Príznaky helicobactera v žalúdku? Pomôže vám masticha!

Máte problémy s trávením, je vám nevoľno alebo vás bolí žalúdok? O tom, že máte helikobaktera, nemusíte spočiatku ani vedieť. Príroda nám však ponúka riešenie.

Helicobacter pylori (helikobakter) je žalúdočná baktéria, ktorá sa dobre cíti u ľudí v ich žalúdku. No ľudia s touto baktériou sa necítia dobre. Trpí ňou až 40 % ľudí na celom svete. Je to dosť na to, aby sa o tejto žalúdočnej baktérii šírila osveta.

Hlási sa zo začiatku bolesťami brucha, kŕčmi v žalúdku, či narušeným trávením. Ak necháte baktériu žiť, môže spustiť vážnejšie diagnózy, a to gastritídu, peptické vredy alebo v najhoršom prípade aj rakovinu žalúdka.

Príznaky helicobactera sú spočiatku nenápadné

O tom, že máte helicobactera, nemusíte spočiatku ani vedieť. Žalúdočná baktéria prichádza nenápadne. Ale zbystrite pozornosť, keď máte stále nutkanie dať si niečo pod zub. Jete veľa a stále, až by sa tento stav mohol nazvať výrazom žravosť? To je jeden z prvotných príznakov helikobaktera.

Žalúdok hlási baktériu bolesťou

Ak vám uniknú prvotné príčiny výskytu helicobactera v žalúdku, pravdepodobne spozorujete druhotné. Tie sú v podstate viditeľnejšie. Sú to bolesti žalúdka, grganie, či zápach z úst spôsobený problémom so žalúdkom.

Ďalej je to známe pálenie záhy, čo znamená, že sa tlačia hore kyslé žalúdočné šťavy. Môžete mať aj horkú pachuť v ústach, či pocity tlaku žalúdka smerom hore. K ďalším príznakom patria tiež zvracanie, nevoľnosť, zápcha. Baktéria totiž narúša prirodzené trávenie.

Neobchádza ani deti. Ako sa prejavuje helicobacter u detí ? Príznaky sú u nich rovnaké, no na prejavy baktérie sú citlivejšie. Viete si predstaviť ten krik dieťaťa, keď ho bolí bruško a strach rodičov oň.

Helicobacter a kožné problémy

Malé percento pacientov má v dôsledku baktérie kožné problémy. Sú nimi vyrážky, akné, začervenanie pokožky, vypadávanie vlasov a iné problémy s pleťou. Spojitosť kožných ochorení a helicobactera potvrdila aj veda. Zatiaľ sa však nezistilo, ako sa tieto kožné problémy spúšťajú. V každom prípade sú obťažujúce a môžu prejsť až do chronických ochorení.

Ako sa zbaviť helicobactera ?

Helicobacter vám zasiahne do života nenápadne. Aj keď sa zo začiatku nezdá sa byť vážny súper, ochorenia žalúdka môžu byť vážne. Ak máte časté nutkanie jesť, spomeňte si na helicobactera. Netreba ho podceňovať.

Výskyt baktérie možno potvrdiť alebo vyvrátiť aj neinvazívne – testom zo stolice. Test sa dá bežne kúpiť v lekárni alebo e-shopoch a nepredstavuje finančnú záťaž. V začiatočnej fáze máte vysokú šancu zbaviť sa tohto parazita. Aké sú teda spôsoby ako sa zbaviť helicobactera?

Medicínske riešenie

Jednou z možností je návšteva medicínskeho zariadenia. S veľkou pravdepodobnosťou vás pošlú na gastroskopiu. Toto vyšetrenie je pre pacienta náročné a vyčerpávajúce. Cez ústa sa zavádza sonda do žalúdka, aby sa zistila prítomnosť alebo neprítomnosť helicobactera.

Pokiaľ vám jeho prítomnosť potvrdia, nasadia vám vhodnú medicínsku liečbu - kombináciu viacerých antibiotík a liekov proti tvorbe žalúdočných štiav. Je to chemický spôsob liečby, ktorý pomôže, ale vyberie si svoju daň. Zvyčajne naruší imunitnú rovnováhu organizmu.

Prírodné riešenie - masticha

Overený spôsob prírodnej domácej liečby je chioská masticha, teda živica z pistáciovníka z Grécka. Tento strom má aj rozvitý koreňový systém. Jeho korene si ťahajú výživu zo skalnatej pôdy, ktorá je obmývaná slanou vodou z Egejského mora. Na ostrove Chios je klíma, v ktorej sa pistáciovníkom zvlášť darí.

Mastichu na žalúdočné problémy intuitívne používali už starí Gréci, ešte pred objavením helicobactera.

Masticha pôsobí antibakteriálne, a čo je hlavné, nemá zistené vedľajšie účinky. Pýši sa tým, že žalúdku vracia stratenú harmóniu.Už pri prvých príznakoch ju môžete používať preventívne, vyhnete sa tým vyšetreniu.

V Grécku a v krajinách Blízkeho východu sa používa ako oficiálne prírodné liečivo. V krajinách Európy je masticha definovaná iba ako prírodný výživový doplnok. U nás ju môžte získať napríklad u autorizovaného distribútora chioskej mastichy pre Slovenskú republiku www.mastichaterapia.sk.


Prečítajte si tiež:

Zápal sliznice žalúdka - gastritída