Dajte prednosť celozrnným potravinám

Celozrnné potraviny sú dôležitým zdrojom výživných a fyto-protektívnych látok, ktoré sú len slabo zastúpené v strave Európanov. Prínosom pre verejné zdravie by mohla byť zvyšujúca sa rozmanitosť a dostupnosť chutných celozrnných výrobkov a osveta medzi ľuďmi.
Ochranná úloha celozrnných potravín

Cereálne potraviny sú nevyhnutnou súčasťou stravy v celej Európe. Sú hlavným zdrojom sacharidov, vlákniny a bielkovín. Väčšinu európskej konzumácie obilnín tvorí pšenica. Na výrobu pekárenských produktov ako chlieb, koláče, cestoviny, raňajkové cereálie a i. sa obvykle používa len vnútorná časť pšeničného zrna vo forme čistej bielej múky. Čítajte viac o vláknine a jej priaznivých účinkoch na organizmus.

Tento spôsob použitia pšeničného zrna je potrebné prehodnotiť, aj vďaka súčasným epidemiologickým štúdiám, ktoré poskytujú silný dôkaz o ochrannej úlohe celozrnných produktov pred viacerými chorobami, vrátane ochorení srdca, niektorých druhov rakoviny a diabetu druhého typu. U žien v strednom veku sa konzumácia celozrnných produktov spája s nižšou telesnou hmotnosťou v porovnaní so ženami, ktoré konzumovali viac múčnych potravín.

Celozrnný „balíček“

Najdôležitejšími obilninami v Európe sú zrná pšenice, ryže, kukurice, ovsa, raže a jačmeňa. Štruktúrou sú si všetky zrná podobné a sú tvorené z troch častí: vnútorný škrobový endosperm, zárodok alebo embryo a vonkajšie otruby, ktoré tvoria ochrannú vrstvu okolo zrna.

Vláknina (jej nerozpustné aj rozpustné typy, v závislosti od zrna) sa dlho považovala za hlavnú zdraviu prospešnú zložku celozrnných výrobkov. V súčasnosti stúpa množstvo dôkazov o zdravotnom prínose ďalších zložiek v zrne, obsahujúcich vitamín E, vitamíny skupiny B, množstvo minerálnych látok ako železo, horčík, zinok, selén a niektoré ochranné fytochemikálie. Bohaté množstvo nutrientov a zdraviu prospešných látok pôsobí synergicky a má pravdepodobne väčší prínos pre zdravie, ako by sa dalo dosiahnuť zhrnutím individuálnych účinkov jednotlivých zložiek.

Zdravá a chutná voľba potravín

Chutnosť, prínos pre zdravie, dostupnosť a cena sú typické kritériá, ktorými sa riadia európski konzumenti pri výbere potravín. Produkty na báze obilnín zohrávajú aj dôležitú kultúrnu úlohu v rôznych častiach Európy. Hoci chutnosť a prospešnosť zdraviu sa často považovali za protiklady, dnes si už konzumenti môžu vybrať z veľkého množstva chutných a zároveň zdravých výrobkov.

Viac celozrnných výrobkov

Celozrnným výrobkom sa konečne dostáva zaslúženého uznania. Výrobcovia sa snažia zlepšovať a posilňovať nutričnú hodnotu a zdravotný prínos cereálií a zvýšiť použitie celých zŕn v moderných potravinách. Čím ďalej, tým viac sa zaoberajú požiadavkami konzumentov, senzorickou kvalitou bioaktívnych cereálnych potravín a vyvíjajú nové technológie, ktoré umožnia produkciu potravín s obsahom zdravie podporujúcich prvkov ako je vláknina, oligosacharidy a fytochemikálie - fytoestrogény (lignany), polyfenoly a antioxidanty.

Dôležité je tiež poukázať na pozitívny vplyv týchto zložiek **na zdravie**, špeciálne na **hladinu krvného cukru a inzulínový metabolizmus,** ale tiež venovať pozornosť komunikácii o zdravotnom prínose celých zŕn medzi európskym potravinárskym priemyslom a odborníkmi v zdravotníctve. **[Čítajte viac o strave pri cukrovke.](https://www.zdravie.sk/clanok/29735/cukrovka-diabetes-strava)**

Je mimoriadne dôležité, aby ľudia vedeli o význame celozrnných produktov pri prevencii srdcových ochorení a niektorých druhov rakoviny. Fyziologický efekt celých zŕn a ich úloha v zlepšovaní zdravia sú vysvetlené stále len čiastočne. Nové štúdie v Európe by mali pomôcť identifikovať dôležité procesy a biologické mechanizmy prebiehajúce v pozadí sledovaných zdravotných prínosov.

ČASOPIS FOOD TODAY 03/2006

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.