Zachráňte si vlasy pred vypadávaním, mastením či lupinami

Problémy s vypadávaním vlasov, lupinami či nadmerným mastením majú mnohí z nás. Čo všetko treba vziať do úvahy, aby sme sa ich zbavili?

Vlasová starostlivosť a problémy

Starostlivosť o vašu korunu krásy by mala pozostávať z umývania šampónom, ošetrenia kondicionérom, nanesenia masky alebo balzamu. Ich výber záleží i od prípadného problému, ktorý vás trápi, či už sú to lupiny, mastné vlasy, vypadávanie vlasov alebo citlivá pokožka hlavy.

Lupiny sú charakterizované ako nadmerné odlupovanie vlasovej pokožky, často sprevádzané svrbením. Ľudia, ktorí nimi trpia, by si mali dať pozor najmä na tieto dve veci: nevhodnú a príliš dráždivú vlasovú kozmetiku a nedostatočné opláchnutie šampónu či kondicionéra z vlasov.

Mastné vlasy spôsobuje naprodukcia mazu na pokožke hlavy. Ten ničí nielen ich vzhľad, ale i zdravie. Takíto ľudia by mali zvýšiť frekvenciu umývania vlasov, zvoliť špeciálnu kozmetiku a vyvarovať sa horúceho vzduchu.

Citlivá pokožka sa prejavuje pnutím, svrbením, pocitom suchosti a vlasmi, ktoré sú až bolestivé pri korienkoch. Ak máte tento problém, je potrebné vlasom dožičiť väčšiu voľnosť, vlasovej pokožke občas masáž a zvoliť také prípravky, ktoré ju ešte viac nepodráždia.

Ak patríte medzi tých šťastlivcov, ktorí majú vlasy prirodzene zdravé a krásne, vystačíte si s obyčajnými prírodnými šampónmi.

Kvalitnú starostlivosť vašim vlasom poskytnú prípravky značiek Eucerin, Natura Siberica, Kérastase. Myslite na to, že so správnym zložením kozmetiky dosiahnete viac ako očakávané výsledky.

Rast vlasov

Naše vlasy rastú v rastovom cykle, ktorý pozostáva z troch rastových fáz: anagén (hlavná rastová fáza), katagén (prechodná fáza vlasu) a telogén (oddychová fáza vlasu a regenerácia korienku).Hoci niektorým ľuďom vlasy rastú rýchlejšie, iným pomalšie, jedno majú spoločné: neustály 24-hodinový rast. Za mesiac je to v priemere 1 centimeter a za rok 12.

Vypadávanie a rednutie vlasov

Pokiaľ sú vlasové korienky oslabené, vlasy nemajú dostatok vitamínov a výživných látok alebo je pokožka málo prekrvená, stretávame sa s vypadávaním a rednutím vlasov. Vypadávanie vlasov sa odborne nazýva alopécia a ide o konečnú stratu vlasov, ktoré pri normálnej regenerácii nie sú nahradené novými.

Existujú dve hlavné príčiny:

1. Prechodná - objaví sa v určitej etape života väčšinou ako príznak iného zdravotného problému.

2. Definitívna - vzniká na základe nemenných faktorov spôsobujúcich deštrukciu vlasového vačku alebo zabraňujúcich rastu vlasov.

V takýchto prípadoch pomôžu šampóny proti vypadávaniu vlasov, ktoré stimulujú vlasové korienky, vyživujúce vlasové toniká a kúry alebo koncentrované ampuly s obsahom aminexilu, vitamínov a ďalších výživných látok na podporu rastu nových vlasov. Pri dlhodobom používaní dosiahnete vysnívaný zdravý vzhľad, hustotu a objem.


Prečítajte si tiež:

6 tipov, ako sa starať o vlasy v lete