Rakúska kuchyňa nie je len "Sacherka"

Keď sa povie rakúska kuchyňa, veľa ľudí si ako prvé predstaví recepty s prívlastkom „viedenská (ký)...“ Tak ako všetky okolité kuchyne aj rakúska kuchyňa je ovplyvnená chuťou a receptami okolitých krajín.

Sacherova torta Zdroj foto: Shutterstock.com

Svetlým príkladom je guľáš, ktorý si privlastnila česká i slovenská kuchyňa, ale korene má nakoniec v maďarskej kuchyni. Ibaže, tiež sa hovorí, že viedenský guľáš je špecialita, ktorú nám najlepšia pripravia vo Viedni.

Viedenský rezeň

Podobne je tomu aj s viedenským rezňom, je najtradičnejší, ale tiež podobný nášmu. Typickými a jedinečnými sú syry vyrábané v Tirolsku. V Rakúsku sa často pripravuje zverina, hydina, sladkovodné ryby, jahňacie i baranie mäso. Typická rakúska kuchyňa sa nezaobíde bez husacej masti, ktorá spolu s bylinkami a korením dodá jedlu špecifickú chuť. Aj koreniny, ktoré používajú v rakúskej kuchyni sú takmer rovnaké, ako v našej kuchyni: rasca, majoránka, cesnak o niečo menej, ako u nás, ale zase viac jalovca. Obľúbenou zeleninou je biela a červená kapusta, tekvica, hrášok, pór a chren.

K Viedenskej káve Sacherova torta

Pozornosť si určite zaslúži Sacherová torta, Mozartove gule, či Apfelstrudel (jablková štrúdľa). Nezameniteľným pojmom je viedenská káva. Z histórie sa dozvedáme, že po porážke Turkov pri Viedni v roku 1675 Franz Georg Kolschitzky zobral kávové zrna z opusteného tureckého tábora a otvoril prvú kaviareň. Kávu začal sladiť a pridávať do nej mlieko. Obľúbená je viedenská káva i kapucíno. Vyhľadávaná je aj viedenská horúca čokoláda, ktorá často okrem čokolády obsahuje krém s vaječným žĺtkom.

Z nealkoholický nápojov je snáď najobľúbenejšia limonáda Almdudler. Rakúske pivá sú so niečo sladšie, ako naše, ale ak pivo tak potom Gösser. Hlavnými vinnými oblasťami je najmä dolné Rakúsko. Vína sú chuťou podobné moravských a našim vínam. Z destilátov je známy Wacholderschnaps, ktorého hlavnou surovinou je už spomínaný jalovec.


Čítajte tiež:


Typické stravovanie

Raňajky pozostávajú väčšinou z pečiva, lekváru, masla, ale aj zo syrov, nátierok a mäsových nárezov. K raňajkám tiež patrí neodmysliteľná bábovka. Obed sa podáva štandardne na poludnie. Tvorí ho polievka a hlavné jedlo. Polievky majú skôr výdatné, ale obľúbený je i vývar s knedličkami, rezancami, prípadne s kúskami omelety. Typický hlavné jedla na obed i na večeru sú mäsité jedla, prevažne hovädzie, bravčové, teľacie mäso. Pomerne obľúbená je plnená paprika, sviečková, viedenská roštenka, či baranie na štajerský spôsob. V zime zabíjačkový tanier, pečená kačica, prípadne hus.

Ako každá národná kuchyňa aj rakúska ma typické regionálne jedlá. Kuchyňa regiónov je ovplyvnená históriou a národmi, ktoré touto krajinou putovali.

V zásade môžeme povedať, že rakúska kuchyňa je akousi križovatkou, v ktorej sa stretávajú nemecké, talianske a maďarské jedla. Určite sa cestou po Rakúsku oplatí zastaviť už v spomínanej Viedni, Salzburgu i Tirolsku, prípadne si niečo typické z rakúskych regiónov môžeme pripraviť vo svojej kuchyni.