Ide o stopový prvok s významnými antioxidačnými vlastnosťami. V organizme sa nachádza najmä v pečeni, obličkách, slezine, pankrease a mužských semenníkoch. Zohráva kľúčovú úlohu v metabolizme, ochrane buniek pred poškodením a takisto v prevencii ochorení.
Hoci v prírode je pomerne vzácny, v organizme sa nachádza vo všetkých tkanivách. Zúčastňuje sa na procese tvorby bielkovín a je významný pri reprodukcii. Vstrebáva sa v tenkom čreve, v organizme sa netvoria zásoby, preto rýchlo vzniká nedostatok. Vylučuje sa najmä močom. Jeho stráviteľnosť znižuje vysoký príjem vlákniny, aminokyseliny methionín, zinku a ortuti. Naopak, dobre sa znáša a spolupracuje spolu s vitamínmi A a E.
Zaujímavosťou je, že selén bol vyše 130 rokov považovaný za jed. Až v roku 1957 vedci prišli na jeho dôležitosť pre život a pri prevencii rakoviny. Diskutuje sa dokonca i o jeho priaznivom pôsobení na HIV pozitívnych pacientov.
Účinky selénu na organizmus
-
chráni pred oxidačným stresom a slnečným žiarením
-
zlepšuje imunitu
-
zlepšuje krvný tok a znižuje riziko srdcových ochorení
-
reguluje funkciu štítnej žľazy
-
zlepšuje zrak
-
podporuje rast vlasov
-
prispieva k zdraviu a kráse pokožky
-
zvyšuje plodnosť
Prečítajte si tiež:
Kedy najviac potrebujeme horčík?
Odporúčaná denná dávka selénu
Jeho nedostatok môže v tele zapríčiniť únavu, svalovú slabosť, kožné problémy, zhoršenie imunity a zvýšené riziko výskytu srdcových chorôb. Predávkovanie sa selénom bežnou potravou nie je možné. Avšak, mali by ste si dať pozor na rôzne výživové doplnky, ktoré môžu v nadmerných dávkach spôsobiť hnačky, chorobné zmeny pokožky, vlasov, nechtov, ale i narušenie duševného zdravia.
Odporúčaná denná dávka selénu v strave se pohybuje medzi 55 až 200 µg, pričom najvyššia spotreba by mala byť u športovcov a dojčiacich žien. Za optimálny denný príjem sa považuje 1 μg selénu na 1 kg telesnej hmotnosti.
Zdroje selénu
-
hovädzie, bravčové, kuracie mäso
-
para orechy
-
vajcia
-
tuniaky, slede
-
pečeň
-
slnečnicové semiačka
-
ovsenné vločky
-
celozrnné výrobky
-
brokolica, cesnak, fazuľa
-
huby
Prečítajte si aj o tomto dôležitom minerále:
Kedy najviac potrebujeme horčík?