetce opäť prepláchnite pod tečúcou vodou. Opakujte bod dva a tri dovtedy, kým bude tiecť úplne čistá voda.

  4. Použite handričku na vysušenie štetcov a upravte ich štetinky do pôvodného tvaru.

  5. Poukladajte ich na handričku a nechajte uschnúť. Rada na záver - ak chcete, aby vaše štetce „zostali vo forme“, teda aby sa tvar ich štetín nezmenil, sušte ich zavesené „dolu hlavou“.

Starostlivosť o štetce - skladovanie

Správne skladovanie štetcov je takisto veľmi dôležité. Na cestovanie je výhodné mať na ne držiak - niečo, ako peračník na štetce, kde sú uložené pekne každý zvlášť bez toho, aby sa dotýkali a aby sa zmenil tvár ich štetín.

Doma si ich môžete pekne skladovať v sklenom poháriku štetinami hore, schované alebo vystavené na umývadle, ako len chcete. Pokojne buďte kreatívne a vyrobte si vlastnú originálnu nádobku podľa svojho vkusu.


Prečítajte si aj tento článok:

Iba 3 kroky k dokonalej pokožke na jeseň