Ako sa správne starať o zubnú kefku?

Najdôležitejším pomocníkom pri čistení zubov je zubná kefka. Používame ju každý deň, ideálne trikrát denne a jej hlavnou úlohou je odstrániť baktérie zubného povlaku zo zubov. Je preto logické, že povlak, ktorý zotrieme zo zubov počas čistenia, zostáva na Vašej kefke. Je preto potrebné sa o ňu poctivo starať a tiež ju pravidelne meniť.

Každý automaticky po vyčistení zubov oplachuje kefku pod tečúcou vodou, aby sme z nej odstránili zvyšky pasty a domnievame sa, že tak odstránime aj všetko, čo sme vyčistili zo zubov. Pravda je ale taká, že bežné opláchnutie vodou na očistenie kefky nestačí.

Ako efektívne vyčistiť zubnú kefku?

Ak je kefka po čistení zubov zle vyplachovaná, môžu sa v jej štetinách začať vytvárať baktérie, ktoré môžu byť následne pre našu ústnu dutinu nebezpečné. Ako ich účinne odstraňovať?

V prípade, že používate klasickú manuálnu zubnú kefku, môžete na čistenie použiť ústnu vodu, ktorou si bežne vyplachujete ústa. Tá totiž odstráni zvyšky baktérií nielen z vašich úst, ale antisepticky bude pôsobiť aj na vlákna kefky.

U hlavíc k elektrickým kefkám môžete použiť tiež ústnu vodu, ale existujú aj moderné zariadenia, pomocou ktorých môžete hlavice zbaviť až 99% baktérií. Ide o tzv. UV Sanitizer, do ktorých umiestnite kefkovité hlavice a sanitizér pomocou žiarenia odstraňuje z vlákien hlavíc škodlivé baktérie.

Dôležitá je aj včasná výmena

Udržiavať kefku čistú, je dôležitým krokom preto, aby vám vydržala tak dlho ako má. Aj keď budete kefku pravidelne čistiť, nesmiete ju zabudnúť včas vymeniť. Správna doba používania jednej kefky sú tri mesiace. Môže sa ale stať, že budete musieť kefku vymeniť skôr.

Prvým prípadom, kedy je nutné kefku vymeniť, je, keď javí známky poškodenia. V takom prípade sa začínajú krútiť vlákna, ohýbať sa, v horšom prípade aj vypadávať. Čistenie vám začne trvať dlhšie a výsledky budú podstatne horšie. Rozstrapkanie vlákien do strán je ďalším znakom, kedy už je potrebné kefku vymeniť. Takto kefku poškodzujeme najčastejšie, ak neovládame správnu techniku čistenia zubov.

Vyhodiť kefku alebo hlavicu od elektrickej kefky by ste mali tiež, keď prekonáte nejakú infekčnú chorobu. Baktérie, ktoré v tom období máme v ústach, sa ľahko na kefku prenesú. Preto je nutná výmena alebo starostlivá dezinfekcia.

Dbajte o zdravie zubov

Aby ste kefku nemuseli vyhadzovať skôr a zároveň mali zuby dobre vyčistené, je potrebné naučiť sa správnu techniku čistenia zubov. Životnosť zubnej kefky potom zaručíte pravidelných čistením ústnou vodou. Zubná kefka je najdôležitejším nástrojom na ceste za zdravšími zubami, tak sa o ňu dobre starajte.


Prečítajte si tiež:

Ako si správne čistiť zuby?