Afty: ich príčiny a ako sa ich zbaviť?

Afty sú veľmi nepríjemným problémom, ktorý už potrápil nejedného z nás. Človek potom nemôže jesť, piť ani si poriadne vyčistiť zuby, pretože afty bolia a pália. Pokiaľ vás afty trápia opakovane, príčiny môžu byť rôzne a aj ciest na zbavenie sa ich je niekoľko.
afty

Zdroj foto: nazuby.eu

To, že máte v ústach aftu alebo sa vám ešte len chystá urobiť, spoľahlivo spoznáte. Miesto je najskôr začervenané a lokálne bolestivé, po niekoľkých dňoch sa ale vytvorí biely alebo žltkastý pľuzgierik. Afty môžu mať niekoľko milimetrov, no dosahovať môžu aj veľkosť jedného centimetra. Najčastejšie sa vytvárajú na vnútornej strane pier, tváre a môžete ich nájsť tiež na mäkkom podnebí, pod jazykom alebo na jeho hranách. S jednou aftou sa ešte dá bojovať celkom ľahko, ale vyskytovať sa môžu aj v zhlukoch.

Čo afty spôsobuje?

Príčin áft môže byť niekoľko. Asi nie je prekvapením, že v dnešnej dobe sa ako jedna z najčastejších príčin uvádza stres. Pokiaľ aftami trpíte, stačí zvyčajne iba jedna stresová situácia a už sa minimálne na jednu môžete v blízkej dobe tešiť. Je to spôsobené stresom iniciovanou prehnanou autoimunitnou reakciou na baktérie, ktoré sa v ústach bežne nachádzajú. Afty vám ale tiež môžu naznačovať, že máte oslabenú imunitu. V takom prípade je potrebné navštíviť lekára.

Problémom pre vašu ústnu dutinu môžu byť aj pálivé jedlá, zvýšená konzumácia citrusov alebo penidlá SLS (sodium lauryl sulfát) obsiahnuté v zubných pastách. Všetky tieto tri veci dráždia ústnu dutinu a ak máte citlivé ďasná a ústa všeobecne, pravdepodobne môžu podnecovať vznik áft.

Myslite na dôležité vitamíny

Najčastejšou radou odborníkov, ako na afty je, že by ste mali doplniť vitamíny. Pravidelný prísun vitamínu B môže početnosť výskytu áft podstatne znížiť. Ak ešte pridáte vitamín C na posilnenie imunity, tak tomu ešte viac pomôžete. Obidva vitamíny možno brať buď ako doplnky stravy alebo sa môžete pokúsiť prispôsobiť týmto potrebám váš jedálniček a pridať tak viac rýb, ovocia a zeleniny.

Zbavte sa áft potieraním

Kto už niekedy afty mal, tak veľmi dobre vie, že najdôležitejšie je rýchlo sa ich zbaviť. V tomto prípade môžete siahnuť po špeciálnych géloch, ktoré afty liečia a zároveň aspoň na nejakú dobu znížia ich citlivosť. Ak nemáte odvahu na potieranie áft priamo, potom si vyberte kloktanie ústnej vody s chlórhexidínom, ktorá dezinfikuje, a tým prispieva k zahojeniu ranky. Ak sa ale radšej spoliehate na prírodnú cestu, tak vyskúšajte výplachy šalviou, echinaceou, sladkým drievkom, harmančekom alebo nechtíkom. V prípade potierania môžete zvoliť cesnak alebo cibuľu. Aj keď to nebude práve voňavá liečba, tak podľa rád našich babičiek je účinná.

A čo keď nič nezaberie?

Liečba áft by mala trvať len niekoľko dní, maximálne jeden až dva týždne. Môžete samozrejme cítiť bolesť a pálenie, no nie tak veľa, aby to vám to bránilo najesť sa, napiť alebo prípadne hovoriť. Väčší problém než len jednu aftu spoznáte aj podľa zvýšenej teploty. To už sú však prípady, kedy by ste sa mali obrátiť na lekára.


Prečítajte si tiež:

Behcetov syndróm