Ako mať zeleninu na tanieri zdravú aj chutnú

Ak nás práca baví, môže sa stať naším koníčkom. Nie je tomu inak ani v kuchyni. Entuziazmus, láska a kreativita sú základnou ingredienciou. Ibaže, aby bolo jedlo pripravené chutné a zdravo, musíme dbať aj na kvalitu potravín, na ich čerstvosť a na zachovanie chuti.

Zeleninový tanier Zdroj foto: Shutterstock.com

Fantázii sa medze nekladú, každý recept si môžeme vylepšiť podľa svojej chuti, vložiť do neho „svoju pečať“. Dá sa to, veď nie nadarmo sa hovorí, „Ak dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté“.

Dnes je varenie naozaj „IN“. Otvoríme noviny, časopisy, zapneme TV a všade sa varí, k dispozícii je nesmierne veľa receptov, ibaže vždy sa dá do toho pridať vlastná fantázia a zdokonaliť kulinárske techniky. Niekedy sa nám podarí z minima surovín, alebo zo zdanlivo nekombinovateľných potravín, vyčarovať úžasne chutné a zdravé jedlo, prípadne vylepšiť jednotlivé druhy potravín, dodať im novú, zaujímavú chuť.

Základom farebného zdravia je zelenina

Je dôležitým zdrojom vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Nie každý má zeleninu rád, ešte stále je veľa ľudí, ktorí uprednostňujú skôr pikantné jedlá z mäsa. Ibaže žiť zdravo neznamená zeleninu iba uprednostňovať, treba ju aj správne pripraviť, potom nám zelenina určite zachutí.

Tepelná úprava zeleniny

Najčastejšie zeleninu varíme, dusíme a pripravujeme na pare. Aj keď sa to na prvý pohľad zdá automatické, čisteniu a praniu zeleniny je potrebné venovať veľkú pozornosť. Zeleninu zbavíme nečistoty, zásadne používame kvalitné (nerezové) škrabky a nože. Jednak tým zabezpečíme, čo najmenší odpad, ale aj stratu cenných vitamínov.

VARENIE

Ak zeleninu varíme, ukladáme ju do vriacej a osolenej vody, menej sa vylúhuje. Varíme ju čo najkratšiu dobu, často postačí 5 - 10 minút, najviac 20 minút (podľa druhu zeleniny). Napríklad špenátu stačí pár sekúnd, brokolicu, karfiol varíme 5 - 7 minút. Strata vitamínom je potom minimálna. Aj množstvo vody závisí od druhu zeleniny. Kapustu, kel, karfiol varíme vo väčšom množstve vody a odkryté, aby z nich vyprchali nežiaduce látky. Nikdy nezmäkčujeme vodu pridávaním sódy bikarbóny, ničí vitamíny, najmä vitamíny skupiny B. Vodu z varenej zeleniny nevylievame, nakoľko do nej prešla časť rozpustných vitamínov a minerálne látky, použijeme ju na podlievanie duseného mäsa, prípadne na prípravu polievky.

Čítajte tiež: 5 druhov zeleniny, ktorá je lepšia varená ako surová

DUSENIE

Ak zeleninu pripravujeme dusením, volíme šetrnejší spôsob prípravy zeleniny. Dusíme ju nakrájanú alebo nastrúhanú vo vlastnej šťave, na cibuľke opraženej v malom množstve tuku. Ak treba podlievame ju mäsovým, prípadne zeleninovým vývarom. Straty vitamínov, najmä vitamínu C sú minimálne.

Inšpirujte sa: Cestoviny so zeleninou dusenou na cesnakovom oleji

PRÍPRAVA NA PARE

Ak zeleninu pripravujeme na pare, potom sme sa rozhodli pre ten najzdravší spôsob. Zelenina si zachová tvar, chuť i farbu a samozrejme najviac vitamínov a minerálnych látok. Príprava zelenina na pare nevyžaduje žiadny tuk. Ak použijeme tlakový hrniec, navyše šetríme aj energiu a tým ovplyvňujeme rodinný rozpočet. V tlakovom hrnci môžeme zeleninu variť, dusiť a tiež pripraviť na pare. Rovnako rýchlo môžeme uvariť aj zemiaky, buď vo vode alebo na podložke v pare.

GRILOVANIE

Ak zeleninu grilujeme, najčastejšie využívame záhradný gril. Na grilovanie sú vhodné zeleninové papriky, paradajky, cukety. Takto pripravená zelenina je vhodná ako príloha k mäsu.

Inšpirujte sa: Grilovaná zelenina aj bez grilu

Zelenina je naozaj zdraviu prospešná, ak niekomu predsa nechutí, vylepšiť si ju môže dresingom alebo marinádou. Gastronomickým vylepšením zeleniny získame chutné jedlo. Dresingom môže dokonca šalát povýšiť na plnohodnotné hlavné jedlo. Ešte stále je veľa ľudí, ktorí si neuvedomujú, že hoci je zelenina plná vitamínov a minerálnych látok často to nestačí. Preto je potrebné zeleninu doplniť kvalitnými tukmi, napríklad olivovým olejom alebo orechmi.

Marosko-n

Najlepšie čo sme vyskúšali ako uchovať zeleninu aj chladené mäso je ponoriť do BLV studenej vody a v chladničke vydrží 4- 5 dní bez straty kvality a BLV liečivá voda oživuje živiny v zelenine aj v Mäse.
Niet inej náhrady, ktorá by zachovávala tak dlho čerstvú zeleninu a mäso.
AJ do mrazničky keď dávame mäso najprv ho namočíme do BLV liečivej vody na 1-5 hodín, zabalíme mokré do ig. sáčka a takto zmrazené vydrží aj 2-5 rokov bez straty chuti a živín.
Zeleninu najlepšie keď kúpite tak namočiť do BLV vody aspoň na hodinu, v chladničke v BLV vode vydrží týždeň ak čerstvá.