Najdôležitejšie vitamíny pre pleť

Využitie vitamínov je naozaj všestranné, pretože prípravky s obsahom vitamínov nám pomáhajú aj v starostlivosti o pleť. Ako ich používať? Namixujte si vlastný osviežujúci kokteil, ktorý prebudí pleť po namáhavom lete.

Vitamíny zohrávajú v živote človeka významnú rolu. Siahame po nich, keď sme vyčerpaní, alebo keď sa snažíme chrániť pred baktériami. Sú súčasťou bežnej stravy v rámci zdravého životného štýlu.

Vitamín A - retinol

Účinky tohto vitamínu sa v posledných rokoch dostávajú do popredia. Široké využitie ocenia ženy, ktoré si chcú zjemniť vrásky, ale taktiež aj dámy bojujúce s akné. V spoločnosti panuje určitá dogma, že akné je problémom len teenegerov. Nie je to pravda, keďže dokáže potrápiť nejednu ženu, ktorá má svoju školskú tašku už dávno uloženú na dne šatníka.

Mastnejšia pokožka znesie používanie vitamínu aj častejšie. Opatrné by ste mali byť pri citlivej pokožke, pretože koža sa šúpe a olupuje. Je taktiež dôležité vyhýbať sa slnečnému žiareniu, aby nedošlo k pigmentácii.

Vitamín C - kyselina L-askorbová

Ak však pigmentáciou už trpíte, využite silu vitamínu C. Popularitu si získal pre svoju silnú schopnosť prirodzene zlepšovať tón pleti. Bojuje proti známkam starnutia a zlepšuje produkciu kolagénu. Pleť sa vám po pravidelnej aplikácii rozžiari a ostane na dotyk vláčna.

Vitamín E - tokoferol

Vitamín E je antioxidant, ktorý bráni pôsobeniu voľných radikálov. Každý antioxidant zohráva v ochrane buniek inú a dôležitú úlohu, ale vitamín E je skutočne v popredí ostatných vitamínov. Chráni nás v zimných mesiacov, aby pleť nevyštípali prvé paprsky mrazu. V lete zas spoľahlivo hydratuje slnkom napáchané škody. Okrem zachytenia voľných radikálov absorbuje vitamín E aj UVB svetlo ktoré je zodpovedné za začervenanú a starnúcu pleť.

Výskumy ukazujú, že vitamín E spolu s vitamínom C môže zvýšiť množstvo času, ktorý potrebuje na spálenie kože bez SPF, a preto má ochranný účinok. Pomáha s upokojením pokožky, aj pri atopickej dermatitíde. Za nás je vitamín E kráľ všetkých vitamínov a určite by nemal chýbať vo vašej kozmetickej rutine.


Pozrite si aj tento článok:

Starostlivosť o pleť po lete