Selén (Selenium, Se)

Ide o stopový prvok s významnými antioxidačnými vlastnosťami. V organizme sa nachádza najmä v pečeni, obličkách, slezine, pankrease a mužských semenníkoch. Zohráva kľúčovú úlohu v metabolizme, ochrane buniek pred poškodením a takisto v prevencii ochorení.

Hoci v prírode je pomerne vzácny, v organizme sa nachádza vo všetkých tkanivách. Zúčastňuje sa na procese tvorby bielkovín a je významný pri reprodukcii. Vstrebáva sa v tenkom čreve, v organizme sa netvoria zásoby, preto rýchlo vzniká nedostatok. Vylučuje sa najmä močom. Jeho stráviteľnosť znižuje vysoký príjem vlákniny, aminokyseliny methionín, zinku a ortuti. Naopak, dobre sa znáša a spolupracuje spolu s vitamínmi A a E.

Zaujímavosťou je, že selén bol vyše 130 rokov považovaný za jed. Až v roku 1957 vedci prišli na jeho dôležitosť pre život a pri prevencii rakoviny. Diskutuje sa dokonca i o jeho priaznivom pôsobení na HIV pozitívnych pacientov.

Účinky selénu na organizmus

  • chráni pred oxidačným stresom a slnečným žiarením

  • zlepšuje imunitu

  • zlepšuje krvný tok a znižuje riziko srdcových ochorení

  • reguluje funkciu štítnej žľazy

  • zlepšuje zrak

  • podporuje rast vlasov

  • prispieva k zdraviu a kráse pokožky

  • zvyšuje plodnosť


Prečítajte si tiež:

Kedy najviac potrebujeme horčík?

Odporúčaná denná dávka selénu

Jeho nedostatok môže v tele zapríčiniť únavu, svalovú slabosť, kožné problémy, zhoršenie imunity a zvýšené riziko výskytu srdcových chorôb. Predávkovanie sa selénom bežnou potravou nie je možné. Avšak, mali by ste si dať pozor na rôzne výživové doplnky, ktoré môžu v nadmerných dávkach spôsobiť hnačky, chorobné zmeny pokožky, vlasov, nechtov, ale i narušenie duševného zdravia.

Odporúčaná denná dávka selénu v strave se pohybuje medzi 55 až 200 µg, pričom najvyššia spotreba by mala byť u športovcov a dojčiacich žien. Za optimálny denný príjem sa považuje 1 μg selénu na 1 kg telesnej hmotnosti.

Zdroje selénu

  • hovädzie, bravčové, kuracie mäso

  • para orechy

  • vajcia

  • tuniaky, slede

  • pečeň

  • slnečnicové semiačka

  • ovsenné vločky

  • celozrnné výrobky

  • brokolica, cesnak, fazuľa

  • huby


Prečítajte si aj o tomto dôležitom minerále:

Kedy najviac potrebujeme horčík?

GabrielaGG

Každý jeden minerál alebo vitamín je pre ľudské telo dôležité. Ak niektorý chýba či je ho nedostatok spôsobuje to problémy. Niekedy je ťažké prísť na to, čo spôsobuje naše zdravotné problémy. Základom je správna životospráva, pestrá strava,prípadne užívanie vitamínov.
-odkaz odstránený-