Darcovský portál dosiahol v roku 2016 niekoľko rekordov: Suma darovaných eur prekročila 2 630 000 eur!

Bratislava (1.1.2017) – Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk sa môže popýšiť mimoriadne úspešným rokom. V medziročnom porovnaní narástla suma, ktorou takmer 52 000 darcov pomohlo ľuďom v núdzi a mimovládnym organizáciám o neuveriteľný milión eur a prevyšuje tak hranicu 2,6 milióna darovaných eur.

Ľudia ľuďom ďakujeme Zdroj foto: ĽudiaĽuďom.sk

Portál ĽudiaĽuďom.sk sprostredkoval k 2. januáru 2017 dary v celkovej výške 2 630 369, 24 eur. Túto sumu sa podarilo dosiahnuť vďaka 116 930 darom od fyzických a právnických osôb, ktoré venovali v prospech rôznych výziev z portálu ĽudiaĽuďom.sk za päť rokov fungovania projektu. „Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk prekonal v roku 2016 niekoľko rekordov. Suma eur, ktorou presne 51 896 darcov pomohlo rodinám v núdzi, chorým a hendikepovaným deťom či mimovládnym organizáciám prekročila 2 630 000 eur. Suma darovaných eur je presne o 1 milión vyššia ako minulý rok. Ďalším rekordným úspechom je počet darov, ktoré prekročili 100 000,“ bilancuje riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o. Roland Kyška.

Z najnovších štatistík vyplýva, že čoraz viac darcov s dôverou používa darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk. Dôkazom sú údaje, ktoré ukazujú, že v priemere 60 darcov pošle za jeden deň 140 darov v hodnote vyššej ako 2000 eur. Narastá aj priemerná výška daru. „V minulosti sme evidovali, že hodnota priemerného daru bola 10 eur, zo súčasných štatistík však vyplýva, že za posledný rok sa táto hodnota takmer zdvojnásobila,“ vysvetľuje Kyška.

Rekordné výzvy na pomoc jednotlivocom aj organizáciám

V uplynulom roku tradične najviac rezonovali výzvy na pomoc jednotlivcom, ľuďom v núdzi alebo ľuďom s ťažkým zdravotným hendikepom. „Rekordnou bola výzva na pomoc matke so šiestimi deťmi, ktoré majú na jeden deň po uhradení nájmu len 88 centov na živobytie. Pôvodná cieľová suma 4 000 eur sa naplnila za neuveriteľné 4 hodiny. Pre vysoký záujem verejnosti naďalej pomáhať rodine sa autorka výzvy rozhodla cieľovú sumu navýšiť na 6 000 eur, ktorú sa podarilo opäť dosiahnuť za pár hodín,“ opisuje najúspešnejšiu výzvu roku 2016 Kyška.

Súdržnosť ľudí sa prejavila aj pri ďalších výzvach. V rekordne krátkom čase pomohli darcovia aj Bielej vrane Ľubici Lapinovej, ktorá prišla o prácu a dostala sa tak do finančnej tiesne. Darcovia jej pomohli sumou 3 558 eur. Na verejnosti rezonovala aj výzva novinárky Jany Shemesh, ktorá statočne bojuje so zákernou chorobou a darcovia jej v boji pomohli sumou 5 430 eur. Jana Shemesh pravidelne informuje zo zahraničia vo svojich článkoch o témach spojených s migrantskou problematikou. Karpatská nadácia úspešne naplnila výzvu sumou 3 104 eur na pomoc Irme Horváthovej, ktorá v osade v Moldave nad Bodvou učí a vychováva rómske deti. Kvôli novým pravidlám však už nemohla byť bez potrebného vzdelania sociálnou pracovníčkou. Na dosiahnutie vzdelania jej však chýbali financie, ktoré vďaka darcom z portálu ĽudiaĽuďom.sk získala. Aj v roku 2016 boli darcovia štedrí a ochotní podať pomocnú ruku rodinám, ktoré sa do ťažkej finančnej situácie dostali kvôli zdravotným problémom. Výzvu pána Václavka, ktorý po tragickej smrti svojho syna Marcelka, trpiaceho rakovinou, bojoval s nevysporiadanými financiami voči sociálnej poisťovni, podporili darcovia tiež sumou 5 573 eur.

Úspešné projekty roku 2016

Rok 2016 bol rokom, kedy darcovský portál oslávil piaty rok fungovania. Pri tejto prísležitosti vydala nezisková organizácia ĽUDIA ĽUĎOM knihu rozhovorov s príjemcami finančnej pomoci, ktorým neznámi ľudia podali pomocnú ruku. Kniha nesnie názov Ľudia ľuďom – Osem osudov, ktoré zmenilo dobro. Výťažok z predaja a benefičných aukcií knihy venuje organizácia na výzvu Tomáškovi Bódymu, ktorý trpí DMO a potrebuje pomoc s úhradou rehabilitácií. „Mimoriadnym úspechom bol v roku 2016 projekt Bež so srdcom, ktorým sme spolu s Maratónskym klubom a Karpatskou nadáciou pomohli sumou 4 371 eur trom neziskovým organizáciám aukciami štartových čísel na Medzinárodný maratón mieru v Košiciach. Sme veľmi hrdí na malých hrdinov, ktorí boli už 16. rok ocenení za svoje skutky v ankete Detský čin roka 2016. Vďaka platforme darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk mohla široká verejnosť už štvrtý rok hlasovať za ich skutky na webe,“ priblížila najúspešnejšie projekty roku 2016 projektová manažérka Elena Šingliarová.

V roku 2016 sme odštartovali aj pilotný ročník projektu SPOLU SVETOM. „V spolupráci so zahraničnými študentami sme najmä deťom z rodín, ktoré majú výzvy na portáli ĽudiaĽuďom.sk, ale aj všetkým ostatným, ktoré mali chuť zúčastniť sa, umožnili v jeden deň precestovať kus sveta a naučiť sa niečo zaujímavé o rôznych krajinách a kultárach,“ vysvetľuje manažérka projektu Natália Báreková. „V roku 2016 zaznamenala úspech aj platforma benefičných elentronických aukcií aukcie.ludialudom.sk, prosptredníctvom ktorej sme doteraz pomohli rodinám v núdzi sumou 40 621, 10 eur. Aj tento rok sa do mimoriadneho vianočného Advetného kalendára zapojilo 24 osobností, ktoré do benefičných aukcií venovali predmety a zážitky na pomoc Matúškovi Lukáčovi s nákladnou liečbou,“ dodala Báreková.

V súčasnosti je na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk zaregistrovaných 507 aktívnych výziev na pomoc, ktoré môžu darcovia podporiť prostredníctvom elektronického bankovníctva, či už pomocou platobnej karty alebo internetbankingu. Portál ĽudiaĽuďom.sk je univerzálny on-line systém darcovstva, ktorý je otvorený pre všetkých ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Darcovia pomáhajú chorým deťom, hendikepovaným ľuďom, rodinám vo finančnej tiesni, neziskovým či mimovládnym organizáciám, školám alebo samosprávam. Celý finančný príspevok, ktorý sa darca rozhodne venovať v prospech výzvy, putuje konkrétnemu príjemcovi. Súčasťou portálu sú samostatné platformy, ktoré pomáhajú sprostredkovať dobrovoľnícku prácu (dobrovolnici.ludialudom.sk), organizovať benefičné aukcie (aukcie.ludialudom.sk) v prospech výziev z portálu, či platforma Kamoši z webu (www.kamosizwebu.sk), ktorá vznikla na podporu detí zo sociálne slabých skupín a vylúčených spoločenstiev.