Ako dopĺňať vitamíny a minerály počas roka?

Každé ročné obdobie vplýva na naše telo inak. Inak sa vystavujeme slnečným lúčom v zime, inak v lete, prijímame trochu inú skladbu stravy, inak na nás útočia vírusy a podobne.

Jeseň

Jeseň býva začiatkom prepuknutia respiračných ochorení. Dôvodom je značné kolísanie teploty ráno a večer, začiatok školského roka a detské kolektívy.

Vitamín C, kyselina pantoténová môžu pomôcť pri slabších zápaloch slizníc, kožných ochoreniach alebo pri vypadávaní vlasov, ktoré môže byť po lete zvýšené.

Vitamíny skupiny B sú dobré na zlepšenie metabolizmu, proti vyčerpaniu a zvýšenej fyzickej alebo psychickej námahe.

Zima

Týmto ročným obdobím trpia najmä naše vlasy, kosti, hormóny a imunita. Cez zimné obdobie vypadne omnoho väčší počet vlasov ako v priebehu roka.

Vypadávanie vlasov je prirodzený a potrebný kolobeh nášho organizmu. Za fyziologické (normálne) sa považuje vypadnutie 50 – 100 vlasov za deň.

Od konca marca do konca septembra by mala väčšina z nás získať vitamín D zo slnečného žiarenia, ktorý vzniká premenou derivátov cholesterolu po ožiarení pokožky UV svetlom. V zimnom období máme práve nedostatok denného svetla.

Vitamín D je rozpustný v tukoch. Je dôležitý pre riadenie mineralizácie a demineralizácie kostnej hmoty. Podporuje vstrebávanie fosforu a vápnika v čreve, má úlohu pri tvorbe a obnove kostí.

Užíva sa pri liečbe osteoporózy, malabsorpcii tukov a celiakii.

Selén sa užíva pri strese, vypadávaní vlasov, psychickej a fyzickej záťaži, ktorá je v tomto období zvýšená. Pre vypadávanie vlasov je tiež vhodná kyselina pantoténová.

Vitamín C udržiava zdravé kosti, zuby, ďasná a väzivo. Je dôležitý pre tvorbu hormónov nadobličiek, podporuje vstrebávanie železa a normálnu imunitnú odpoveď . Zvýšená spotreba je okrem zimného obdobia aj u tehotných a dojčiacich žien.


Čítajte viac: Vypadávanie vlasov a zmena v stravovaní


Jar

Prvé slnečné lúče, potreba prípravy pokožky na leto, prípadne opakované infekcie a zhoršený stav pokožky po zime? Bude vám chýbať vitamín A.

Tento vitamín je vhodný na dlhodobé infekčné ochorenia, ako podporná liečba kožných ochorení a ochorení slizníc dýchacích ciest.

Vitamín E má podobnú funkciu. Vhodný je aj pri neurologických ochoreniach, zápalových ochoreniach kĺbového aparátu, srdca, ciev a pri diabete.

Vitamíny skupiny B možno dopĺňať individuálne podľa potreby celoročne. V prípade anémie – kyanokobalamín, nechutenstvo, jarná únava – tiamín, praskliny v kútikoch úst – riboflavín.


Čítajte viac: Vitamín B2 - riboflavín


Leto

Pre krásnu pokožku počas leta a dlhotrvajúce opálenie je vhodný betakarotén. Je dobrým antioxidantom. Pomáha potláčať negatívny vplyv voľných radikálov, je zdrojom vitamínu A a má fotoprotektívny účinok.

Riziko predávkovania je nízke, pretože je rozpustný vo vode. Dopĺňať by sa mal 10 týždňov pred plánovaným opaľovaním.


Čítajte viac: Betakarotén pripraví pokožku na slnečné lúče


Súvisiace články:

Najdôležitejšie vitamíny pre pleť

lenockaaa5

Na doplnenie potrebných vitamínov a minerálov odporúčam karibskú Moringu. Prírodný multivitamín a multiminerál s unikátnymi aminokyselinami pre zvýšenie imunity, energie a celkového zdravia.
Pre viac informácií a kúpu produktu: -odkaz odstránený-

Bego

Snazim sa pocas roka zdravo stravovat a davat telu vitaminy, ktore potrebuje, ale k tomu vsetkemu uzivam aj wobenzym. Mam pocit, ze sa mi tato kombinacia vyplaca, pretoze chora som nebola ani nepamatam.

Defcon

2-3 porcie ovocia a vyvazena strava.
Vyhybam sa zbytocnym chemikaliam a umelinam, takze ziadne multivitaminy a ine tabletky. Mimochodom ,uz mi je smiesne ako sa vela tunajsich dievcat dusuje, ze treba pozierat chemicke umele multivitaminy a vo vedlajsom vlakne sa tie iste dievcata idu posrat za prirodnou kozmetikou, ved kto by na seba patlal chemiu....
Vychadza mi z toho , ze je v poriadku chemiu jest, ale nehodno si s nou umyt pokozku...-)))))