Rotoped nie je vešiak na bielizeň - plán na zmenu

To, čo sa vám doma ukrýva pod nánosom oblečenia, nie je domáci sluha ani vešiak, ale rotoped, ktorý ste si už dávno zaobstarali s tým, že zapracujete na svojej fyzickej kondícii, zbavíte sa niekoľkých prebytočných kíl a večery pri televízii už nikdy nebudete tráviť v sede na pohovke, s misou vyprážaných lupienkov na kolenách.

Žena na rotopede Zdroj foto: Shutterstock.com

Možno ste si mysleli, že nedopadnete ako tí, ktorí vám tvrdili, že domáce fitness vybavenie je iba lapač prachu a vešiak, ale po čase sa motivácia začala strácať a vrstvy oblečenia a prachu na rotopede naopak narastať. To teraz ale môžete zmeniť.

Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi, ako sa opäť vrátiť do sedla a šliapnuť doma do pedálov:

  1. Dajte bicykel do parády - či už máte doma rotoped, stacionárny bicykel, spinningový bicykel či eliptický trenažér, navlhčite handričku a prístroj pekne očistite. Nastavte si výšku sedla i riadidiel a opravte prípadné závady. Výhovorkám na zlý stav bicykla odzvonilo.

  2. Umiestnenie - vytiahnite ukrývaného pomocníka z tmavého kúta, kde veľmi neprekážal a umiestnite ho tam, kde vám prekážať (v dobrom) bude. Postavte ho na také miesto, aby vám neustále pripomínal, na čo ste si ho zaobstarali, a že sa už teší, až na neho večer nasadnete.

  3. Zákaz odkladania - vyhláste doma prísny zákaz odkladania čohokoľvek na rotoped. Bicykel sa musí stať posvätným miestom, kde prebieha pálenie kalórií, zlepšovanie kondície, posilňovanie nôh a zbavovanie sa stresu. Oblečenie ani tašky naň nepatria.


Čítajte viac:

  1. Prezlečte sa - pred cvičením sa vždy prezlečte do športového. V posilňovni by ste na rotoped tiež v džínsoch alebo domácom oblečení nenasadli - už samotná zmena outfitu vás namotivuje a dá signál, že sa ide cvičiť.

  2. Zaveďte rutinu - povedať si, že budete na bicykli jazdiť, nestačí. Určite si pevné dni a hodiny, v ktorých sa budete svojmu telu venovať. Zapíšte si ich do diára alebo zaveste na chladničku a plán dodržiavajte. Stačí začať na dvadsiatich minútach obdeň a postupne intervaly aj frekvenciu tréningov naťahujte.

  3. Vyšliapte si svoje sacharidy - aby ste chudli a spaľovali tuk, šetrite si sacharidy na raňajky alebo práve na dobu po tréningu. Uvidíte, že sa vám bude šliapať hneď lepšie, keď vás bude v kuchyni čakať kúsok štrúdle alebo obľúbená príloha k večeri (v závislosti na tom, kedy plánujete cvičiť).

  4. Sústreďte sa - pri domácom tréningu na stacionárnom bicykli si pokojne pustite televíziu alebo rádio, ale nezabudnite, že sa tuk páli len pri určitej tepovej frekvencii. Šliapte do pedálov tak, aby ste sa spotili, ale aby ste nelapali po dychu. Merajte si tepovú frekvenciu a nespomaľujte ani pri napínavej scéne v práve sledovanom filme. Počas cvičenia pite obyčajnú vodu a po skončení tréningu nohy ponaťahujte.


Cvičenia pre štíhlu postavu nájdete v sekcii šport a cvičenie a na www.fithall.sk.